Vacante & Calatorii

#vacanta de vara #circuit italia

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Alberobello, locul de intalnire cu basmele copilariei

Daca vezi oraselul Alberobello in fotografii, esti tentat sa spui ca acesta nu exista cu adevarat. Parca este din povesti, cu ale sale casute unice din piatra, numite trulli, construite fara niciun liant, dar lipite unele de altele ca intr-un fagure urias si cu varfurile tuguiate si usor caraghioase.

Oraselului Alberobello i s-a dus vestea peste mari si tari pentru cele aproximativ 1.600 de casute din piatra cu acoperisuri motate si pictate in alb, unice prin forma si modul de constructie: fara mortar, ciment sau orice alt fel de liant. Casutele, numite trulli, fac parte din patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1996 si merita vizitate daca ajungenti in sudul Italiei.

Sursa foto: tripadvisor.com

Daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit

Saptamanile trecute am revazut Italia si m-am convins ca tara aceasta este atat de frumoasa incat este aproape imposibil sa nu gasesti ceva atragator in orice regiune a sa, atat in sudul pitoresc si „amortit” de soare, cat si in nordul cosmopolit si mult mai pus pe munca decat pe sarbatorit.

Astazi va prezint Alberobello, un orasel din sudul Italiei destul de modest de felul sau de altfel, ascuns printre dealurile pline cu plantatii de maslini, floarea-soarelui si vita-de-vie. Dar daca nu ar fi existat casutele sale celebre, probabil s-ar fi "inventat" altceva la fel de atragator.

Alberobello se afla la aproximativ 60 de kilometri de Bari, provincia Puglia si la 76 de kilometri de Brindisi, ambele orase avand aeroporturi importante.

Lasa-te cuprins de atmosfera!

Inainte de a va povesti despre Alberobello, vreau sa va spun ca Bari este un oras surprinzator de frumos, unde se petrece pana tarziu in noapte, atat pe faleza lunga de peste 5 kilometri, cat si in orasul vechi, deosebit de pitoresc. Merita vizitat!

Odata ajuns la Alberobello, te astepti ca, de dupa vreun colt de strada sau de dupa vreo usa a caselor construite integral din piatra, sa apara vreun gnom intelept si cam morocanos, deranjat din siesta sa de dupa-amiaza de multimea de turisti. Nu apare niciunul, nici macar deghizat, insa atmosfera generala chiar este de poveste, nu ai cum sa-i scapi, trebuie sa te lasi cuprins de ea.

Monti, cel mai mare cartier

Casutele micute, de te intrebi daca chiar putea trai o familie intre zidurile lor, stradutele stramte, intortocheate si in panta te transpun intr-o alta lume, desi nu stiu cat de fericiti erau cei care traiau in ea.

Te poti chiar caza in casutele trulli, traind “pe viu” un astfel basm, daca asta iti doresti, desi dimensiunea locuintelor traditionale din Alberobello nu este tocmai mare, diametrul avand maxim 5,5 metri.

Si daca te gandesti ca cei mici dormeau in niste nise ale peretilor de piatra iti dai seama ca putea fi distractiv, dar confortabil mai putin...

Doua sunt cartierele din Alberobello “populate” cu trulli: Monti si Aia Piccola. Monti, cel mai mare, se intinde pe dealuri, pe o suprafata de aproximativ 6 hectare, unde se afla aproximativ 1.030 de casute. Aici sunt si trulli siamezi, casute cu etaj si chiar o biserica ridicata in stilul trulli, lacas de cult care insa nu este atat de vechi precum casutele, care au fost construite majoritatea in secolele XVII-XVIII.

Zona Aia Piccola, cu nici 600 de trulli, este mai putin omogena decat Monti.

Nu rata!

Fiecare familie de tarani care a locuit in acest gen de locuinta a avut propriul stil de a construi casele si acoperisurile si a adoptat si propriile insemne pe care le-a pictat cu var pe acestea. Gasesti astfel insemne pagane si crestine, toate reflectand respectul fata de anumite personalitati si bucuria de a trai.

Daca ai ajuns aici, nu rata Trullo Sovrano - casa trulli cu doua etaje, care gazduieste un muzeu - si Biserica Sant’Antonio, construita tot dupa tehnica trulli in secolul al XIX-lea.

Construite pentru a se evita plata impozitelor

Casutele trulli sunt, din anul 1996, parte a Patrimoniului Mondial al UNESCO, fiind construite intre secolele XIV-XIX in toata zona Puglia, nu doar in Alberobello.

In regiune este foarte mult calcar, materia prima pentru casute, insa principalul motiv pentru care s-au construit casutele trulli pentru care nu se foloseste niciun liant este legat de impozite. Trulli puteau fi foarte usor daramate la venirea inspectorilor fiscali, evitandu-se plata impozitelor si ridicandu-se altele noi foarte usor.

Alberobello se afla la aproximativ 60 de kilometri de Bari si la 76 de kilometri de Brindisi, ambele orase avand aeroporturi importante. Din Bari se ajunge in aproximativ jumatate de ora cu autoturismul, iar drumul cu trenul dureaza cam tot atat. Trenul apartine companiei private FSE (Ferrovie Sud Est).

Date de contact

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea