Animalute

#tratament #caini #medic veterinar #antibiotice #probiotice #echinacea #Expertul Acasa.ro dr. Nicoleta Simion

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar: Administrarea antibioticelor la caine

Utilizarea antibioticelor este o componenta importanta a terapiei veterinare, acestea fiind folosite contra infectiilor cauzate de diferite bacterii. Antibioterapia a devenit insa la ora actuala o sabie cu doua taisuri, din cauza utilizarii acestora in mod incorect.

Administrarea unui antibiotic se va face doar in baza recomandarilor medicale veterinare pe baza unui consult medical.

Nu trebuie sa uitam ca medicii trateaza bolnavi si nu boli, astfel ca ceea ce veterinarul i-a administrat animalului data trecuta este foarte probabil sa nu mai dea randament in prezent, chiar daca simptomatologia este aceeasi.

Administrarea “dupa ureche” a diferitelor forme medicamentoase ii pot pune viata prietenului dumneavoastra in pericol.

Intarzierea consultului medical si, deci, a unui diagnostic corect pot conduce la agravarea starii de sanatate a animalului.

Din pacate, la ora actuala, pe piata farmaceutica romaneasca, accesul proprietarului atat pentru sine, cat si pentru animal in ceea ce priveste antibioticele este facil.

Mergand pe premisa recomandarilor medicale anterioare, continuand cu recomandarile altor proprietari sau vecini, tendinta generala este administrarea improprie a antibioticelor: in exces, in doze insuficiente sau chiar toxice pentru animal.

Tratamentul va fi instituit de catre medicul veterinar in functie de situatie. Acesta poate apela la efectuarea unei antibiograme in vederea alegerii celui mai eficient antibiotic asociat infectiei in cauza.

Administrarea antibioticelor fara o baza clara poate determina:

  • aparitia rezistentei bacteriene (lipsa unui raspuns terapeutic din partea pacientului).
  • distrugerea florei intestinale.
  • Toxicitate la nivelul diferitelor organe (ficat, rinichi etc.)

Pentru a putea regla eventualele dismicrobisme intestinale ce se pot instala dupa diferite tratamente cu antibiotice le recomand pacientilor mei cure cu probiotice. Acestea contin bacterii benefice care vor reechilibra flora intestinala si ajuta la reducerea diareei care poate aparea in urma antibioterapiei.

Piata farmaceutica veterinara ofera nenumarate forme medicamentoase destinate animalelor astfel incat administrarea sa se poata face cu usurinta si cu un dozaj precis.La indicatia medicului veterinar se pot folosi si antibiotice de uz uman, insa acesta va modifica dozele in functie de greutatea animalului.

Daca putem evita administrarea antibioticelor, atunci este mai bine sa o facem.

Discutati cu medicul dumneavoastra veterinar si despre posibilitatea utilizarii produselor naturiste care pot ajuta organismul animalului sa lupte cu infectia si consolideaza sistemul imunitar (echinacea/usturoiul/propolisul sunt doar cateva remedii pe care natura ni le ofera). 

 

Nicoleta Simion 

Medic veterinar 

Centrul Medical Vet Care Clinic

Adresa: Calea Serban Voda nr. 286, bl 3A,  sc. B, ap. 36

Site: www.vetcareclinic.ro

Telefon: 0740.965.250; 0762.637.206

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Nicoleta Simion

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea