Vacante & Calatorii

#vacanta #balcic #vacanta Malul Marii #Dalboka #Capul Kaliakra

Expert Acasa.ro, Carmen Neacsu: Trei locuri cu peisaje pitoresti de la malul Marii Negre

Daca v-ati programat vacanta pe litoralul bulgaresc, ar fi pacat sa nu popositi si la trei dintre locurile deosebite din aceasta zona costiera a Marii Negre. Veti fi uimiti de frumusetea tarmului si de salbaticia naturii.

 

Castelul si gradina Reginei Maria de la Balcic

Primul pe lista recomandarilor personale este castelul Reginei Maria a Romaniei de la Balcic, localitate aflata la nici 17 kilometri de Albena, statiunea atat de cautata de familiile cu copii, sau la 29 de kilometri de Nisipurile de Aur,  frecventata in special de amatorii de all inclusive.

Oraselul Balcic, destul de pitoresc cu peisajele sale muntoase care imbratiseaza marea de o culoare deosebita (dar cu toate acestea lipsit de o plaja confortabila, avand stanci in apa) este o destinatie turistica vizitata de zeci de mii de turisti atrasi aici (doar) de Castelul Reginei Maria si de gradina domeniului.


Domeniul regal de la Balcic te intampina cu o vegetatie exuberanta, cu arbusti mediteraneeni, lamai, leandri, smochini si mii de trandafiri. Nu lipsesc nici crinii, nuferii, gradinile de inspiratie greaca sau englezeasca, dar mai ales o colectie impresionanta de cactusi. Te poti plimba in voie pe aleile umbrite ale domeniului unde Regina Maria a dorit sa-i fie pastrata inima, dupa moarte, atat de drag i-a fost acest loc, poate pentru ca ii amintea de peisajele copilariei sale, din insorita Malta.

 

Gradina, udata de apele unor mci izvoare este strajuita de la inaltime de castelul Reginei Maria, in fapt, o vila destul de modesta, care mai pastreaza mobilierul original. Locul este cu adevarat frumos, deosebit, parca te afli la malul Mediteranei si evoca o parte din istoria Romaniei Mari, pe vremea cand Cadrilaterul ne apartinea. Mai multe detalii aici.

 

 

Fema de midii de la Dalboka

O zi deosebita de vacanta nu poate continua mai bine in zona decat la ferma de midii de la Dalboka, aflata in drumul catre Capul Kaliakra. La Dalboka asteapta nu doar un meniu pe baza de scoici gatite dupa cateva zeci de retete, unele chiar destul de exotice, altele purtand nume binecunoscute noua, precum sarmale sau frigarui, ci mai ales niste peisaje deosebite. Sunt doua restaurante aici, cu acelasi specific, dar mie mi-a placut in mod special peisajul salbatic, coasta stancoasa care se prabuseste in Marea Neagra cu niste nuante deosebite. Fotografii si impresii aici.

 

Capul Kaliakra

Pe un pitoresc promotoriu care patrunde aproximativ 2 kilometri in Marea Neagra, Capul Kaliakra ii asteapta pe vizitatori cu peisaje salbatice si cateva
legende care se potrivesc numai bine cu tarmul stancos si abrupt care se pravaleste in apa. Aici, pe locul unde a fost cetatea antica Tirisis, a doua ca
importanta dupa Tomis, s-ar afla ascunse comori, iar de pe stancile abrupte s-au aruncat fecioarele pentru a nu a ajunge in haremul turcilor. Se mai pot vedea ruine ale unor constructii provenind din diferitele stapaniri ale cetatii, mai bine conservate fiind vestigiile vechii cetati medievale si o capela mica inchinata Sfantuluui Nicolae. Tot aici sunt si un foarte mic muzeu si un restaurant, dar ceea ce m-a impresionat au fost peisajele deosebite fata de cele ale litoralului nostru. Capul Kaliakra, parte a unui parc National, se afla la aproximativ 31 de kilometri de Balcic. Drum bun!

Carmen Neacsu
Site: consilierturism.ro
Facebook: consilierturism.ro
E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu