Animalute

#caini #terapie caini #beneficii caini #adoptie caini

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea: Beneficiile convietuirii cu un animal

Specialistii, nu stiu daca cei britanici, dar sigur, specialisti, au constatat ca un om care se incumeta sa adopte un catel va avea, pe langa beneficiile spirituale, si beneficii fizice.
 
Daca din punct de vedere fizic suntem “componente” de celule grupate in organe si sisteme, din punct de vedere spiritual suntem cu totii “componente“ de emotii. Viata noastra intreaga nu este altceva decat un cumul de emotii. O casa, o masina, un barbat, o femeie sau copilul tau aduc emotii dintre cele mai diverse... Suntem emotiile pe care acestea sau acestia ni le produc: o casa iti poate aduce liniste, bucuria de a o avea sau stresul de a nu o avea. La fel si partenerul nostru aduce cu el emotii, stari de protectie de iubire de bine sau, dimpotriva, de neliniste, de tristete. Asta am vrut sa spun cand ne-am descris pe noi oamenii ca si “componente” de emotii. Suntem compusi din emotiile pe care ni le aduce un obiect, un om, un catel.
 
Daca stiti bine ca un obiect sau un om aduc in viata dumneavoastra stari emotionale, tot astfel, un catel vine si el cu aceste “daruri” in casa si in viata noastra.
Pe langa starile de bucurie, de drag, de amuzament  pe care ni le aduce prin “nebuniile” pe care le face zilnic, un caine aduce si beneficii fizice. Stim cu totii foarte bine ca in alte tari care au experimentat terapia cu catei, acestia sunt folositi in spitale, in scoli speciale si acolo unde cineva are nevoie de o astfel de terapie, rezultatele fiind garantate.
 
Citeam in urma cu cativa ani despre o batrana care avea acasa si catel, si pisica, iar intr-o zi a avut un atac de cord. A doua zi dupa interventia medicilor, batrana s-a ridicat si a inceput sa mearga pentru ca - spunea ea - nu-si poate permite sa ramana mult timp in spital deoarece acasa o asteptau animalele ei, pe care nu avea cine sa le ingrijeasca. Este stiut faptul ca un om care are animale se va insanatosi mult mai repede, intrucat prezenta lor ii mobilizeaza pe stapani atat fizic, cat si psihic.
 

Beneficiile convietuirii cu un catel

  • reducerea stresului
  • reglarea tensiunii arteriale
  • ameliorarea durerii
  • terapie psihica
  • tratarea depresiei cu succes (aici pot confirma prin propria mea experienta)
  • imbunatatirea starii generale prin exercitiile fizice care implica plimbarea zilnica a catelului, deci ne mentin activi
  • stimularea sistemului imunitar
  • prevenirea aparitiei alergiilor
  • detectarea cancerului, dar si glicemiei scazuta, fiind astfel utili pentru diabetici
  • reducerea riscurilor de aparitie a eczemelor
  • animalele va pot face mai fericiti prin zambetele si amuzamentul care il aduc, deci va imbunatatesc starea de spirit
Nu voi intra in detalii cu privire la aceste beneficii, vreau doar sa le enumar, sa vi le reamintesc intrucat sunt sigura ca ati auzi cu totii despre aceste beneficii sau ati citit in detaliu despre fiecare in parte.
 
Vreau sa va amintesc si faptul ca, pe langa toate aceste beneficii, un caine te ajuta sa socializezi. Cine stie pe cine poti intalni in plimbarile tale cu catelul si ce relatie minunata sau ce prietenie adevarata poate porni de la “Ce catel frumos aveti!”. Este mult mai usor pentru oricine sa inceapa un dialog atunci cand este un catel la mijloc, subiectul - chipurile - fiind catelul, nicidecum stapanul sau stapana. Eu am experimentat si acest lucru si pot sa va spun ca am castigat doua prietene minunate, care, atunci cand am racit, au venit sa plimbe cateii si sa-mi aduca ceai. Niciodata nu le-as fi cunoscut pe aceste fete daca nu ar fi fost cateii sau pisicile, pentru ca ele au aparut in viata mea prin intermediul acestor animale.
 
Incercati sa adoptati un catel, experimentati si dumneavoastra cum este sa ai un catel care te asteapta cand vii de la serviciu sau cand vii de oriunde. Nu ma credeti pe cuvant, experimentati dumneavoastra! Tot ce va spun eu si veti avea parte de toate aceste beneficii si chiar si de mai multe, pentru ca nimic din ceea ce facem nu este fara sens, fara rasplata, fiecare lucru facut de noi atrage dupa sine lucruri pe care la inceput nici nu le-am calculat sau gandit.

Sa aveti noroc si sa daruiti noroc si unui catel!

Date de contact:

Elena Carstea

E-mail: taratarini@yahoo.ro

Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea