Vacante & Calatorii

#razboi #expert acasa.ro #tara nasaudului

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Prin Tara Nasaudului, in vreme de razboi

In 1943 nu ii prea ardea nimanui de turism. Al doilea razboi mondial era in toi, cu partea de nord a Ardealului aflata sub ocupatie maghiara. Un singur ziar de limba romana a fost tolerat in aceasta parte a tarii, „Tribuna Ardealului”, cu sediul la Cluj. si totusi, in septembrie 1943, sub semnatura lui Titus Poienaru, acest ziar publica un material care indeamna cititorii sa calatoreasca pe meleagurile Tarii Nasaudului. Interesanta este denumirea toponimelor din articol, care, in conformitatea cu legislatia de atunci, erau trecute mai intai in maghiara si apoi in romana. Dincolo de unele patetisme ale textului, acesta este remarcabil prin indemnul viguros la calatorie, intr-o vreme cand era riscant si sa iesi din casa.

Cluj.travel reda integral articolul in continuare, ca un omagiu adus pionierilor in domeniu, cu multumiri istoricului Alexandru Bud pentru semnalarea textului.

Plaiuri naszód-nasaudene

Tinutul istoric al naszódenilor se mandreste nu numai cu eroismul legendar al stramosilor care un veac au purtat stindardul izbanzilor din batalie in batalie starnind chiar admiratia lui Napoleon, ci cu un splendid cadru geografic, un mozaic de frumuseti naturale, in mijlocul carora traesc.

Bazinul muntilor Óradna-Rodnei, tinutul de bastina al acestor graniceri voinici, involburati la suflet ca furtunile codrilor lor si senini la infatisare ca seninul cerului Ünökö-Ineului intr’o invapaiata zi de vara, se reazima de o parte pe catena Cibles-tibesului, iar de alta de Muntii Borgo-Bargaului scaldati fiind de lacrima alor doua ape ce-l brazdeaza sopotitoare si cristaline pe firul carora se insira ca mergelele unei salbe satele – puternice celule etnice – cu o rasa de „oameni tari” cum i-a numit marele Nicolae Iorga. Locuitori de munte, crescuti in atmosfera aspra a acestor plaiuri, mai mult ciobani decat agricultori, acesti mandri graniceri sunt urziti din cremenea muntilor si din asprimea intemperiil tior. infratiti cu cerul si cu turmele de oi ce ratacesc „peste muntii suri si goi” cum i-a eternizat marele lor bard George Cosbuc „suflet din sufletul neamului”, ei au format si formeaza un puternic bloc de rezistenta in cele doua portaluri de trecere nord-estice al Óradna -Rodnei si Borgo-Bargaului.

Acolo in muntii imbracati cu grele hlamide de codri, cu frumuseti unice, cu ape minerale ce rivalizeaza cu cele dela Vichy, ca cele de la Oláhszentgyörgy-Sangeorz-Bai, Borbereg-Valea Vinului si Dombhátfürdö-Anies si cu peisagii de salbatica infatisare, unde poienele se astern dulci pe tapsane, unde doinele plang in cavale si unde starue o puternica traditie, imi rataceste gandul de atatea ori cand nostalgia dorului de duca imi apasa sufletul.

Acolo spre plaiuri batrane si spre oraselul Naszód-Nasaud cu vechile si vestitele lui asezaminte de cultura, zidite din truda si vrednicia acestor munteni mari la suflet care au dat proeminente personalitati neamului, din cand in cand trebue sa ne oprim ca in fata unui altar de cucernica ruga si cu gandul la marii strabuni deschizatori de drumuri si fauritori de istorie sa ancoram intr’un trecut de fapte marete.

Plaiuri naszódene! Batrane plaiuri cu neintrecute frumuseti si stralucite figuri de epopee, cand trec pe cararile voastre imi salta inima de bucurie, ma inalta vestigiile voastre si ma coplesesc cu stralucirea ilustrelor voastre personalitati.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea