Vacante & Calatorii

#transilvania #obiective turistice # turism romania #Biblioteca Teleki

GALERIE FOTO Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Biblioteca Teleki, o vizita cu IQ ridicat

Biblioteca Teleki din Targu-Mures pare ruda de la tara a splendidei Sali de Stat a Bibliotecii Nationale de la Viena. Sala baroca, pe doua niveluri, a bibliotecii targumuresene seamana cu impunatoarea sala vieneza, dar dimensiunile ciclopice ale bijuteriei din capitala imperiala nu se puteau regasi intr-un oras situat aproape de granita imperiului. Cu toate acestea, Biblioteca Teleki este una dintre cele mai frumoase si importante biblioteci din Europa Centrala si de Est, si singura din Transilvania care functioneaza si ca obiectiv turistic.

Legatura dintre bibliotecile de la Viena si Targu-Mures a facut-o contele Samuel Teleki, personaj ilustru al vremii sale, ajuns vicecancelar si apoi cancelar al Transilvaniei la Viena, cu incepere din 1787. Inspirat fara indoiala de arhitectura Salii de Stat a bibliotecii vieneze, ridicata intre 1723 si 1726, el a construit biblioteca de la Targu-Mures intre anii 1799-1802.

In 1802, biblioteca isi deschide portile, ca institutie publica, prima de acest fel din aceasta parte a Europei. In 2013, biblioteca isi deschide in continuare portile, tot ca institutie publica.

Insa, cei care ii trec acum pragul, sunt, la fel ca si la Viena, turistii, si nu cititorii interesati de volumele adapostite.

Sala bibliotecii, ticsita de carti vechi, adapostite dupa grilaje in carouri de sarma alba, este strajuita de busturile unor eroi sau carturari din antichitate. Chipuri buclate de filosofi greci alterneaza cu fete semete de generali romani. Doua busturi de bronz ale ctitorilor - Samuel Teleki si sotia sa, Zsuszanna Bethlen - sunt executate in acelasi stil. Pe axa lunga a salii, doua tablouri ale contelui se privesc de la distanta. De o parte, contele la tinerete, de cealalta, tot el, la senectute.

„Este foarte important de spus ca totul s-a pastrat ca acum 200 de ani, cand s-a deschis. Mobilierul e de atunci, statuile, tot de atunci, chiar si sarma care protejeaza dulapurile cu carti este de atunci. A fost o varianta mai ieftina si mai practica decat vitrinele de sticla”, spune ghidul bibliotecii, Weisz Szidonia.

Sub vitrine de sticla, in expozitie se gasesc cateva din raritatile bibliotecii. Cea mai veche Biblie in limba maghiara imparte aceeasi vitrina cu cea mai veche Biblie in limba romana. O copie a Declaratiei de Independenta a Statelor Unite ale Americii, executata dupa matricea originala, se odihneste nu departe de cea mai veche harta a Transilvaniei, prinsa intre copertile unui volum original al „Theatrum Orbis Terrarum”, editat de Abraham Ortelius.

Majoritatea operelor expuse provin chiar din colectia Teleki. Contele a fost un harnic cumparator de carti, misitii sai fiind prezenti in 25 de orase europene, de unde procurau lucrari pentru eruditul transilvanean. Pana la sfarsitul vietii, in 1822, aristocratul dotase biblioteca cu 40.000 de volume. Colectiei sale i s-a adaugat cea a sotiei, aflata acum in holul de intrare. Apoi, odata cu desfiintarea Colegiului Reformat din Targu-Mures, aici si-a gasit refugiu si biblioteca acestei institutii. „80.000 de volume de la Colegiul Reformat au ajuns aici dupa al doilea razboi mondial, cand a fost desfiintat colegiul. Apoi, alte mii de volume au fost transferate de la bibliotecile unor manastiri sau colegii confesionale”, explica ghidul Weisz Szidonia.

Biblioteca adaposteste sapte codice din secolele XIV-XV, 67 de incunabule (tiparituri dinainte de 1500), diverse editii de lux sau princeps de o valoare inestimabila si o colectie de 1.200 de biblii.

Biblioteca Teleki numara acum 240.000 de volume. Donatiile insa continua. „Anul acesta am primit o donatie de la un profesor de la Oxford, constand in 40 de cutii cu carti”, mai spune ghidul.

Biblioteca Teleki este in continuare publica. Dupa completarea unui formular, orice persoana poate consulta in interes stiintific volumele aflate in patrimoniul bibliotecii. „Functioneaza neintrerupt in acest regim din 1802, cu doua mici intreruperi, cauzate de cele doua razboaie mondiale. Din fericire nu s-au atins de ea nici comunistii - doar o perioada au fost acoperite tablourile contelui cu o panza, deoarece nobilii nu erau bine vazuti pe atunci -, si nici macar armata rusa, care in alte locuri a folosit paginile vechilor carti pe post de asternut pentru cai”, povesteste Weisz Szidonia.

Mii de turisti viziteaza anual Biblioteca Teleki, majoritatea din Ungaria, dar si din alte tari. Cristian Muresan, un expat roman din Belgia a venit sa viziteze biblioteca impreuna cu prietena sa, Marlies Lejuste. „Este superba, ca tot Targu-Muresul, aceasta biblioteca. E bine intretinuta si valoroasa. Din pacate, lumea inca nu stie ce exista aici”, spune barbatul. Marlies este incantata si ea de oras: „Am vazut atatea cladiri frumoase. Nu stiam ca exista asa ceva aici. Romania este norocoasa ca inca nu si-a distrus patrimoniul”.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea