Vacante & Calatorii

#restaurare Cetatea Malaiesti #turnul donjon #Cetatea Malaiesti #turism #tara hategului

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Cele doua fete ale Cetatii Malaiesti

Cetatea Malaiesti, din Tara Hategului, era, pana recent, o destinatie pentru cunoscatori. Turistii care veneau aici pe parcursul unui an ii puteai numara pe degetele de la doua maini, spun localnicii. Turnul donjon, ruinat, si un fragment din zidul inconjurator, circular, situate intr-un peisaj de basm, dadeau locului un aer romantic. Aura de mister lasa liber fraul imaginatiei, populand locul cu fantasme de cnezi aprigi, gata sa scoata palosul in fata oricui le calca domeniul.

Situatia s-a schimbat, insa, spectaculos, dupa ce Primaria comunei Salasu de Sus, de care apartine satul Malaiesti, a accesat fonduri europene pentru restauraea cetatii si introducerea ei in circutitul turistiic. Rezultatul: Cetatea Malaiesti arata acum ca scoasa din cutie, si, de la distanta, nu stii daca nu e cumva vila cu turnulet a vreunui excentric. Panourile cu insemnele Regio te informeaza insa ca e vorba despre un proiect de valorificare turistica si nu altceva.

Modul in care a fost restarurata cetatea a fost criticat dur de medievisti, care l-au numit „monumentul-manea”. Potrivit acestora, reconstructia nu respecta adevarul istoric, la refacerea cetatii fiind folosite materiale, precum caramida, care nu au fost niciodata utilizate in realitate. Pe de alta parte, acum, ca locul a fost introdus in circuitul turistic, vizitatorii au parte de o experienta placuta, plimbandu-se pe pasarelele de lemn de la primul nivel al fortificatiei sau vizitand micul muzeu amenajat in turnul donjon.

Pentru un plus de autenticitate, combinati vizita de la Cetatea Malaiesti cu o oprire la ruinele curtii familiei cneziale Saracin, aflata la intrarea in comuna Salasul de Sus, care a scapat, cel putin deocamdata, de restaurare.

 

In fata curtii cneziale se afla si un panou cu genealogia nobililor romani Saracin din Salasu de Sus.

 

Cetatea Malaiesti dateaza din secolul al XIV-lea si a fost ridicata de cnezii din aceasta familie, ca loc de refugiu. Initial a fost doar un turn donjon, inconjurat mai tarziu cu o incinta circulara de zid, care a fost completat cu patru turnuri.

Asemenea fortificatii nu puteau rezista unor mari armate, ci erau destinate mai cu seama sa protejeze familiile cneziale in timpul luptelor intre feudali. Fortificatia a fost distrusa la inceputul secolului al XVIII-lea, in timpul razboielor curutilor.

Restaurarea ansamblului arhitectural a avut loc in perioada 2012-2014 si a costat aproximativ 2,1 milioane de euro, din care 1,5 milioane fonduri europene.

Detalii si fotografii gasesti aici.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea