Vacante & Calatorii

# prislop #transalpina # destinatii turistice #destinatii de vacanta #transfagarasan #vacanta

Bogdan Stanciu, expertul Acasa.ro: De 1 decembrie, sapte locuri pe unde sa trecem Carpatii

Trecatorile care unesc provinciile romanesti din afara Carpatilor cu cele din interiorul arcului muntos se numara printre acele guri de rai de care ne aducem aminte mai ales cand vrem sa ne laudam vreunui strain ca avem cea mai frumoasa tara din lume. Sunt locurile unde plaiurile mai domoale isi dau mana peste creste infipte in cer, ca sa nasca frumusete pura, respirabila din plin in aerul verde al padurilor. De Ziua Romaniei, va prezentam, in ordine aleatorie, sapte dintre cele mai frumoase locuri prin care se pot trece Carpatii. La Multi Ani, Romania!

 

Transfagarasanul. Considerata de multi ca fiind cea mai frumoasa sosea din Europa, Transfagarasanul este un drum pe care orice roman trebuie sa il strabata o data in viata. Linia de asfalt trasa de ingineri printre stanci si prapastii nu urmeaza o trecatoare naturala ci urmeaza vointa unei natiuni de a-si apropia distantele istorice. Pe drum, puteti opri sa admirati Cetatea Poienari, construita de Vlad Tepes si legata astfel de mitul lui Dracula, Barajul Vidraru, cu statuia uriasa a lui Prometeu, Cascada Capra, Balea Lac, Balea Cascada etc.

Transalpina. Cea mai inalta sosea din Romania, poate fi acum strabatuta usor de la un capat la altul, dupa ce a fost asfaltata integral. Este recomandabil sa fie trecuta dinspre Oltenia spre Ardeal, pentru a va bucura la coborare de frumusetea senina a lacului Oasa si a partii superioare a Vaii Sebesului, pe care Sadoveanu a consacrat-o sub numele Valea Frumoasei. soseaua atinge o altitudine de 2.145 de metri, intr-o zona cu pajisti alpine, unde turmele de oi sunt inca la ele acasa, nu foarte deranjate de prezenta masinilor.

Valea Prahovei. Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cel mai aglomerat drum care strabate Carpatii, Valea Prahovei este spatiul de joaca hibernal al protipendadei Bucurestiului. Statiunile elegante care se insira de-a lungul drumului sunt frecvent blocate de ambuteiaje. Eventualii nervi automobilistici se pot calma prin admirarea peisajului sau, de ce nu?, printr-o vizita la Castelul Peles, pana la decongestionarea traficului.

Cheile Bicazului. Probabil toti cei care trec prin acest defileu se intreaba daca nu o sa se prabuseasca o stanca peste ei chiar in acel moment. Drumul, croit de apa prin stanca dura si apoi largit ca sa poata rula pe el doua autoturisme deodata, strabate anevoios muntele. Privind in sus, parca un dulgher nepriceput a taiat cu un fierastrau, in zig-zag, stancile, pana la nivelul solului. in zona cea mai pitoreasca a Cheilor, tarabe cu suveniruri ofera marfa pentru toate gusturile, vanduta simultan in doua limbi, de intreprinzatori romani si secui.

Pasul Tihuta. Pe aici pe undeva trebuie ca dau din aripi vampirii in cautarea fecioarelor inocente. Sau cel putin asa le place sa creada numerosilor turisti americani care viziteaza anual aceasta trecatoare, care apare in celebra carte a lui Bram Stoker sub numele „Borgo Pass”. in zona cea mai inalta a pasului exista si un Hotel „Castel Dracula”, numai bun pentru organizarea de petreceri de Halloween pentru acelasi tip de turisti. Adevaratul pericol in zona nu il constituie insa aripile vampirilor ci carutele bargauanilor, localnicii din capatul transilvan al pasului, care isi conduc netulburati atelajele pe drumul national, fara pas la masinile care ii claxoneaza.

Culoarul Rucar-Bran. Probabil ca Negru Voda si a lui ceata aveau niste cai foarte invatati, fiindca altfel e greu de inteles cum au descalecat din tara Fagarasului sa faca „tara noaua” la Campulung, asa cum spune legenda. Culoarul este dificil de strabatut si cu masina, fiind o excelenta repetitie generala pentru cei care vor sa treaca Transfagarasanul. Pe cei care vin dinspre Muntenia recompensa ii asteapta la Castelul Bran. Aici, pe langa celebrul obiectiv turistic, se mai afla si o zona de suveniruri, unde, cautand prin maldarul de kitsch-uri, se pot gasi si delicatese culinare locale, cum este branza in coaja de brad.

Pasul Prislop. Daca lui Negru Voda ii va fi fost greu sa treaca prin culoarul Rucar-Bran, probabil ca Dragos Voda s-ar lasa pagubas inca inainte sa descalece in Moldova, daca actiunea s-ar petrece in ziua de azi. Asta pentru ca drumul prin Pasul Prislop este atat de prost incat iti trebuie o masina de teren sa il strabati fara teama ca ramai la jumatatea lui. Peisajul din jur este insa incantator, iar la capatul dinspre Bucovina al drumului veti „ateriza” in Carlibaba si apoi Ciocanesti, doua sate de munte superbe.

La batranete, catanele din satul nasaudean Maieru isi retezau teava pustii, ii faceau sase gauri, ii puneau un dop si devenea fluier. Acest obicei unic este documentat de exponate aflate in custodia muzeului „Cuibul visurilor” din Maieru, care depoziteaza atat obiecte din biografia lui Liviu Rebreanu, cat si marturii ale vietii oamenilor de aici peste veacuri. Cititi mai mult despre Maieru pe www.cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea