Vacante & Calatorii

#red light district #olanda #amsterdam

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Amsterdam, orasul tuturor libertatilor

Capitala de jure a Olandei are o reputatie de destinatie usuratica in Romania. „Ai fumat [marijuana]?” si „Ai fost in Red Light District (zona prostituatelor -n.r.)?”, cam acestea sunt primele doua intrebari – si poate singurele – pe care le primesti cand te intorci dintr-o calatorie din Amsterdam. Iar daca raspunsul este negativ la amandoua, s-ar putea sa cazi de prost.

Bineinteles, Amsterdam este mult mai mult decat o suma a coffee-shopurilor – multe dintre ele la limita salubritatii – si a spectacolului destul de trist al prostituatelor din vitrine. Dar, fara exhibarea viciilor in strada, nu ar fi ceea ce este: un oras al tuturor libertatilor.

Un musuroi uman al lumii libere este piata din fata Garii Centrale, locul unde se stabileste de obicei primul contact dintre calator si oras. Tramvaiele gliseaza pe insula artificiala, printre miriade de oameni care fojgaie incolo si incoace. Pe dreapta, e punctul de plecare al vaporaselor, pe stanga, si mai in secund plan, dincolo de un ochi de apa, se labarteaza o biserica gotica. O negresa grasa tine un carton in mana pe care scrie ca Iisus ne iubeste pe toti. Doi tineri indragostiti, un el si un el, se tin de mana, inainte de a trece strada pentru a porni in explorarea orasului, pe marele bulevard Damrak. Centrul de informatii pentru turisti e situat tot aici, intr-o cladire cu infatisare de conac de secol al XIX-lea.

O buna idee e sa va faceti acomodarea cu orasul la bordul unui vaporas, de-a lungul unei excursii pe canale, una dintre atractiile „obligatorii” ale Amsterdamului.

Majoritatea croazierelor ocolesc insula garii centrale prin spate, pe raul IJ, si ii aduc pe pasageri in fata unei cladiri de fier care seamana cu un rechin verde, proiectata de celebrul arhitect italian Renzo Piano. Se numeste NEMO si este un muzeu al stiintei.

Mai multe sugestii, dar si fotografii din Amsterdam gasesti aici.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu