Animalute

#hrana pisici #medic veterinar #greutate #pisica #Expertul Acasa.ro dr. Nicoleta Simion

Expertul Acasa.ro, dr. Nicoleta Simion, medic veterinar: Greutatea pisicilor in functie de varsta

O problema din ce in ce mai frecventa in ceea ce priveste sanatatea pisicilor este reprezentata de greutate. Din dorinta de a avea o pisica sanatoasa se produc greseli de alimentatie, greseli care pot ajunge chiar sa puna in pericol viata animalului.

Similar oamenilor, cresterea in greutate a felinelor genereaza complicatii medicale grave: diabet, artrita, afectiuni cardiace, urolitiaza, per total vorbim de scaderea sperantei de viata.

Alimentatia pisicii trebuie facuta in mod rational, acest lucru insemnand ca trebuie sa tinem cont de: rasa, varsta, sex, stare fiziologica.

Intre 2,5 si 9 kilograme

Greutatea unei pisici poate varia in functie de rasa de la 2,5 kg pana la aproximativ 9 kg, cum este cazul masculilor din rasa Ragdoll, fara a putea vorbi de supraponderabilitate/obezitate.

Pentru asigurarea unei greutati ideale se va tine cont de varsta animalului. Odata cu trecerea anilor, mentinerea aceluiasi regim alimentar insotit de sedentarism va determina castigul in greutate al pisicii dumneavoastra.

Situatia este similara in cazul felinelor tinere, daca acestea beneficiaza de o alimentatie hipercalorica asociata lipsei de exercitiu fizic. Ajutorul medicului veterinar in stabilirea scorului de greutate al animalului este deosebit de important. Nu de putine ori, ca si practicieni, intalnim proprietari care nu accepta ideea existentei unui surplus de greutate al pisicii (mananca 2-3 bobite si gata, deci nu are cum sa fie grasa).

Cum va puteti da seama daca pisica are o greutate normala?

In mod normal, coastele ar trebui sa poata fi simtite la atingere, fara un surplus de grasime palpabil, dar in acelasi timp sa nu fie vizibile. De asemenea, privind animalul de sus ar trebui sa ii putem observa talia. Prezenta unei formatiuni globuloase, asemanatoare unui mar in regiunea inghinala reprezinta un exces de grasime.

Majoritatea pisicilor supraponderale/obeze sunt cele sterilizate. Din pacate, post operator regimul alimentar al animalului nu este modificat in timp util, ba dimpotriva, acesta primeste si alte recompense care, privite in contextul metabolic de dupa operatie, vor determina cu siguranta cresterea in greutate.

 

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion