Vacante & Calatorii

#budapesta #vacanta weekend #vacanta Ungaria #Gyula #Balaton

Expertul Acasa.ro, Larisa Toiu-Stan: 3 locuri unde putem evada rapid in weekend

A venit primavara si nu putem sa mai stam in casa. Va propun trei destinatii de weekend, toate la vecinii nostri din Ungaria.

1. Gyula

Daca ati avut o saptamana grea la serviciu si vreti sa va inchideti telefoanele sau doar sa va relaxati, orasul Gyula este perfect pentru lucrul aceasta. Distanta de la Arad pana la Gyula este de aproximativ 82 km, pe care puteti sa ii parcurgeti in aproximativ o ora si 30 minute.

Sunt foarte multe apartamente pe care le puteti rezerva la preturi foarte accesibile. Va recomand atunci cand alegeti o locatie, aceasta sa aiba wifi, parcare, calorifer in baie si mic-dejunul inclus in pret. Daca va place sa mergeti cu bicicleta, sunt apartamente sau hoteluri care ofera si biciclete oaspetilor pe timpul sederii in Gyula.

Strandul Baile Cetatii a fost de curand renovat. Programul este de la 10:00 la 19:00. Totul este scris si in limba romana. Pretul este de 3.760 forinti (54 lei)/persoana/ pe o zi in weekend. In acest pret ai acces la spa, sauna, bazine olimpice de inot, bazine cu apa termala, bazin cu valuri artificiale si bazine pentru copii.

La pranz poti manca la cantina, unde meniurile sunt scrise si in limba romana, dar si afara la diferitele terase, unde gasesti fast-food sau gulas. Pretul pentru o masa pentru o persoana  ajunge la aproximativ 1.500 forinti, aproximativ 20 de lei, sau poti sa iti aduci tu suc sau mancare.

Probabil ca ultima impresie cu care vei parasi Gyula este cea a cheii lasate in cutia postala sau pe poarta conform indicatiilor proprietarului.

2. Budapesta

Budapesta are foarte multe obiective turistice si va trebuie cel putin doua zile ca sa il vizitati. Distanta de la Arad pana la Budapesta este de aproximativ 290 km, pe care puteti sa ii parcurgeti in aproximativ 4 ore.

Sambata si duminica nu se plateste parcare pe stradutele din oras. Ca sa fiti siguri ca va intoarceti in acelasi loc, va propun sa pozati straduta pe care ati lasat masina. Va ecomand sa va incepeti plimbarea in Budapesta de pe faimoasa lor strada Vaci Utca, unde sunt foarte multe magazine (perfecte pentru shopping), terase, restaurante, dar si foarte multi turisti.

De pe Vaci Utca puteti merge in plimbare pana la Podul cu Lanturi si de acolo sa urcati cu funicularul spre Palatul Regal. Funicularul costa 1.000 forinti (15 lei)/persoana, dar se poate urca si pe jos. Privelistea vazuta de sus este uimitoare.

Daca va veti plimba prin Palat ajungeti la Biserica Matthias si la Bastionul Pescarilor. Puteti face o plimbare pe jos de-a lungul Dunarii si sa vizitati Parlamentul. Acesta poate fi vizitat de turisti, doar organizat in grupuri in functie de limba, iar intrarea este aproximativ 1.700 forinti (25 lei)/persoana. Nu sunt de ratat nici Citadela si Dealul Gellert.

Spre seara puteti sa faceti o plimbare pe Dunare cu vaporasul. Sunt vaporase care merg pana la Insula Margareta. La majoritatea vaporaselor biletul costa 1.500 forinti.

Daca aveti masina va recomand sa mergeti la Tropicarium, acesta se afla intr-un centru comercial. Puteti vedea foarte multe specii de pesti, crocodili, dar si o padure tropicala. Exista  un bazin unde sunt si rechini, si pisici de mare. Daca va mai ramane timp puteti merge la gradina zoologica sau, daca vreti sa faceti cumparaturi, mergeti la Premier Oulet si la Ikea.

Balaton, Siofok

Daca nu ati fost pana acum la Balaton, nu ezitati sa va uitati pe harta si sa vedeti unde este „marea ungurilor”. Pentru noi, cei aflati in Timisoara sau Arad, distanta este mai scurta pentru Balaton decat pentru Marea Neagra. Distanta de la Arad pana la Siofok este de aproximativ 380 km, pe care puteti sa ii parcurgeti in aproximativ 4 ore si 30 minute.

Lacul Balaton este situat in partea sud-vestica a Ungariei la 100 km de capitala tarii, Budapesta. Poti merge pe autostrada si faci aproximativ o ora din Budapesta.

Sunt foarte multe pensiuni si hoteluri in zona. Poti sa alegeti in functie de buget. Pana ajungi efectiv sa vezi lacul, vei vedea o faleza cu suveniruri, baruri si tot felul de terase.

La Balaton este „plaja efectiva”,  unde accesul este gratuit, insa oricine poate sa iti ia lucrurile si nu este amenajata. Exista  si o parte amenajata, la care intrarea este 1.000 forinti . Aici iti poti inchiria cu 500 forinti un seif si o poti deranja pe domnisoara de acolo de cate ori vrei sa isi iei banii sau aparatul de fotografiat din seif.

Apa este minunata, putin rece dimineata, nisip fin si mergi foarte mult in larg pana dai de apa mare. Te poti juca cu mingea, sa inoti si sa te bucuri de weekend. Dar, atentie... orele in apa trec foarte repede.

Ce poti face in Sifok in afara de plaja si balacit? Uite cateva exemple: te poti plimba in parc, poti cumpara suveniruri pentru prieteni, poti merge cu vaporasul sau sa stai pe terase.

Date de contact:
Larisa Toiu-Stan
Web: larisastan.wordpress.com
Facebook: Larisastan
E-mail: larisastan89@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Larisa Toi-Stan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea