Animalute

#caini #pisici #adoptie animale #animale Sarbatori #stapani animale

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Nu sunt singur de sarbatori. Animalul imi tine companie!

Este decembrie. Ma gandesc la o cabana de munte linistita cu peisaj bacovian, cu foc in semineu, cu ceaiul fierbinte de pe un colt de masa. Si sunt sigura ca multi se gandesc la fel ca si mine. Sunt altii care nu doar ca nu se pot gandi la nicio cabana, dar isi doresc sa aiba macar un om care sa le deschida usa si sa le spuna Craciun Fericit, iar usa ramane inchisa si nu vine nimeni, poate doar colindatorii. Nu vine nimeni pentru ca nu mai are cine, sunt oameni singuri, uneori batrani care au ajutat si au cladit destinele altora, insa a trecut mult de atunci, si oamenii uita asa de usor... Uita uneori sa spuna Craciun Fericit.
 
Este stiut faptul ca de sarbatori singuratatea ii face pe multi oameni sa cada in depresie si, in loc sa se bucure chiar si de linistea singuratatii lor, devin tristi, apatici si nici o sarbatoare nu mai are farmec, ba dimpotriva...
 
Nu acelasi lucru se intampla cu cei care au animale de companie. Oamenii care au animale de companie nu vor mai fi niciodata singuri. Cu timpul, animalul de companie devine un membru al familiei, stapanul isi priveste motanul sau catelul ca pe un copil, el nu mai este stapanul, el este mama sau tata. De cate ori nu ati auzit: vino la mama!? La cumparaturi tine cont de el si ii cumpara si prietenului sau mancarea care-i place cel mai mult si poate si un cadou. El nu mai este singur de sarbatori. In casa lui este un sufletel, de catel sau de pisica. 
 
Cu atat mai mare este satisfactia cand animalul respectiv este adunat de pe strazi. Omul stie ca acest animal care azi ii tine companie ar fi murit daca el nu-l salva. S-au salvat unul pe altul pana la urma. Cine daruieste si cine primeste? Este un schimb de energii care se convertesc una in alta...
 
Mergeti chiar azi intr-un adapost de catei si adoptati un catel, va faceti bine si dumneavoastra, si lui. Nu tineti cont de sabloane, de ce spune lumea, tineti cont de ceea ce simtiti si, daca va face placere, cumparati un cadou pentru animalutul dumneavoastra, un soricel de plastic pentru psica si un pliculet de mancare pe care nu vi-l permiteti zilnic sau o minge, un os special de la magazinul cu produse pentru catei. Bucuria pe care o simtiti daruind este valabila si in cazul acesta. Darurile nu sunt doar intre oameni...
 
Am prieteni care sarbatoresc zilele de nastere ale animalelor de companie si e o bucurie sa ne intalnim sa-i admiram langa tortul cu lumanari, si apoi sa ne infruptam din tort noi, oamenii. Ce este viata aici? O sarbatoare, o gluma buna... Ar trebui sa celebram fiecare zi pamanteana pe care o mai avem, iar ziua de nastere a catelului sau a pisicii nu e altceva decat inca un prilej sa ne chemam vecina sau prietena sa o servim cu tort. Incercati chiar daca sunteti oameni mari si seriosi. E inca un prilej de intalnire, de tort, de discutii, celebrati fiecare zi, mai gasiti-va inca un prilej...
 
Un animal ca si un om iti creeaza emotii, te bucura, iti da sentimentul de utilitate, te simti util ingrijind de o fiinta neputincioasa. Oamenii se pot ajuta singuri sau unii pe altii, animalele nu pot, ele sunt la mana si deciziile noastre. Ce hotaram pentru ele noi, oamenii, ele asta traiesc. Daca le ingrijim, ele se bucura, daca le abandonam se conformeaza si cu asta, nu vin la usa sa ne faca scandal, nu suna la 112, raman acolo unde le lasam.
 
Hotarati sa fiti protectorul unui animal si, asa cum spuneam, veti primi inzecit inapoi. Stapanii de animale au in fiecare zi prilejul sa socializeze cu alti stapani de animale in plimbarile lor zilnice, astfel ca oricand isi pot gasi prieteni cu care sa-si petreaca dupa-amiezile, duminicile sau sarbatorile. Si din nou va indemn: experimentati, nu ma credeti pe cuvant!
 
Alegeti sa nu mai fiti singuri nu doarde sarbatori, dar in nici o zi din viata dumneavoastra, alegeti compania unei fiinte, iar diferenta dintre inainte de a avea animalutul si dupa o veti realiza singuri!
 
Asa ca inca o data va indemn: mergeti intr-un adapost si adoptati un catel!
 
Si poate nu uitati si de cateii din fata blocului. Daca va ramane ceva cat de putin de la masa dumneavoastra, puteti sa le daruiti si lor, si pentru ei este Craciunul... Craciun este pentru toti pamantenii, iar ei sunt pamanteni ca si noi, oamenii, pana vom pleca de aici catre alte astre.
 
Sarbatori fericite pentru voi si pentru animalutele voastre, care nu va lasa sa fiti singuri, care va dau sens, emotii, bucurii, zile bune, care va ajuta sa fiti sanatosi atat cat pot si ele prin capacitatile cu care lke-a inzestrat Cel ce ne-a creat pe toti, care sunt impreuna cu dumneavoastra de sarbatori si care va spun in pisiceasca sau caineasca sau fara ca dumneavoastra sa auziti.... Sarbatori Fericite! Multumesc ca m-ai adoptat!
 
Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea