Animalute

# gingivita felina #pisici #gingivita #animale de companie #Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gingivitele la feline

Proprietarii de pisici sunt cei care stiu cel mai bine cat de neplacute si trenante sunt gingivitele la feline. De aceea ne-am gandit sa le dedicam lor acest articol.

Ce este o gingivita?

Trebuie sa definim de la bun inceput termenul de gingivita.

Gingivita reprezinta o inflamatie a gingiei adiacente dintilor. Exista o diferenta intre gingivita si stomatita. Stomatita presupune inflamatia atat a gingiei, a mucoasei jugale si a mucoasei aflate in vecinatatea pilierilor amigdalieni. Gingivita poate fi localizata la un dinte sau un grup de dinti, sau poate fi generalizata.

Gingivita poate fi de sine statatoare si atunci este reversibila. Dar, gingivita poate sa fie un simptom in cadrul unui intreg tablou clinic. In aceasta situatie va trebui sa gasim cea mai buna metoda de tratament.

De aceea, de fiecare data cand suntem solicitati sa oferim retete universale pentru tratamentul gingivitei la feline refuzam categoric. Examenul clinic si radiologic amanuntit este esential in stabilirea liniilor de tratament. Pentru ca una este sa discutam despre gingivite de sine statatoare si alta este sa discutam despre gingivite in cadrul unui tablou clinic.

Gingivitele simple

Gingivitele simple reprezinta primul stadiu in evolutia bolii parodontale (a parodontozei, cum este cunoscuta in popor). Este un stadiu in care, daca luam masuri corespunzatoare, putem avea rezultate vizibile cu eforturi minime. Acest stadiu se diagnosticheaza prin examen clinic amanuntit in anestezie generala, asociat cu examenul radiologic dentar. Din luna aprilie, la Dentovet avem autorizata radiologia dentara pentru animalele de companie si, pentru ca intelegem importanta acesteia in meseria noastra, o oferim gratuit pacientilor cabinetului.

Haideti sa va exemplific cele afirmate! Pacientul din imagine se prezinta pentru roseata gingiilor. Varsta pacientului este de doi ani. Examenul clinic arata astfel:

Aspect clinic al gingivitei simple

Sursa foto: Dentovet

La sondarea parodontala nu existau pungi parodontale, urmand apoi examenul radiologic.

La examenul radiologic structurile osoase adiacente, dar si dintii aveau un aspect normal.

Gingivita simpla, aspect radiologic

Sursa foto: Dentovet

Asa cum ii spune si numele, gingivita simpla are si cel mai simplu tratament. Nu trebuie neglijata, dar cu un tratament constant si sustinut aceasta dispare. Prima si cea mai importanta linie de tratament este reprezentata de indepartarea placii bacteriene, atat profesional, cat si acasa. Solutiile pe baza de clorhexidina sunt un real ajutor in aceste situatii. La noi in cabinet realizam si terapia bolii parodontale cu ajutorul laserului. Laserul diminua inflamatia si potenteaza raspunsul imunitar al pacientului. Astfel rezultatele dorite se obtin dupa o singura sedinta laser, in 48 de ore.

Gingivita ca simptom in tablouri clinice complexe

Poate cel mai inselator diagnostic pentru un practician este cel al diferentierii gingivitei simple de gingivita asociata altor entitati patologice. Sunt relativ asemanatoare clinic, insa tratamentul difera foarte mult. Daca la gingivita simpla igiena locala si solutiile antiseptice sunt suficiente, la gingivita simptom in cadrul unui tablou clinic, vorbim de cu totul si cu totul alte tratamente. Investigatiile imagistice sunt cele care fac lumina si pun diagnostic de certitudine.

Gingivita simptom al bolii parodontale

Gingivita ca simptom reprezinta doar o mica parte din tabloul bolii principale, in cazul nostru, boala parodontala. Boala parodontala afecteaza structurile de sustinere a dintelui in alveola, avand ca semne clinice: gingivita cu sangerarile gingivale, halena, iar radiologic observam o liza osoasa mai mult sau mai putin importanta.

Haideti sa va exemplic cele afirmate mai sus. Iata cazul unui pacient care s-a prezentat pentru o gingivita. Am inceput un tratament clasic de igienizare si aplicare de solutii pe baza de clorhexidina, insa rezultatul dorit se lasa asteptat. Am decis atunci sa il sedam si sa realizam un examen radiologic ca sa aflam de ce gingivita nu remitea.

La realizarea radiografiilor dentare, am aflat motivul.

Aspect clinic si radiologic al gingivitei din cadrul bolii parodontale. Se observa si o resorbtie dentara la nivelul primului premolar din fotografia de jos stanga.

Sursa foto: Dentovet

Liza osoasa era importanta, furcatiile erau expuse, aflandu-ne iata in fata unei boli parodontale stadiu 3. Doresc sa staruim pe aceste doua cazuri pentru ca le-am ales intentionat. La o scurta privire, fara examen radiologic, doar dupa aspectul clinic poate ca am fi fost inclinati sa spunem ca al doilea caz este cel simplu. Radiografia, cea care pune diagnosticul de certitudine, ne contrazice. Atitudinea terapeutica este net diferita.

Gingivita asociata resorbtiilor dentare la feline

Gingivita poate fi si un simptom in cadrul resorbtiilor dentare la feline. Multa vreme s-a crezut ca resorbtiile dentare sunt carii si au fost tratate ca atare. Acele tratamente au fost fara nici un succes pentru ca, la acea vreme nu se cunoastea mecanismul fizopatologic al resorbtiilor dentare la feline. Resorbtiile dentare la feline presupun activarea osteoclasteor, distrugerea dintilor si inlocuirea acestora fie cu os, fie cu tesut de granulatie. Rezultatul final este cel care le imparte in doua categorii, iar pe baza radiografiilor se decide atitudinea terapeutica. Ce ne intereseaza pe noi insa este faptul ca resorbtiile sunt insotite de gingivita.

Va prezint mai jos un caz ilustrativ pentru gingivitele in cadrul resorbtiilor dentare la feline. Radiologic, in cazul resorbtiilor dentare se poate observa ca dintii isi pierd conturul normal si apar ca mancati de molii.

Gingivita asociata parodontopatiei avansate si resorbtiilor

Sursa foto: Dentovet

Ultimele doua cazuri prezentate v-au aratat situatii frecvent intalnite in cabinetul stomatologic, asocierea dintre resorbtiile dentare si boala parodontala. De obicei se insotesc si doar examenul radiologic le deceleaza.

In concluzie, este foarte important sa gasim sursa gingivitei. Diagnosticul corect va indica terapia corespunzatoare cu succes pe termen lung. Nu exista o reteta universala a succesului. Succesul in stomatologia veterinara deriva din tratamente personalizate si adaptate fiecarui caz.

Sursa foto principala: shutterstock.ccom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dr. Raluca-Ioana Nedelea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea