Animalute

#cipuri identificare #cipuri caini #implantare cipuri

Expertul Acasa.ro, sociolog Elena Carstea: Cipurile de identificare a cainilor, periculoase pentru sanatatea animalelor?

Legea cu privire la implantarea cip-urilor de identificare pentru caini va avea efecte incepand cu data de 1 ianuarie 2015, atunci cand orice stapan de caini care nu a efectuat aceasta operatiune poate fi sanctionat prin amenda destul de mare.


Astfel, pana la aceasta data, toti stapanii de caini trebuie sa mearga la cabinetele veterinare sa solicite implantarea cip-ului cu cod unic de identificare pentru catelul sau, unde va primi si un nou carnet de sanatate completat cu codul cip-ului si CNP-ul stapanului.

 

Ca orice iubitor de animale care vrea sa-si protejeze animalele, caruia ii pasa de ele, ma intreb daca aceste cipuri nu au si efecte secundare asupra animalelor respective. Si aceasta intrebare mi-a venit in urma unei discutii cu un tehnician veterinar, care era dezamagit de aceasta practica, deoarece tot astfel de cip-uri au fost implantate si la cai, iar multe dintre acestea au migrat in corpul animalului si nu s-au mai gasit cu cititorul de cip-uri. Concluzia pe care eu am tras-o a fost ca este posibil ca acest cip sa migreze in corpul animalului. Si daca acest cip migreaza nu este oare posibil sa-i afecteze sanatatea?

Sunt intrebari fara raspuns pentru mine, la care mi-as dori foarte mult sa gasesc raspunsuri adevarate. Intotdeauna cand stim adevarul putem sa actionam in cunostinta de cauza, fara sa fim luati prin surprindere de aceste efecte secundare daca ele exista, cu alte cuvinte sa stim la ce sa ne
asteptam.

Eu stiu ca acest lucru poate fi inca o afacere profitabila pentru cei care vand aceste cip-uri catre cabinetele veterinare si mai stiu ca sunt tari, asa-
numite de catre noi civilizate, care au inventat de mult implantarea de cipuri pentru identificare si mai stiu ca este posibil ca sa gasim mai usor
un animal pierdut dupa cipul de identificare, insa, chiar daca stiu aceste lucruri, nu pot sa nu ma intreb inainte de a face aceasta operatiune daca
este vreo posibilitate ca animalele mele sa sufere de pe urma implantarii unui astfel de cip. Pentru ca repet, mie imi pasa, eu fac parte din acea
categorie de persoane – si stiu ca sunteti multi care ganditi si simtiti asa - care considera animalul un membru al familiei, care nu-si lasa animlele neingrijite sau pe strazi atunci cand nu mai e la moda pekinezul, ci bichonul, care nu le lasa nesterilizate si apoi le arunca puii nedoriti la gunoi, care nu le arunca o bucata de mamaliga zilnic si nu le tine in lant o viata intreaga.

 

Mie imi pasa de ele, si de aceea vreau sa stiu care ar putea fi efectele nedorite in urma acestei operatiuni. Nu stiu daca exista astfel de informatii, pentru ca asa ar fi normal ca intodeauna, cand ni se impune ceva fara sa avem de ales, sa fim informati cu privire la tot ceea ce inseamna actiunea respectiva.

Ce sa mai vorbim de punerea efectiva in practica a acestei legi. Mi-e greu sa cred ca nea Marin dintr-un sat oarecare, poate chiar neelectrificat, o sa-l duca pe Azorica la cabinetul veterinar sa-i puna cip; poate ca nea Marin nici nu a auzit de cip si nici nu stie ce este, iar ultima lui grija este aceasta.

 Timpul se scurge rapid, iar pana in ianuarie 2015 mai sunt 5 luni, timp in care noi, cei care ne iubim animalele si care le consideram membri ai familiei, va trebui sa reflectam la acest lucru, sa ne informam si sa informam si pe altii, inainte de a lua decizii pe care sa le regretam.

Consider ca nici o lege nu poate fi data atat vreme cat acea lege face rau cuiva si mai ales daca ii pune sanatatea si viata in pericol, fie ea chiar si viata unui animal.

Raspunsul medicului veterinar referitor la riscurile implantarii de cipuri pentru identificare aici. 

Elena Carstea
E-mail: taratarini@yahoo.ro 
Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea