Vacante & Calatorii

#kusadasi # vacanta turcia #terase de calcar #apa termala #pamukkale

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Pamukkale, a opta minune a lumii

O vizita de cateva ore la Pamukkale si Hierapolis este obligatorie pentru oricine viziteaza zona Kusadasi din Turcia. Ruinele impunatorului oras si extraordinarele formatiuni calcaroase vor contura amintiri greu de egalat, chiar si celor mai superficiali calatori.
 

Hierapolis a fost un oras antic, ale carui ruine inca impresioneaza, dar ce il face deosebit de toate celelalte orase antice este locul unde a fost inaltat – exact deasupra celebrelor terase de calcar acoperite de apa termala de la Pamukkale.

Hierapolis insemna in greaca veche „oraş sfant”, iar despre Pamukkale turcii spun ca e a opta minune a lumii. Din combinaţia celor doua obiective s-a nascut una dintre cele mai populare destinaţii turistice din lume.

Orasul-statiune Kusadasi este un loc ideal de unde sa pleci intr-o excursie de o zi la Pamukkale. Distanta de circa 200 de kilometri se parcurge cam in trei ore, ceea ce inseamna sase ore pe drum, dus-intors. Pentru vizitarea obiectivelor alocati trei-patru ore, altfel riscati sa nu descoperiti „geniul locului”, ci doar o puzderie de turisti facand fotografii.

Daca nu sunteti cu masina personala, exista numeroase agentii de turism care ofera aceasta excursie sau puteti apela la un rent-a-car. Se poate ajunge insa si cu autocare care pleaca la ore fixe din statiune, dar pentru acest lucru interesati-va inainte la centrul de informatii turistice din oras.

 

Ca sa ajungi la acest obiectiv „2 in 1”, strabati Turcia in cele mai profunde cotloane. Livezi aride de maslini, altele cu portocali, smochini sau peri se perinda pe la geamul masinii, treci prin orase modeste si sate ale caror gospodarii alandala aduc mult cu ale noastre.

 

Mai vezi femei ascunse in valuri, carute si tractoare care trec nepasatoare pe mijlocul soselei. Minunea alba din burta muntelui, numita „Castelul de Bumbac” (Pamukkale) se iveste brusc. Soseaua trece la un moment dat chiar prin fata, lasandu-i cu gura cascata pe nou veniti, si apoi dispare, ca o naluca, pentru ca intrarea se face cumva din spate, pe creasta dealului.

Inainte ca minunea naturala sa fie declarat monument UNESCO, turistii mergeau cu masinile pana pe terasele de calcar. Acum, siruri nesfarsite de autocare din toate colturile lumii stau aliniate in vasta parcare a obiectivului inca din luna aprilie, cand sezonul turistic abia se dezmorteste. Dupa ce treci de intrarea bine gestionata, ca sa poate face fata miilor de platitori de bilete, incepi sa intelegi si ce atrage atat de irezistibil roiurile de turisti.

Strazile antice pe care se circula si acum sunt vegheate de ziduri si coloane care nu si-au pierdut nimic din maretie. Jgheaburile de piatra care transportau apa termala pentru sofisticatii locuitori ai Hierapolisului - frigieni, greci romani si, mai apoi, bizantini - se zaresc, intacte, de-a lungul vechiului oras.

Nenumarate obiective pot fi vazute si tot atatea povesti pot fi spuse de-a lungul drumului prin Hierapolis. Agora, ruinele Teatrului Roman, Poarta lui Domitian sau Necropola sunt doar cateva dintre acestea.

Dar toate acestea sunt doar un aperitiv pentru atractia principala, o minune geologica a lumii, care se odihneste in jos de orasul antic – terasele de calcar, netezite in valuri de apa termala, se intind pe 2.700 de metri si pe o inaltime de 600 de metri. Ele sunt chiar in „buza” orasului antic.

Apa calda izvorata din maruntaiele muntelui, bogata in calciu si alte minerale a atras inca din vremea grecilor si romanilor oameni dornici sa isi tamaduiasca bolile. In perioada romana mii de cetateni ai imperiului veneau aici la bai. La capatul uneia dintre poteci se afla, adapostita de palmieri si multe tablite indicatoare, „Bazinul Cleopatrei”, o piscina naturala ca in povesti, in care se spune ca insasi regina se scalda adesea, ca sa isi pastreze tineretea.

Lumea s-a mai democratizat intre timp, iar acum oricine e dispus sa plateasca 16 euro se poate balaci printre palmieri si coloane antice, chiar si grupurile de turisti rusi, care isi grohaie sonor multumirea in apa termala.

„Castelul de Bumbac” e si mai uimitor vazut de aproape. Straturile de calcar revarsate din munte, ca o cascada impietrita, combinate cu apele calde, au dat nastere unui peisaj unic in lume. Poti sa iti faci poze cu care vei innebuni toate reţelele sociale – obicei care pare a fi noul obiectiv al turismului de masa -,  dar mai bine iti scufunzi pentru cateva momente picioarele intr-un izvoras, sau faci o plimbare coborand, rand pe rand, pe terasele cu apa joasa.

Descoperiti aici si alte fotografii, dar si care sunt metodele de transport si recomandari pentru cazare.

Bogdan Stanciu
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel!


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea