Vacante & Calatorii

#calatorii #bogdan stanciu

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Excursie de o zi: Zimbor – Stramba – Porolissum

Judetul Salaj este o zona a Transilvaniei, care, pe cat este de frumoasa, pe atat este de necunoscuta turismului. Situat la nord de Cluj, intr-un tinut deluros, cu paduri dese si vai largi, adapostind nu doar animalele padurii, ci si o multime de sate si livezi, acest judet este vestit datorita livezilor, in special cele de pruni, din care se face vestita palinca de Salaj.

O prima oprire se poate face in satul Zimbor. Este unul dintre cele mai vechi si mai mari sate din regiune, fiind pana la primul razboi mondial, resedinta contilor Zsombory. Actuala comuna, impreuna cu inca cateva sate, faceau parte din domeniul nobiliar al familiei.

Este un sat tipic transilvanean, in el convietuind de-a lungul secolelor romani, maghiari si evrei. Astazi, majoritatea populatiei locale se ocupa cu agricultura, in special cu producerea vestitei palinci. De la oamenii locului puteti afla cum se face aceasta bautura speciala.

De asemenea, nu refuzati o invitatie de a lua pranzul cu o familie din localitate. De pe masa nu vor lipsi produsele traditionale si deja celebra palinca – atentie, nu spuneti pAlinca, asa cum e trecut in DEX, ci palinca, asa cum spun ardelenii, deoarece altfel oamenii vor ridica din sprancene.

Ca sa ajungeti sa luati masa cu un localnic din Zimbor si sa-i cunoasteti curtea si casa si felul ancestral de a fi nu este insa un lucru asa de simplu, daca nu ai cunostinte prin partea locului. Asa ca va sfatuim sa va adresati in acest scop unei agentii turistice care intermediaza astfel de „intalniri de gradul III”.

Dupa o masa copioasa, un tur al satului va va dezvalui secretele perenitatii satului transilvan: bisericile – cea reformata din secolul 13 si cea ortodoxa din secolul 18 – si cazanul de tuica. 

Manastirea Stramba, pictata de pictorul Manastiri Nicula

Excursia continua cu cu una dintre cele mai vechi asezari monahale din Transilvania de Nord, respectiv Manastirea Stramba. Ca sa ajungi la manastire trebuie sa mergi din Zimbor pe drumul european spre Zalau, pana in Sanmihaiu Almasului si, de aici, pe drumul DN 1G pana in Hida.

Pe locul unei vechi manastiri ortodoxe din secolul 15, aici s-a reconstruit dupa 1990 o noua asezare monahala, singura pentru calugari din judetul Salaj.

Aici se desfasoara numeroase programe sociale, in special pentru copii din familii nevoiate sau pentru batrani cu situatii materiale precare.

In ceea ce priveste biserica de lemn a manastirii, ea dateaza din secolul 18, pictura interioara fiind extrem de valoroasa. Aici se afla si o icoana facatoare de minuni, pictata de acelasi pictor ca si cea de la manastirea Nicula din judetul Cluj.

Porolissum, printre cele mai bine conservate situri

Pe un drum de tara salbatic, in care timpul pare sa fi stat in loc, se revine la drumul principal. Urmatoarea oprire este in comuna salajeana Mirsid, mai precis satul Moigrad. Aproape anonima, aceasta localitate ascunde unul dintre cele mai bine conservate castre romane din Romania: Porolissum.

Istoria acestei asezari este extrem de interesanta, orasul fiind construit de catre romani in timpul vestitului razboi din anul 106. El a devenit mai tarziu resedinta legiunilor romane, iar la inceputul secolului al 2 lea p.c., capitala provinciei Dacia Porolissensis. Sapaturile arheologice continua si astazi, pana acuma fiind descoperite forumul, thermele si casele patricienilor. Situl este considerat a fi unul dintre cele mai bine conservate din Romania.

Aici era statia terminus a unei veritabile autostrazi antice, care lega acest capat de imperiu cu Roma. Porolissum este acum unul dintre cele doua puncte din Romania – alaturi de Tampa din Brasov - notate de Ghidul Verde Michelin cu o panorama de trei stele.

Vizita incepe cu ruinele vamei romane, situata chiar pe limes. La cativa metri de vama se vad primele urme ale drumului de piatra, asezat pe pat de nisip, cu rigole de scurgere pe ambele laturi. Urmeaza, insiruite de-a lungul drumului, ruinele unei serii de case, pravalii, temple si o taberna. Unele case aveau incalzire centrala prin sistem hypocaustum. Dincolo de ele, se ridica Porta Praetoria, imaginea-simbol a castrului, prin care se face accesul in fort. Sunt bine pastrate ruinele celorlalte trei porti (Principalis Sinistra, Principalis Dextra si Decumana) si ale cladirii comandamentului (Principia).

Pe un platou situat mai jos de castru se intinde amfiteatrul cu o panorama splendida asupra muntilor din jur.

Pe drumul de intoarcere se poate opri in Zalau, la remarcabila statuie ce-l reprezinta pe baronul Wesselényi Miklos si pe unul dintre taranii dezrobiti de pe mosia acestuia, opera sculptorului Fadrusz János (1858 – 1903), cel care a ridicat si statuia lui Matia Corvin din Cluj.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea