Vacante & Calatorii

#vacanta # vacanta romania # sfaturi de vacanta #bogdan stanciu #Expertul Acasa.ro

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Sapte experiente pentru vara lui 2013

Chiar daca vremea nu tine deocamdata foarte mult cu turistii, sezonul estival tureaza, incet, motoarele. Nu e, inca, iulie, dar si iunie te imbie la calatorie. Operatorii din industria ospitalitatii au terminat, in general, de primenit locurile de relaxare sau odihna, primariile au dereticat prin centrele oraselor, muzeele si-au improspatat, dupa posibilitati, colectiile. in acest context, cluj.travel va propune un set de sapte experiente pe care merita sa le incercati in acest sezon estival, in Romania. Nu este nici pe departe o lista exhaustiva, ci doar cateva recomandari, aranjate in ordine alfabetica.

 

Cu bicicleta in jurul cetatii, la Alba Iulia

De ani buni, municipalitatea din Orasul Unirii deruleaza un proiect de restaurare si regenerare a cetatii de tip Vauban si a monumentelor pe care aceasta le adaposteste. Proiectul este aproape terminat, iar nucleul istoric  al orasului a devenit una dintre cele mai frumoase zone urbane din Romania. Cel mai bine puteti admira cetatea, dar si gradinile, parcurile sau luciurile de apa amenajate in fostele santuri ale fortificatiei, de-a lungul unei plimbari pe bicicleta. Velocipedele se pot inchiria gratuit dintr-o curte situata in stanga Palatului Princiar. Pe parcursul plimbarii va puteti opri la una din terasele de pe traseu, pentru a savura atmosfera.

Aventura in padure, la Brasov

Parcurile de aventuri sunt o noutate in Romania. Cel mai mare dintre acestea, Parc Aventura din Brasov propune o serie de trasee „aventuroase” printr-o padure amenajata, cu grade de dificultate diferite, de la cele destinate copiilor, pana la cele pentru cataratori experimentati. Parcul este amenajat pe 2,5 hectare de padure, in Cartierul Noua din Brasov, si cuprinde 110 copaci, 120 de platforme, 130 de jocuri, aproape 700 de metri de tiroliana, un kilometru de coarda, 5,4 kilometri de cabluri si 7.000 de suruburi. Preturile sunt ridicate, pentru Romania, ajungand la peste 120 de lei pentru  doi adulti si doi copii.

Expozitie cat China, la Bucuresti

Pana la 1 august poate fi vizitata, la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, cea mai mare expozitie organizata de China vreodata in Romania. Vedetele expozitiei sunt  patru soldati de teracota si un cal, din celebra armata de statui descoperita in mormantul imparatului Qin Shi Huang. Lor li se adauga peste 100 de alte artefacte, reprezentative pentru civilizatia si cultura chineza. Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care gazduieste o astfel de expozitie. Pe parcursul acesteia, muzeul are un program de vizitare extins, de marţi pana duminica, de la 10.00 la 18.00, iar in ultima sambata a fiecarei luni programul tine pana la 22.00.

Plimbare in parc, la Cluj

Parcul Central din Cluj-Napoca a fost reabilitat integral in 2012 cu fonduri europene. Aleile au fost reamenajate, copacii toaletati, podetele de epoca refacute, spatiul verde revigorat. Cladirea Casino a fost renovata si convertita in centru de cultura, iluminatul din zona a fost extins si imbunatatit. Parcul este in fata primului sezon estival in noua sa forma, dupa o primavara in care s-a consacrat ca fiind cel mai frumos loc de promenada din capitala Transilvaniei. in plus, nimeni nu te mai impiedica sa te asezi pe iarba si sa citesti o carte sau sa asculti muzica fanfarei, care canta regulat in chiosc. Parcul Central din Cluj-Napoca a fost unul din primele din Europa Centrala, deschis in 1830.

Balaceala la Figa

Cu un nume care ii face pe italieni sa se amuze, Baile Figa sunt un Hajdúszoboszló in miniatura. Inaugurate in 2010 in urma unei investitii PHARE de circa un milion de euro, baile au „crescut” in 2011 si 2012, tot prin intermediul fondurilor europene, si au ajuns acum sa acopere o suprafata de 15 hectare, avand in dotare un bazin exterior cu apa sarata, un lac cu apa sarata, o piscina exterioara cu apa dulce, un „rau lenes”, cinci tobogane, loc de joaca pentru copii, terenuri de tenis si fotbal, restaurante si terase. Exista plaje de nisip cu umbrele fixe, iar sezlongurile sunt ieftine. Acestora li se adauga complexul acoperit, cu piscina, jacuzzi, sauna, sali de fitness si de masaj. Mai multe detalii, aici.

Excursie la Sarmizegetusa Regia

Din aceasta primavara, Sarmizegetusa dacica, situata in Muntii Orastiei, a intrat in circuitul turistic propriu-zis, fiind amenajat un punct de paza si instaurat un serviciu de intretinere permanent. De asemenea, se modernizeaza sistemul de semnalizare si explicare a obiectivelor istorice, si, pentru prima data, se percepe o taxa de intrare in sit – 5 lei pentru adulti, 2 lei pentru copii. Obiectivul este deosebit de spectaculos, combinand valoare istorica inestimabila a vestigiilor cu frumusetea Carpatilor sudici. Pentru a ajunge la Sarmizegetusa Regia, trebuie parcursi circa 20 de kilometri de drum forestier, asfaltul terminandu-se dupa satul Costesti. Citeste mai multe detalii despre Sarmizegetusa aici.

O cina romantica, la Sibiu

Sibiul a reusit sa creasca turistic dupa 2007, folosind titulatura de Capitala Culturala Europeana ca un start lansat pentru  dezvoltarea ulterioara. Asa ca acum este, incontenstabil, cel mai cunoscut oras din Romania pentru turismul cultural, al carui centru istoric  nu difera prin nimic esential de zonele similare din Praga sau  Salzburg. O cina in Piata Mica sau Piata Huet, la lumina discreta a lampioanelor, cu un pian cantand in fundal sau un concert auzindu-se dinspre Piata Mare, poate insemna un sfarsit de zi perfect, dupa o tura de explorare a arhitecturii strazilor, o vizita extinsa prin generoasele muzee sau vreun periplu in preajma orasului.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea