Vacante & Calatorii

#vacanta #manastirea voronet #Manastirea Putna #Manastirea Sucevita #vacanta Bucovina

Expertul Acasa.ro, Larisa Toiu-Stan: 3 manastiri din Bucovina pe care nu ai voie sa le ratezi

Anul aceasta mi-am petrecut cateva zile de concediu in frumoasa zona a tarii Bucovina, langa orasul Radauti din judetul Suceava. Zona Bucovina este deosebita si merita vizitata. Este plina de locuri idilice, peisaje unice si credinta. In judetul Suceava sunt foarte multe biserici si manastiri, fiecare cu istoricul si unicitatea ei. In acest articol, va voi vorbi despre trei manastiri, respectiv despre Manastirea Putna, Manastirea Sucevita si Manastirea Voronet.

 

Manastirea Putna

 

Manastirea Putna se afla in valea raului Putna, in comuna Putna, la aproximativ 22 km de Radauti. Nu exista taxa la intrarea in manastire, exista doar taxa pentru muzeu (5 lei/persoana pentru cei care au loc de munca sau 2 lei/persoana pentru cei fara loc de munca), iar taxa foto costa 10 lei.

Biserica a fost ridicata in anul 1465 de catre Stefan cel Mare. Istoria spune ca, pentru a afla unde sa ctitoreasca aceasta biserica, voievodul a tras cu arcul dintr-un varf de munte din apropiere si a hotarat  sa construiasca biserica acolo unde a cazut sageata. Se poate urca pe dealul unde a cazut sageata.

Manastirea Putna este prima biserica zidita de domnitorul Stefan cel Mare si aici se afla si mormantul lui, dar si al doamnei Maria din Mangop, a doua sotie a voievodului, si al lui Bogdan al III-lea, fiul domnitorului.

Ce poti vizita? Biserica – pictura din biserica a fost refacuta in anul 2001-, Muzeul Manastirii, unde se afla tezaur pastrat din timpul lui Stefan cel Mare, Turnul Eminescu, iar la 1 km se afla Chilia lui Daniil Sihastrul.

 

Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita este situata in comuna Sucevita din judetul Suceva, la aproximativ 18 km de Radauti si la 37 km de Suceava. Exista o parcare cu plata aproape de manastire, pretul este de 5 lei/zi. Biserica de la Manastirea Sucevita a fost inclusa in Lista Patrimoniului UNESCO la data de 1 august 2010 si este singura biserica care include o reprezentare a scarii Sfantului Ioan Scararul.

Intrarea la manastirea este 5 lei/persoana, iar taxa foto - 10 lei. Ca in orice manastire, daca nu esti imbracat corespunzator, primesti la intrare o fusta sau un halat.

Manastirea a fost zidita intre anii 1581-1601 de catre familia Movila, care a dat Moldovei si Tarii Romanesti doi domni: pe Irimia si pe Simion. Biserica din Manastirea Sucevita are hramul invierii Domnului si este construita in stilul arhitecturii moldovenesti. Biserica a fost pictata de abia in jurul anului 1595. Este considerata ca fiind ultima inflorire a obiceiului pictarii fatadelor bisericii, traditie care marcheaza domnia lui Stefan cel Mare si a lui Petru Rares. Pictura de pe biserica este realizata de doi pictori moldoveni si se pastreaza in forma originala.

Pictura exterioara este cea mai bine pastrata din grupul bisericilor moldovenesti care au pictura exterioara. Pe peretele sudic al bisericii se afla pictat „Arborele lui Iesei”, iar pe peretele nordic este reprezentata la dimensiuni monumentale „Scara Virtutilor” - capodopera a picturii medievale romanesti impresionanta prin contrastul dintre ordinea ingerilor si haosul iadului.

Este o biserica deosebita, iar Manastirea Sucevita arata ca o cetate.

In interiorul bisericii nu am avut voie sa facem poze, iar momentan biserica se afla in restaurare.

Curtea bisericii este ingrijita, plina de copaci colorati si flori, in special trandafiri.


Manastirea Voronet

Manastirea Voronet este situata in comuna Voronet, judetul Suceava, la 4 kilometri de Gura Humorului, la 47 de km din Suceava sau 54 km din Radauti. in aproprierea manastirii sunt parcari private cu plata, dar sii restaurante. Drumul catre biserica se face pe jos, trecand printre multe tarabe cu suveniruri, dar si obiecte traditionale.

Intrarea in Manastirea Voronet este 5 lei/persoana, iar taxa foto 10 lei. Daca esti imbracat necorespunzator (maiou, pantaloni scurti), primesti la intrare o fusta sau un halat.

Biserica Sfantul Gheorghe a Manastirii Voronet a fost construita in anul 1488 de catre domnitorul Stefan cel Mare, in semn de multumire pentru castigarea bataliei de la Razboieni.

Initial a fost o biserica de lemn, fiind construita in mai putin de patru luni. S-au adaugat apoi partea din spate si mai tarziu, prin anul 1920 a fost consolidata si i s-a dat forma care o putem vedea astazi. Manastirea Voronet este cunoscuta in toata lumea pentru pictura exterioara, deoarece sunt putine biserici cu pictura exterioara, majoritatea avand decorati doar peretii interiori, dar si pentru albastrul de voronet.

Cea mai celebra pictura a Manastirii Voronet infatiseaza o scena din „Judecata de Apoi”. Din pacate, acel albastru de Voronet care l-am vazut in urma cu zece ani parca si-a pierit din intensitate, iar pe una dintre partile bisericii aproape ca nu se mai observa deloc pictura.

Acum biserica era in restaurare, sper ca celebrul albastru de Voronet sa ramana la fel de frumos.

Va recomand sa vizitati zona Bucovinei, dar si alte manastiri din zona.

 

Date de contact:
Larisa Toiu-Stan
Web: larisastan.wordpress.com
Facebook: Larisastan
E-mail: larisastan89@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Larisa Toi-Stan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea