Vacante & Calatorii

#fortareata #vacanta #ucraina #Cetatea Hotinului #Nistru

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Hotin, o cetate prea indepartata

Harta in cui se agata acum pe la Sighetu Marmatiei, dar, in perioada interbelica se agata la Hotin, un oras in nordul extrem al spatiului romanesc, pe malul abrupt al Nistrului, dincolo de care se intind nesfarsitele campii ale Podoliei.
 

Cetatea Hotinului se ridica maiestuoasa si formidabila din apele Nistrului linistit, cu turnuri rotunde si ziduri puternice. De la prima vedere, degaja o senzatie de forta, dar si de frontiera, de limita a unei lumi. Un istoriv al geopoliticii ar putea spune ca aici se intalneste Europa de Est cu estul Europei Centrale.



Fortareata se afla in raionul cu acelasi nume din Ucraina, anexat de URSS de la Romania in 1940. Daca ajungeti la Cernauti, nu ratati o vizita pana la aceasta cetate, in ciuda drumului prost, care se parcurge cam intr-o ora.

 Cetatea a fost stapanita cand de polonezi, cand de moldoveni, cazaci, turci, rusi s.a.m.d. Voievozii moldoveni au intarit-o si si-au gasit des aici refugiu. Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare sunt printre cei care au zidit-o si rezidit-o. Obiectivul are statut de rezervatie arhitecturala nationala din anul 2000.

 In 2011 a beneficiat de un proiect european de promovare, derulat impreuna cu cetatile de la Suceava si Soroca (Rep. Moldova), in valoare totala de 110.000 de euro. Totusi, nici macar un rand in romana nu este scris in prezentarea turistica a cetatii, desi in poloneza exista un text explicativ. Cat despre pliante sau ghidaj in limba romana, nici nu poate fi vorba.

 In parcarea de la intrare se gasesc cateva standuri cu suveniruri. Intrarea costa 6 grivne (1,5 lei).

Inainte de a ajunge la cetatea propriu-zisa, pe dreapta se gaseste o biserica construita in 1835 pentru soldatii rusi ai garnizoanei de atunci.
 

Traseul turistic nu e marcat in niciun fel, iar exponatele sunt explicate lapidar, in ucraineana si engleza, pe alocuri. Fortareata este de forma rectangulara, inconjurata cu un val de pamant gros de opt metri. Intrarea se face pe un pod de lemn. Dincolo de ziduri se gasesc doua curti interioare.

Cladirea garnizoanei este cea mai impozanta parte a cetatii, la subsolul acesteia fiind amenajata si o expozitie de masinarii de lupta. in incinta se mai gaseste si o biserica si palatul comandantului. Intr-un turn, a fost amenajat un mic muzeu cu instrumente de tortura, iar in apropiere de acesta, doritorii isi pot bate cu propria mana o moneda medievala, cu ajutorul unui baros.



Cei care doresc sa coboare pana la malul Nistrului, trebuie sa se strecoare printr-o zona de maracinis, deoarece scara de lemn care unea candva cetatea de rau a putrezit si s-a desirat.

Hotinul este unul dintre cele mai vechi orase de pe teritoriul Ucrainei, sarbatorind un mileniu de existenta in anul 2002. Primul sistem de fortificatii de aici a fost ridicat de principii Rusiei Kieviene.

 In timpul marilor principi moldoveni, Hotinul a fost parte integranta a sistemului de fortificatii care apara Moldova dinspre est, alaturi de Soroca, Tighina sau Cetatea Alba. Ulterior, cetatea a ajuns in mainile turcilor, care in anii 1712-1718 au reconstruit-o, cu ajutorul inginerilor militari francezi. 

 Cetatea Hotinului a fost declarata una dintre cele sapte minuni ale Ucrainei, asa ca merita sa faceti un ocol sa o vedeti, chiar daca partea ei de istorie romaneasca este tacuta sub tacere.

Mai multe fotografii, realizate de fotograful Vakarcs Lorand, gasiti aici.

 

Bogdan Stanciu
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea