Vacante & Calatorii

#vacanta #salonic #souvlaki # vacanta grecia #Piata Aristotel #Capitala Europeana a Tineretului

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Salonic, vesnic tanar

Salonic, al doilea oras ca marime al Greciei, a fost ursit sa fie vesnic tanar de cand a primit nume de printesa macedoniana – Thesalonike, sora lui Alexandru cel Mare. Metropola nordului elen este un oras care freamata si tropoteste de la primele ore ale diminetii pana tarziu in noapte, care da in clocot de tinerete si pofta de viata si unde ai senzatia ca totul se intampla in aer liber: oare exista vreun localnic care sa stea in casa sau la birou? Pe strada se mananca, se bea cafea, se flirteaza, se saruta, se imbratiseaza si se reproseaza.

Aparent, nimic nu se intampla pe tacute si pe nevazute in Salonic. Masinile si scuterele trec pe langa trotuarele ticsite, cu zumzet si scrasnet, in fata semafoarelor. Forfota mediteranean-relaxata a promenadei de pe faleza se combina la unghi de 90 de grade in Piata Aristotel, cu agitatia furibund-balcanica de pe elegantul bulevard botezat tot cu numele venerabilului filosof.

 

Putine sunt locurile unde frenezia strazii sa fie asa de efervescenta ca la Salonic. O scurgere febrila, continua si ireverentioasa pe langa agore eline, forumuri romane, ruine bizantine sau ramasite otomane si iudaice. Cine are timp pentru trecut, cand ziua de azi e asa frumoasa?

 

Salonic este, in 2014, definitia tineretii si energiei. Paradoxal, faptul ca este Capitala Europeana a Tineretului nu se vede; orasul nu este „branduit” ca atare, ci este tanar prin forta lucrurilor – un oras cosmopolit, la rascruce de drumuri comerciale, plin ochi de studenti si atractiv ca un magnet pentru turisti.

Totusi, niciun steag, niciun slogan, niciun semn mai acatarii nu atrage ochiul vizitatorului cu privire la faptul ca aici se afla, si in mod oficial, kilometrul zero al Europei tinere in 2014. Angajatii de la biroul de informatii turistice zambesc stingher cand le spui ca esti din Cluj-Napoca, viitoarea CET. Alkis, pompier full-time si chelner jovial in weekend, care iti serveste la ceas de seara un souvlaki de te lingi pe degete, asortat cu un demisec alb de Halkidiki, recunoaste deschis ca nu a auzit ca orasul lui sa fie anul acesta vreo capitala. si oricum, pe nimeni nu intereseaza: Salonicul e prea absorbit sa isi traiasca tineretea perpetua.

Sursa foto: seriouseats.com

La pas prin oras

Salonicul este impanzit de biserici bizantine stravechi, multe dintre ele incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Trei dintre cele mai importante ar fi Rotonda, Biserica Sfantul Dumitru si Agia Sophia. In apropierea primeia se gaseste Arcul lui Galeriu, un alt simbol al Salonicului. Emblema orasului, Turnul Alb, situat pe tarmul marii, adaposteste un muzeu al orasului foarte bine realizat. Pentru a cumpara bunatati grecesti la prima mana, vizitati piata orasului, situata pe o latura a bulevardului Aristotel.

Sursa foto: panoramio.com

 

Sursa foto: imageant.com

Nu ratati o plimbare prin partea colinara, unde se afla cateva lacase de cult importante, dar si cateva dintre cele mai pitoresti strazi-scara ale orasului. Spiritul Salonicului se simte cel mai bine la pas, cu un ghid turistic in mana, pentru detalii, si cu o harta de la centrul de informatii turistice, pentru orientare. Gasiti un mic centru de informare in Piata Aristotel si unul mai mare in apropiere de Turnul Alb.

Puteti incepe plimbarea de la Biserica Sfantul Dumitru, coborand perpendicular pe faleza, de-a lungul vechii agore grecesti, a pietii Dikastirion si apoi pe bulevardul Aristotel. Faceti apoi stanga spre Turnul Alb, cu splendida esplanada din spatele sau, apoi urcati oblic spre Arcul lui Galeriu si Rotonda, cu un popas la ruinele vechiului nucleu bizantin al Salonicului, si apoi, mai departe, spre partea colinara a orasului.

Bogdan Stanciu
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel!


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea