Animalute

#excizie chirurgicala #tumori animale #tumori benigne #prevenire tumori

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar: Tumorile la animale

Boala canceroasa la animale reprezinta un fenomen patologic complex, care ridica dificultati din punct de vedere terapeutic in lipsa unei depistari timpurii.Fiind un sindrom ce afecteaza intregul organism, vindecarea pacientului depinde exclusiv de momentul depistarii, respectiv in stadiul de tumora primara.

Terapia oncologica veterinara difera in functie tipul tumorei incriminate.Putem clasifica formatiunile tumorale in:

  • formatiuni tumorale benigne
  • formatiuni tumorale maligne.

Formatiunile tumorale benigne sunt formatiuni cu crestere si dezvoltare lenta, capsulate si care nu prezinta tendinta de invadare si distructie tisulara locoregionala.T erapia vizeaza extirpare chirurgicala larga si nu pun in pericol viata pacientului.

Tumorile maligne sunt acele formatiuni care determina in fazele initiale invazia tesuturilor adiacente, iar ulterior, la distanta, prin modalitati diverse de diseminare (sange/limfa) determina aparitia metastazelor in diferite regiuni corporale.

Tumorile maligne prezinta un ritm rapid de crestere (semnal de alarma pentru stapan!), nu sunt capsulate, sunt puternic aderente si prezinta tendinta de ulcerare/sangerare.

Mentinerea unui status imun corespunzator, o alimentatie echilibrata, evitarea factorilor de stres, precum si managementul corect al oricarei inflamatii cronice recurente constituie factori ce pot preveni o forma de cancer mai mult sau mai putin agresiva.

Abordarea terapeutica difera in functie de tipul tumorei:

  • Tumori benigne: excizie chirurgicala
  • Tumori maligne: abordare chirurgicala asociata radio sau chimioterapiei citostatice.

Dupa varsta de 7 ani se recomanda ca pacientii canini sau felini sa fie examinati clinic de catre medic o data pe an, la care se asociaza, in functie de dorinta stapanului, si un examen hematologic complet.

 

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea