Animalute

#caini #mancare caini #lesa caini #iubitori caini

Expertul Acasa.ro, Elena Carstea: Sfaturi pentru iubitorii de caini

In ultima vreme ma bucur sa vad pe strada din ce in ce mai multi oameni care isi plimba cateii fara pedigree in lesa. Ei sunt catei luati de pe strazi sau din adaposturi, iar stapanii lor sunt mandri sa-i aiba. Stiu ca sunt multi oameni care au salvat cate un catel, poate nu suficienti, dar sunt multi… Daca ar fi fost suficienti, azi nu mai era nici un catel nici pe strada si nici in adaposturi. Sa fim noi, iubitorii de animale, prea putini sau poate ca nu stim sa facem mai mult si sa vorbim, sa judecam sau sa ne plangem mai putin?

Mi-ar placea intr-o zi sa vorbesc despre o tara minunata cu oameni minunati care nu-si lasa copiii in orfelinate, batranii in azile si cainii in adaposturi, ca pentru fiecare dintre ei se gaseste cineva care sa fie acolo unde trebuie, cand cineva are nevoie, fara sa intrebe cine este acest cineva: are doua sau patru picioare? Si cineva-ul sa primeasca ajutor fara sa conteze numarul de picioare…

Pentru cei care aveti in ingrijire animale o sa va impartasesc din experienta mea cu catei ca sa va fie mai usor sa-i ajutati si sa-i ingrijiti.

  • daca aveti in grija un catel pana in 6-8 luni, acesta trebuie vaccinat incepand cu 6 saptamani, dupa un program stabilit de catre medicul veterinar.
  • un catel care are mai putin de un an va trebui scos afara mai des decat un caine adult, intrucat metabolismul lui este mai rapid si evitam astfel sa ude canapeaua sau covorul.
  • cu cateii mici va trebui sa avem mai multa rabdare ca si cu copiii. Ei sunt mici, nu inteleg tot ce le spunem si au tendinta de a roade tot ce intalnesc pentru ca le cresc dintii. Asa ca va trebui sa le cumparam oase speciale pentru ros sau o jucarie mai veche sau un papuc uzat. Tot din experienta va spun ca jucaria, osul sau papucul trebuie schimbat zilnic, pentru ca, daca ii lasati un papuc mai multe zile, se va plictisi de el. Asa ca va trebui sa-i dati o zi jucaria, o zi osul, o zi papucul si astfel i se va parea nou si il va roade cu placere
  • o alta metoda pentru catei este sa cumparam scutece speciale sau sa improvizam un astfel de scutec dintr-un tricou mai vechi si sa-i aratam unde sa-si faca nevoile cand nu suntem prin preajma. Astfel catelul se va duce in acelasi loc mereu si isi va face nevoile pe scutec.
  • o alta metoda este sa aveti rabdare, va creste si toate vor intra pe fagasul normal, va capata reflexul lui Pavlov. Dar pentru a capata acest reflex trebuie scos afara la aceeasi ora, astfel catelul va deveni un mic ceasornic, va veni singur si te va chema afara cand vine ora respectiva.
  • tot in aceasta perioada, catelul trebuie invatat sa mearga in lesa. Daca nu il invatati de mic, o sa riscati sa aveti un catel care nu va primi lesa mai tarziu. Daca fuge atunci cand vede lesa, puneti-o jos pe podea si aratati-i cu degetul sa vina singur in timp ce il chemati… e simplu, el o sa vina singur la lesa, sfios la inceput, iar dumneavoastra o sa-l incurajati cu “Bravo” si cu mangaieri.
  • incepand de la varsta de o luna, cateii pot fi invatati sa manance mancare speciala din conserva pentru catei sau supa – atentie, supa, nu ciorba, pentru ca ciorba are rosii sau bulion si fermenteaza
  • daca un catel, fie mare sau mic, face diaree ii puteti face un ceai de menta pana ajungeti la medicul veterinar; ceaiul de menta are acelasi efect ca si la oameni.
  • cu cainii mari este mai usor pentru ca ei inteleg cuvinte cum ar fi: acasa, afara, hai, sus, jos etc. Ar fi bine ca de fiecare data sa dati comanda unui catel prin cuvinte simple, nu prin propozitii; veti fi uimiti cat de repede inteleg cuvintele si le decodifica,

 Sper ca am reusit sa raspund unor lucruri care va interesau pe voi, cei care v-ati asumat adoptia unui catel, dar si bucuria de a-l fi salvat si a primi la schimb “joaca” lui zilnica si fericirea de a va vedea cand va intoarceti acasa.

Date de contact:

Elena Carstea

E-mail: taratarini@yahoo.ro

Telefon: 0769036321

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Carstea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea