Animalute

#aparate ortodontice animale #aparate ortodontice #aparat dentar pisica #aparat dentar caine #Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici

Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici se doreste un articol care sa faca lumina intr-un subiect mai delicat al stomatologiei veterinare. In ultima perioada adresabilitatea pentru ortodontie la caini si pisici a crescut. Nu vom discuta despre etica si filosofia oportunitatii acesteia in viata copiilor patrupezi. Discutam despre ce afectiuni putem trata, ce inseamna, durata tratamentului si ingrijirile de acasa.

Incongruenta maxilara. Sursa foto: Dentovet.ro

Ortodontia interceptiva

Trebuie sa stiti ca exista un grup de afectiuni care se preteaza la ortodontie interceptiva, fara aparate ortodontice. Ortodontia interceptiva, asa cum ii spune si numele, intervine oarecum inainte ca afectiunea sa fie instalata complet. Ortodontia interceptiva prin interventiile sale previne aparitia malocluziilor prin manopere minim invazive. Atunci cand observam ca exista o tendinta la mandibula ingusta, la micrognatie exista metode prin care sa eliberam mandibula de sub maxilar si sa ii permitem o dezvoltare normala.

Dar, pentru a vorbi de ortodontie interceptiva avem nevoie de proprietari constienti, care stiu ce inseamna muscatura corecta, care observa micile modificari de ocluzie la puii de pana în sase luni.

Varsta minima pentru ortodontie interceptiva

Daca ne intrebati la ce varsta ar trebui sa va adresati pentru ortodontie interceptiva, va raspundem ca am avut pacienti in varsta de opt saptamani. Probabil ca am reusit sa va uimesc, dar sunt convinsa ca nu atat de tare pe cat m-au uimit ei pe mine. Proprietarii stiau ce inseamna mandibula ingusta, iar caninii temporari se infigeau in mucoasa palatinala, blocand astfel cresterea mandibulei. Cu toate ca erau mici, dulci si frumosi, am intervenit de urgenta cu ajutorul laserului. Acest lucru a fost de foarte bun augur din mai multe motive:

  • Laserul a fost minim invaziv, oferindu-le o perioada postoperatorie fara complicatii si dureri.
  • Eliberand drumul caninilor temporari inferiori, mandibula a reusit sa compenseze, suprapunandu-ne cu un puseu de crestere.

Rezultatul ne-a uimit pe toti: la doua saptamani de la interventie tot cuibul avea muscatura corecta.

Malocluzie la varsta de 8 saptamani. Sursa foto: Dentovet.ro

Aparate ortodontice la caini

Aparatele ortodontice la caini sunt un subiect tabu al stomatologiei veterinare. Se aude ca exista, dar nimeni nu declara nimic. Confidentialitatea in cazul acestora este maxima, atat din partea cabinetului, cat si din partea celui care apeleaza. Exista multe incercari acasa, care se incadreaza in sintagma cunoscuta la reclamele TV: Nu incercati asa ceva acasa. Am vazut situatii dramatice, in care folosirea unor elastice de borcan au dus la complicatii de nedorit. Elasticele infasurate in jurul dintilor, fara a fi controlate ca actiune, ca localizare se pot elibera si infasura in jurul limbii cainelui, avand ca o consecinta imediata formarea unui hematom lingual. Daca stapanul nu este prezent, se poate pierde patrupedul. De aceea, sfatul nostru este sa apelati la specialisti, cu rezultate in domeniu.

Pe paginile de social media apar diverse exemple de tratamente ortodontice cu bracketsi. Nu contestam eficienta acestora, insa noua ne plac aparatele care ofera confort pacientului, care au rezistenta si implicit operatorul beneficiaza de confortul  predictibilitatii rezultatelor.

Ce implica un aparat ortodontic la caine sau pisica?

Ca sa discutam despre un aparat ortodontic la caine sau pisica trebuie sa existe o consultatie prealabila. In cadrul acesteia se va examina muscatura pacientului in starea de constienta, se vor analiza posibilitatile de tratament, costurile, vi se va comunica un numar aproximativ de sedinte necesare, vi se vor explica etapele pentru realizarea unui aparat ortodontic si rezultatele la care se preconizeaza sa se ajunga.

Dupa ce se obtine acordul proprietarului, se vor realiza amprentele de lucru pe baza carora se obțin modelele de studiu. Pe modelele de studiu se definitiveaza forma aparatului ortodontic, aparat realizat de cabinetul de tehnica dentara. Cimentarea aparatului ortodontic se realizeaza la scurt timp dupa amprentare pentru a nu permite migratii si aparitia unor neconcordante intre modelul de lucru si evolutia muscaturii.

Trebuie spus ca toate manoperele: amprente, cimentari de aparate, activari, indepartare de aparat ortodontic se realizeaza in anestezii inhalatorii. Este lesne de inteles ca doar exemplarele care nu au probleme de sanatate se preteaza la astfel de manopere stomatologice.

Dupa cimentarea aparatului ortodontic vor fi cateva indicatii de respectat in perioada urmatoare. Aceste indicatii vor fi in legatura cu alimentatia si modul de inetractiune cu mediul inconjurator.

Dupa obtinerea rezultatelor, va urma o perioada, mai lunga sau mai scurta, in functie de afectiune, iar medicul va va indica clar perioada de contentie. In aceasta perioada se vor fixa rezultatele obtinute. Aceasta perioada este o perioada foarte importanta. Daca aceasta perioada este prea scurta dintii migreaza la situatia initiala.

Indepartarea aparatului se face progresiv, renuntandu-se treptat la diverse mijloace de actiune.

Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici- caz rezolvat ortodontic la caine

Va prezentam mai jos un caz de ocluzie inversa frontala la un caine de talie mare. Am intervenit cu ajutorul unui aparat ortodontic si in doua luni am indepartat aparatul complet, rezultatele fiind stabile. La doua luni de la indepartarea paratului, nu exista recidiva.

Caz rezolvat la caine. Sursa foto: Dentovet.ro

Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici- caz rezolvat la pisica

Pisicile din rasa British Shart Hair sunt predispuse la ocluzii traumatice la nivelul caninului. In mai putin de doua saptamani, am reusit redresarea caninului buclucas.

Caz rezolvat la pisica. Sursa foto: Dentovet.ro

Concluzii

Aparatele ortodontice exista, au rezultate chiar si la caini si pisici.

Marea majoritate a malpozitiilor poate fi corectata la varste fragede.

Medicul specialist este cel in masura sa aprecieze ce se poate trata, durata tratamentului, modul de lucru.

Aparatele ortodontice, exact ca in cazul oamenilor, presupun activari multiple.

Spre deosebire de oameni, activarile se fac in sedare/anestezie generala.

Speram ca am acoperit o plaja larga de intrebari legate de ortodontia veterinara, dar daca aveti si alte intrebari nu ezitati sa ne scrieti.

Surse foto: shutterstock.com, dentovet.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea