Vacante & Calatorii

#grecia #mallorca #destinatii de vacanta # vacanta grecia #vacanta mallorca

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: 7 motive pentru a vizita Mallorca, cea mai mare insula din Arhipelagul Baleare

Mallorca este o mica perla a Mediteranei, un loc preferat pentru vacante de catre regii Spaniei si de diferite vedete si miliardari. Cea mai mare insula din arhipelagul Baleare, Mallorca este un petec de pamant cu istorie si o eleganta aparte, un loc deopotriva elegant si rustic, linistit sau plin de viata. Desi are o imagine de destinatie de lux, Mallorca este un loc accesibil oricui.


O saptamana nu este de ajuns pentru a vizita toate obiectivele turistice din Mallorca sau pentru a „testa” ofertele de petrecere a timpului liber. Iata mai jos, o „lista scurta” cu motivele pentru care merita sa vizitezi Mallorca.

1. As reveni oricand in capitala insulei, Palma de Mallorca, pentru atmosfera sa de vacanta si pentru catedralele si palatele sale parca desprinse din povesti. In Palma de Mallorca, un oras cochet, curat si aerisit, se afla o serie de obiective turistice celebre la nivel mondial, precum catedrala La Seu, clasata in top 4 mondial al celor mai frumoase lacase de cult si Palatul Almudaina, resedinta regala de vara.

Orasul unde traiesc aproximativ 350.000 de oameni, aproape jumatate din populatia totala a insulei, este incarcat de istorie, marturie fiind multimea de palate, castele, moschei si catedrale.

Ridicat de arabi care l-au conceput ca fortareata, Palatul Almudaina a fost extins si infrumusetat de catre James al II-lea, in secolul al XIV-lea, pentru a-l folosit drept sediu al Curtii Regale. Aflat chiar langa Catedrala La Seu, palatul Almudaina este imens, insa doar o mica parte din el este accesibila publicului, aici fiind baza Comandamentul Militar al Insulelor Baleare. Este de amintit ca Regele Juan Carlos al Spaniei foloseste un corp al Palatului Almudaina pentru a-si petrece vacantele de vara in Mallorca.

La Seu, care a fost ridicata de regele Jaume pentru a-si tine o fagaduinta fata de Domnul -asa cum ctitoreau Domnitorii nostri manastiri-, este preferata mea din toate catedralele vizitate pana acum. Aceasta nu neaparat pentru ca a fost plasata pe locul patru in topul celor mai frumoase biserici din lume ci pentru ca este cu adevarat deosebita, impresionanta. Parca te urmareste, maiestuoasa si linistita, de oriunde din oras, iar interiorul nu este atat de rece ca la majoritatea catedralelor gotice. Cladita din blocuri masive din gresie, La Seu a fost ctitorita exact pe locul unde se afla cea mai mare moschee din insula. Lucrarile de constructie au durat aproape 350 de ani, dar ceea ce a rezultat este o adevarata bijuterie arhitecturala, care merita vazuta!

Celor care iubesc arta le recomand Muzeul Mallorca, din vecinatatea catedalei La Seu si Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, unde sunt lucrari apartinand lui Cezanne, Gauguin, Picasso, Miró si Barceló. Este bine de stiut ca puteti admira lucrarile lui Rodin sau Moore in Palau March.

Daca sunteti pasionati de fotografie, vizitati Castell de Bellver, ridicat la comanda lui Jaume al II-lea in secolul al XIV-lea pe varful dealului Puig de Sa Mesquida. Conceput pentru a servi drept resedinta regala, Castell de Bellver a fost folosit pe parcursul existentei sale si ca inchisoare, astazi oferind imagini panoramice deosebite asupra orasului Palma si imprejurimilor sale.

2. Te poti bucura de mare si soare pe nenumarate plaje deosebite, cu nisip fin sau mai „stancoase” si mai izolate. In Mallorca exista peste 200 de plaje amenajate, multe dintre ele avand Steagul Albastru -Blue flag-, certificat al calitatii apei, curateniei si facilitatilor plajelor. Cea mai apreciata plaja din Mallorca este in acest moment Es Trenc ( conform clasamentului TripAdvisor pe 2013), lunga de 2 kilometri, cu nisip fin, situata in apropierea Coloniei de San Jordi, in sudul insulei. Plaje lungi, intinse pe zeci de kilometri, cu nisip galben si fin sunt in zona Bahia di Palma si Alcudia.

In nordul Mallorcai,unde tarmurile sunt mai stancoase, sunt amplasate vestitele statiuni Port de Pollensa si Alcudia, ambele avand kilometri de plaja cu nisip alb

3. Insula are nenumarate peisaje dramatice de coasta. Unul dintre cele mai impresionante este Cap Formentor, situat la 20 km de Pollenca, punctul cel mai nordic din Mallorca. Pe drum, printre dealuri, poti zari mori uriase de vant sau livezi de maslini si portocali si din cand in cand ferme sau case micute, destul de austere. Aproape de destinatie, soseaua este „cocotata” la cativa metri deasupra marii, urmand un traseu sinuos „in ac”. Plaja Formentor este una dintre cele mai pozate din Baleare si desi micuta, este foarte apreciata datorita nisipului foarte fin si aproape alb. Combinatia dintre verdele pinilor-albul nisipului-vecinatatea muntilor face din Cala Formentor un loc deosebit.

Un alt loc deosebit este Sa Calobra, din nord-vestul insulei, unde soseaua urca la altitudini de peste 1.200 de metri, pe un traseu spectaculos, cu multe curbe, parca esti pe Transfagarasan! Exista si alternativa unei vizite cu vaporasul in Sa Calobra iar la destinatie te asteapta un peisaj deosebit, cu tarmuri abrupte care cad in marea albastra - verzuie.

In apropiere de Portocristo este Cuevas del Drach, o pestera unde se afla unul dintre cele mai mari lacuri subterane din lume, lacul Martel. In pestera Cuevas del Drach a fost amenajata chiar un fel de sala de spectacol, cu scaune dispuse pe randuri, sub tavanul pesterii cu 25 de metri inaltime.

4. Mallorca are statiuni pentru toate buzunarele. In nord-estul insulei se afla Alcudia, o statiune mai exclusivista, cu multe cluburi, vile luxoase care pot fi inchiriate si restaurante cochete cu plaje largi, cu nisip fin si alb si nenumarate oferte pentru sporturi nautice. Alcudia, una dintre cele mai apreciate statiuni din Baleare care gazduieste o veche cetate medievala, este situata in nord-estul insulei Mallorca, la 54 km de Palma de Mallorca si la numai cativa kilometri de Cap Formentor. Zona Alcudia are peste 30 de km de coasta cu plaje frumoase cu nisip fin, cu tarm abrupt si stanci si golfuri minunate, ascunse intre culmile muntilor care par ca se prabusesc iminent in Mediterana.

O alta statiune mai eleganta este Portocristo, un fost sat de pescari, o destinatie de vacanta potrivita familiilor care au copii, care vor sa inoate, sa faca snorkeling, sa se bucure de soare si mare.

Statiuni mai populare mai ales printre turistii germani sunt cele situate Bahia de Palma, C'an Pastilla, Playa de Palma si El Arenal. Acestea sunt legate printr-o faleza, aflata in imediata apropiere a plajei cu nisip fin si galben, si de un trenulet care circula cat e ziua de lunga intre ele.

5. Mallorca are sate pitoresti, autentice si vechi, ascunse intre padurile din Muntii Tramuntana. Inchiriind o masina sau cumparand o excursie puteti ajunge in Valldemossa, un vechi sat de munte, unde Frédéric Chopin, bolnav de tuberculoza, a venit cu speranta ca se va insanatosi. Iubita sa, scriitoarea Georges Sand, l-a insotit, insa boala i s-a agravat in atmosfera rece si umeda a acestui sat de munte.

6. Fiecare regiune din Mallorca are propriile atractii turistice: nord-estul insulei este "rezervat" istoriei, coasta de est are o multime de plaje si pesteri, la nord si vest sunt peisaje spectaculoase si sate pitoresti. Mallorca cea rustica si modesta te asteapta in Es Pla, campia din centrul insulei, cu paduri de migdali, citrice si mori de vant , printre care inca mai exista cateva sate vechi. Sud-vestul insulei Mallorca este mai popular din punct de vedere turistic.

7. Este o destinatie de shopping si de distractie, unde se mananca bine. Palma de Mallorca este si o destinatie buna si pentru cumparaturi dar si pentru distractie in cluburi, in special pentru cei tineri. Sunt la moda clubul Titos, unul dintre cele mai mari din Palma, situat in Paseo Maritimo (langa port), precum Riu Center, situat in Playa de Palma. Daca preferati sa petreceti o seara mai eleganta este recomandat sa nu ocoliti Son Amar, dar va costa mai mult, acesta fiind este construit intr-un vechi palat. In aproape oricare statiune din insula Mallorca, dar mai ales in Bahia de Palma, este cel putin cate un club cu specific german, unde se bea bere „la metru” si se canta nemteste pana dimineata. Intrebati la receptia hotelului unde sunteti cazat si veti afla unde e cea mai tare petrecere!

Bucataria locala, foarte variata, te ademeneste cu produse tipice mediteraneene. Sunt la ei „acasa” in restaurantele mallorcane crevetii, sepiile si sardinele gatite perfect. Aceste delicii culinre cncureaza cu traditionalul iepure fript cu ceapa, purcel de lapte sau Sobrassada-din carne de purcel negru.


Cum ajungi in Mallorca

Doua sunt posibilitatile mai accesibile de a ajunge in Mallorca: cu avionul sau cu ferry boatul. Pe calea aerului poti ajunge in aceasta insula spaniola de aproape oriunde din Europa pe timp de vara, sezon cand se organizeaza curse charter si din Bucuresti. Cu ferryboat, cel mai scurt drum de pe continent este cel din Barcelona, de unde se pot inchiria si ambarcatiuni private pentru cei care-si permit aceasta. Biletul de ferrybat costa minim 76 de euro de persoana, fara autoturism.

Date de contact

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea