Vacante & Calatorii

#traseu turistic #sibiu #carta #avrig #fagaras #medias #vacanta primavara #expert acasa.ro #mosna #agnita #dealul frumos #cincu #cincsor

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Tura de primavara: Medias-Fagaras-Sibiu

Doua ore si jumatate de condus prin centrul Romaniei, intr-un peisaj superb, printre dealuri si sesuri verzi, pe un drum neaglomerat si, in general, de buna calitate. Bonus: cetati, biserici fortificate, ruine marete, un palat de inspiratie vieneza si, inainte de culcare, atmosfera unei capitale culturale europene. La drum!


Medias.
„Cetatea luminii” este brandul turistic sub care se promoveaza orasul din nordul judetului Sibiu. Amplasat nefericit intre Sibiu si Sighisoara, Mediasul este derulat pe repede inainte de turistii care se deplaseaza intre cele doua orase-magnet. Piata centrala linistita, cu aer patriarhal, si biserica fortificata, supranumita pe plan local „Castel” sunt in general cam singurele obiective bifate de acestia. Va sfatuim sa mergeti mai departe si sa faceti macar un tur de-a lungul zidurilor cetatii. Veti descoperi zone pline de farmec, cu nimic mai prejos decat peisajele urbane din Sighisoara sau Sibiu. O nota in plus pentru reclamele adaptate la specificul local.

Mosna. Localitatea si-a disputat multa vreme intaietatea in zona cu Mediasul, si nu a castigat. Asa ca acum localnicii din Mosna sunt cei care spun ca merg „la oras” cand pleaca la Medias, si nu invers. Biserica fortificata de aici a fost prima vizitata de Printul Charles in Transilvania, in anul 1998. O particularitate a acesteia este pastrarea primei bisericute a satului, incastrata in zidul celei de-a doua, de dimensiuni incomparabil mai mari. Monumentul este in proces de restaurare. Micul muzeu amenajat aici contine si un avertisment trilingv (in maghiara, germana si romana) din perioada austro-ungara, la adresa celor care isi conduceau cu viteza carutele pe un pod din apropiere.

Agnita. Oraselul, a carui zona moderna este lipsita de orice fel de farmec, este un fel de capitala a Vaii Hartibaciului, o micro-regiune situata chiar in inima tarii, dar, paradoxal, destul de izolata de principalele cai rutiere si feroviare. Din biserica fortificata a Agnitei au mai ramas doar turnurile si o portiune scurta de zid. Ramasitele fortificatiei nu sunt insa incluse in circuitul tutristic, ba mai mult, cand biserica e inchisa, trebuie sarit un gard pentru a ajunge la ele.

Dealu Frumos. Pe coama dealului care da numele localitatii, acum peste 100 de ani inginerii austrieci au instalat un mic monument care sarbatoreste construirea drumului dintre Medias si Agnita, sub domnia lui Franz Josef. Langa el, autoritatile locale romane au amplasat, mult mai tarziu, un panou care te informeaza ca te afli in centrul tarii, fapt contestat insa de mai multi geografi. Indiferent de adevar, panoul a devenit o atractie turistica in sine. Mai jos de el se gaseste biserica din Dealu Frumos, destul de mica, dar considerata de specialisti printre cele mai frumoase. Din turnul acesteia se deschide o panorama deosebita asupra Vaii Hartibaciului.

Cincu. E atat de linistite intr-o duminica dupa-amiaza la Cincu, incat parca se aude vegetatia din jurul bisericii fortificate cum creste. Edificiul majestuos este de altfel inconjurat de o padurice, lucru care ii da un aer neobisnuit pentru astfel de monumente, in general „deparazitate” de increngaturile din jur. Ca sa vizitati obiectivul adresati-va la localul din apropiere sau cautati casa parohiala.

Intre Dealul Frumos si Cincu se afla Merghindeal, cu alta biserica fortificata ce merita vizitata. intre Merghindeal si Cincu se afla granita intre judetele Sibiu si Brasov.

Cincsor. Este ultimul popas inainte de iesi din zona saseasca si a trece Oltul in tara Fagarasului. Biserica de aici este cea mai apropiata de ceea ce ar trebui sa fie un obiectiv inclus in circuitul turistic, din toate cele enumerate pana acum. Exista custode, taxa de intrare, ghidaj la cerere si chiar ceva pliante de cumparat. Femeia care se ocupa de turisti este destul de acra si are grija ca nu cumva vizitatorii sa sara parleazul in zone nedeschise vizitarii. Sunt mici neajunsuri pe care monumentul, o bijuterie a genului, le compenseaza din plin.

Fagaras. Singura cetatea medievala din Romania care si-a pastrat intact santul de aparare umplut cu apa este una dintre cele mai pitoresti fortificatii din Romania. Zidurile se oglindesc frumos in unde, aducand aminte de castelele de pe Valea Loarei, spre deliciul vizitatorilor, care isi descopera talentele foto in apa cu imagini. Muzeul tarii Fagarasului adapostit in cetate a fost modernizat si extins cu un nivel. Lucrarile s-au terminat de curand, iar muzeul a fost deschis in noua sa varianta la sfarsitul lui martie.

Carta. Abatia cisterciana de aici a fost un avanpost al civilizatiei occidentale timp de sute ani. Ca dovada, aici se gasesc primele forme consistente de gotic timpuriu de pe teritoriul Romaniei. Manastirea a fost fondata in 1205 si abandonata in  1474. in ziua de azi, ruinele de la Carta sunt printre cele mai impresionante si „fotogenice” din tara. Corul vechii biserici functioneaza si azi ca lacas de cult pentru muribunda comunitate germana din zona. Carta se afla la numai cativa kilometri lateral fata de drumul national care leaga Fagarasul de Sibiu.

Avrig. O parte din mostenirea baronului Brukenthal se afla in acest micut oras de la poalele Alpilor Transilvaneni. Guvernatorul si-a ridicat aici o somptuoasa resedinta de vara, inspirata de palatele Vienei imperiale. Ansamblul a fost transformat in ultimii ani in hotel, dar parcul baroc poate fi vizitat gratuit.

La 20 de kilometri distanta de Avrig, se afla Sibiul, ideal pentru un sfarsit de zi cu cina in aer liber, intr-una din pietele centrale ale fostei capitale culturale europene.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea