Vacante & Calatorii

#turism # turism romania #destinatii turistice 2013 #turism Serbia #oferte Bulgaria

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: 5 destinatii incredibile la granita cu Romania

La inceputul lui 2013, expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu, va prezinta un top al celor mai atractive destinatii turistice pentru acest an situate in apropierea granitelor Romaniei. 

La alcatuirea topului s-au luat in calcul o serie de recomandari facute pentru noul an de publicatii sau portaluri online de profil, dar si unele facute de bloggeri autohtoni de turism si de redactia cluj.travel, condusa de Bogdan Stanciu. Iata care sunt cele cinci destinatii pe care nu ar trebui sa le ratati anul acesta:

5 Cernauti 

Capitala Bucovinei este o revelatie pentru toti cei care ajung – cel mai adesea din intamplare - sa o viziteze. Arhitectura „fin de siècle”, de inspiratie austriaca, da Cernautiului un iz occidental, cu nostalgii pentru Romania interbelica. Dincolo de acestea, orasul este curat, cladirile sunt frumos restaurate si, recent, fosta mitropolie ortodoxa, actualmente sediul Universitatii Nationale „Yuriy Fedkovych”, a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Un alt avantaj al Cernautiului sunt preturile mici de cazare. De exemplu, o camera dubla la un hotel de trei stele poate fi rezervata la doar 24 de euro pe noapte! 

4 Budapesta

Capitala Ungariei nu prea mai are nevoie de nicio prezentare. Oras ideal pentru un city break ieftin, dar si pentru cei iubitori de lux, foarte la indemana pentru locuitorii din partea de vest a Romaniei, Budapesta are tot ceea ce isi poate dori un turist, de la bai termale la croaziere pe Dunare, trasee culturale, zone elegante de shopping, festivaluri sau cluburi de noapte.

Nu intamplator, Budapesta se claseaza constant printre cele mai bune destinatii din punct de vedere al raportului dintre pretul platit si serviciile turistice primite in schimb („best value for money”). Anul trecut, intr-un asemenea clasament alcatuit de Tripadvisor, Budapesta s-a situat pe locul II in lume, dupa Lisabona.

Un pont simplu, dar eficient pentru a economisi bani in timpul vizitei la Budapesta este achizitionarea unui Budapest Card pentru 48 de ore, care, la un pret de 9.045 de forinti (138 de lei) ofera o serie de gratuitati, printre care o croaziera pe Dunare si un tur al orasului in autobuz turistic, dar si alte reduceri. 

3 Novi Sad

Uitati anul acesta de „clasicul” Sziget Festival de la Budapesta si dati o raita pana in capitala Voivodinei, pentru cateva zile de nebunie. Nu foarte cunoscut in Romania, Exit Festival are loc in fiecare vara in cetatea Petrovaradin din Novi Sad (Serbia), supranumita „Gribraltarul habsburgilor”.

Exit Festival este unul dintre marile festivaluri muzicale ale Europei si cel mai mare din Balcani. Pe scena principala au evoluat de-a lungul anilor „monstri sacri” ai celor mai diverse genuri muzicale, de la Pet Shop Boys, Billy Idol sau Guns N’ Roses, pana la Cypress Hill, The Prodigy, Sex Pistols sau Slayer. Pe langa scena principala, mai exista sase alte scene, pe care evolueaza artisti de toate tipurile, de la dance sau electro-pop la punk si metal.  Anul acesta, festivalul va avea loc intre 10 si 14 iulie. Mai multe detalii pe www.exitfest.org. Pe langa festival, Novi Sad este si o destinatie turistica usor accesibila pentru un city break. 

2 Sozopol

Micutul oras-statiune din sudul Bulgariei a ajuns celebru pe plan mondial in 2010, cand pe o insula din apropiere au fost descoperite presupusele oseminte ale Sfantului Ioan Botezatorul. Acestea se afla acum intr-o racla din Biserica „Sfantii Chiril si Metodiu” din oras. Relicvele au fost votate in 2011 ca fiind cea mai importanta „minune” a Bulgariei.

Totusi, renumele turistic al Sozopolului nu este legat de acestea, ci de atmosfera mediteraneana a statiunii, cu un centru vechi bine pastrat, plaje cu nisip fin si apa calda pana dupa mijlocul lunii septembrie, perioada in care in oras preturile ajung pana la 10-15 euro pe noapte, pentru o camera dubla la o pensiune de doua stele.

Sozopol are marele avantaj de a nu fi inca „descoperit” de marile agentii de turism, asa ca este o statiune mai putin aglomerata decat cele din zona Varnei. Cei care s-au saturat de plaja si au vazut deja orasul pot da o tura la 70 de kilometri mai la nord, unde se afla Nesebar, cu ruinele orasului antic Messembria, unul dintre cele mai vechi din Europa, fondat in urma cu 3.200 de ani. 

1. Košice

Sunt cel putin trei motive pentru care al doilea cel mai mare oras al Slovaciei este o destinatie de prima mana in 2013 pentru turistii romani. In primul rand, Košice este anul acesta una dintre Capitalele Culturale Europene, alaturi de Marsilia. In al doilea rand, Slovacia, in intregul ei, se numara printre cele mai bune 10 destinatii ale anului, desemnate ca atare de Lonely Planet, situandu-se pe locul cinci in acest clasament. 

In al treilea rand, orasul se afla intr-o zona deosebit de bogata din punct de vedere cultural, la doi pasi de Castelul Spiš sau orasul-muzeu Bardejov, dar aici se afla si un domeniu schiabil foarte cautat, Kavečany, care se lauda si cu cea mai mare gradina zoologica din Europa Centrala si de Est. La toate acestea se adauga apropierea orasului de Romania, Košice fiind situat la numai trei ore si jumatate de mers cu masina de Carei. 

Citeste despre destinatiile perfecte pentru schi, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea