Vacante & Calatorii

# vacanta romania # vacanta toamna #Padurea Craiului #Sarmizegetusa Regia #Gradina Zmeilor

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Cinci destinatii de toamna in Romania

La sfarsit de sezon estival, trecem in revista cinci dintre cele mai frumoase locuri de vizitat toamna. Am luat in calcul mai ales destinatiile care sunt amplasate intr-un cadru natural pe care culorile toamnei il pun in valoare si pe cele care presupun trasee rutiere ce strabat astfel de peisaje.

 

Manastirea Hurezi

Este Anul Brancoveanu, iar cea mai importanta mostenire materiala a voievodului, Manastirea Hurezi (cunoscuta si sub numele Horezu), din Oltenia de sub munte, se gaseste la marginea Parcului National Buila-Vanturarita. Zona de contact dintre campie si colinele piemontane creeaza cadrul natural perfect pentru o reverie de toamna, amplificata de minunea arhitecturala a stilului brancovenesc.

Localizare: Manastirea Hurezi este situata la marginea dinspre Ramnicu Valcea a orasului Horezu. Un indicator de pe drumul national arata directia spre manastire

Pont: La zece minute cu masina de manastire se afla comuna Maldaresti cu complexul arhitectural care cuprinde doua cule si o biserica brancoveneasca, dar si casa memoriala I. G. Duca.

Sarmizegetusa Regia

Fosta capitala a dacilor din Muntii Orastiei este amplasata in mijlocul Parcului Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina. In plina toamna, padurea de aici dezvaluie culori incredibile, de la ruginiu metalic spre galben-copt, peste ramasite de verde estival. Ruinele se profileaza grandios pe acest fundal, pentru un decor fotografic de neuitat. Cetatea a fost integrata in circuitul turistic, fiind prevazuta acum cu facilitatile necesare unei vizite decente.

Localizare: Sarmizegetusa Regia se afla la circa 40 de kilometri de Orastie, judetul Hunedoara. Ultimii 20 de kilometri sunt de drum pietruit.

Pont: Pentru un plus de autenticitate, la coborare de la Sarmizegetusa, opriti inainte de satul Costesti, in drept cu punctul de informatii turistice. De aici porneste un traseu de 40 de minute, pe jos, spre cetatea de la Costesti-Cetatuie, neamenajata turistic.

Gradina Zmeilor

Blocurile de gresie razletite tasnesc spre cer, inconjurate de o padure de stejari peste care toamna arunca culori blande, intr-o atmosfera impresionista. Gradina Zmeilor a inceput sa fie tot mai cunoscuta in ultima vreme, dupa ce, in 2011, a fost finalizat un proiect de amenajare realizat cu fonduri europene. Turistii frecventeaza acum zona, dar, intr-o zi de octombrie, aveti toate sansele sa fiti singur cu zmeii, intr-un peisaj neverosimil.

Localizare: Gradina Zmeilor se afla pe teritoriul comunei salajene Balan. In satul Gagau Almasului exista un indicator rutier spre rezervatia naturala.

Pont: Daca toti ati ajuns in zona, cuplati Gradina Zmeilor cu o vizita la Gradina Botanica din Jibou, o supriza placuta in orice anotimp.

Padurea Craiului

De la Bratca la Rosia, doua comune bihorene din Apuseni, un drum excelent, reabilitat anul trecut, traverseaza inima codrilor din aria protejata Padurea Craiului. Drumul, meandrat ca un rau de ses, ajunge la Rosia, unde fanate romantice si pajisti cu flora luxurianta te imbie sa zabovesti prin partea locului cat mai mult. Un motiv de prelungire a vizitei poate fi pestera cu cristale de la Farcu, aflata la 2-3 kilometri de centrul Rosiei.

Localizare: La Bratca se poate ajunge de pe DN1 Cluj-Oradea, pe un drum care porneste din comuna Bucea.

Pont: Daca nu vreti sa intrati in pestera Farcu, puteti sa urmati traseul turistic amenajat in padurea de langa, marcat si semnalizat, cu un punct de belvedere, suspendat deasupra unei vai pitoresti.

Moldovita-Sucevita

Este unul dintre cele mai frumoase drumuri din Romania, care uneste doua bijuterii de arta si arhitectura incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt 30 de kilometri de serpentine cu viraje ac-de-par, prin padurile unde haladuiau zimbri si bouri, acoperite de pelerine in culorile molatice ale toamnei. I plus, dupa 1 octombrie, turistii galagiosi de peste vara dispar, iar linistea manastirilor poate fi din nou ascultata cu atentie.

Localizare: Ambele localitati sunt situate pe soseaua care uneste Campulung Moldovenesc de Radauti, in judetul Suceava

Pont: Venind dinspre Moldovita, dupa sfarsitul serpentinelor, pe dreapta, se afla Popasul Turistic „Bucovina”, unde se mananca bine, putand fi comandata atat mancare cu specific local cat si bucatarie internationala


Mai multe recomandari si sugestii pentru destinatiile care merita vizitate toamna si nu numaib gasesti aici. 

 


 


 


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea