Vacante & Calatorii

#castel #neuschwanstein # Hohenschwangau #„Regele nebun” #Frumoasa din Padurea Adormita

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Un „Rege nebun” si doua castele de vis: Neuschwanstein si Hohenschwangau

Ai un sentiment de déjà-vu cand vezi pentru prima oara silueta crenelata, cu turnulete si stegulete a castelului Neuschwanstein, cocotat pe coama unui deal si amplasat intr-un cadru natural deosebit. Construit la dorinta regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, cunoscut ca „Regele nebun” sau „Regele lebada”, acest castel, care a fost sursa de inspiratie a lui Walt  Disney pentru desenele animate „Frumoasa din Padurea Adormita”, are propria poveste, arata ca din basme si continua sa alimenteze visele copiilor care vor sa devina printi si printese.

 

Povestea unui excentric cu dare de mana

 

„Regele nebun” este vazut si acum, la aproape 150 de ani de la moartea sa, drept un excentric, un visator, care a avut cateva idei fixe pe care si-a permis sa le puna in aplicare. A ridicat o serie de castele croite dupa visele sale sau dupa modele celebre precum Versailles, insa Neuschwanstein este cel mai spectaculos dintre ele.

Neuschwanstein - in traducere "noua lebada de stanca" - a fost ridicat de Ludwig al II-lea pentru a-i servi drept resedinta de vara, cu toate ca foarte aproape se afla Hohenschwangau, un castel mai micut si mai putin ostentativ, folosit de parintii sai drept "cabana" de vanatoare si diferite sindrofii.

Sursa foto: lancastria.net

Sursa foto: puzzlewarehouse.com

Din Hohenschwangau, Ludwig al II-lea observa evolutia lucrarilor la noul sau castel, fiind atat de pretentios incat multe dintre camere, dar mai ales dormitorul sau tot fost refacute timp de doi ani.

Ambele castele, amplasate in mijlocul unor peisaje deosebit de frumoase, se pot vizita intr-o zi, timp in care te poti bucura de o panorama ampla asupra muntilor, dealurilor si campiilor din acest colt al Bavariei.

Tabloul idilic in care sunt construite acestea este completat de cascade si lacuri, caci nu degeaba regii si-au stabilit aici „resedinta de vacanta”, nu aveau deloc gusturi proaste! Merita vizitate!

 

Rigoare germana

 

Germania este renumita pentru punctualitate si exactitate si nu fara motiv. Pe tichetele pentru vizitarea ambelor castele sunt trecute orele exacte de acces si acestea trebuie respectate daca vrei sa nu ramai pe dinafara portilor. Nu poti intra daca „nu bate ceasul” ora exacta trecuta pe cartela electronica, asa ca este bine sa fii acolo cand esti programat, pentru ca un minut prea devreme nu esti admis, iar, daca intarzii, ai pierdut banii, cel mai probabil.

„Ascuns" printre paduri de pin si brad, Hohenschwangau are o curte interioara deosebita, cu mici gradini, fantani arteziene si bai intre firide.

Sursa foto: dpreview.com

O atmosfera relaxanta domina intre zidurile castelului decorate cu blazoanele familiei regale, insa atmosfera se schimba cumva dupa ce ai patruns in castel: treci prin filtru, esti numarat, nu ai voie sa faci poze, se merge „in coloana”. Sunt foarte multi turisti din toate colturile pamantului, asfel incat vizita e programata probabil pe minute pentru fiecare incapere si grup.

Ordinea si disciplina nemteasca se aplica si la Neuschwanstein, dar nimeni nu se arata nemultumit de militaria „data jos din pod”: toti sunt in vacanta, vor sa se bucure de fiecare minut, unii sunt de la zeci de mii de kilometri departare de casa... si pe deasupra mai functioneaza si camerele video!

 

Nu ratati Marienbrucke!

 

Hohenschwangau, desi mai micut si mai modest, pare mult mai functional in comparatie cu Neuschwanstein. La acesta din urma ajungi dupa o mica drumetie prin munti, pe un traseu marcat impecabil -o carare asfaltata.

Nu te astepti sa fie solicitant acest drum, dar, daca nu aveti cat de cat conditie fizica sau timp si nici nu aveti incaltarile potrivite, puteti alege un soi de autobuz sau o caruta trasa de niste caluti superbi, care fac contra-cost legatura dintre cele doua castele. Cu totul, drumul intins, pe propriile picioare, de la Hohenschwangau la Neuschwanstein a durat aproximativ 40 de minute, din care 30 au revenit "drumetiei".

In apropiere de Neuschwanstein se afla podul Mariei – Marienbrucke - care ofera o vedere deosebita asupra Neuschwanstein. Podul e cocotat deasupra unui defileu stancos si „udat” de o cascada spectaculoasa, este spectaculos. Va recomand sa nu-l ratati!

 

Interior opulent

 

Interiorul Neuschwanstein te impresioneaza prin opulenta scapata din frau, prin picturile oarecum puerile, ca din cartile de povesti, de pe pereti, mai ales cele din dormitorul "Regelui nebun". Aici troneaza un baldachin sculptat, pazit de la inaltime de nimfele si ingerii de pe pereti.

Sursa foto: neuschwanstein.de

„Regele nebun” era un fan infocat al compozitorului Richard Wagner, iar castelul Neuschwanstein este ridicat in omagiul acestuia. Astfel incat multe scene din operele lui Wagner sunt reprezentate pe peretii acestei constructii care, pana la urma, e fara egal tocmai prin acestea si prin integrarea perfecta in peisaj.

In pofida aspectului medieval, Neuschwanstein avea utilitati extrem de rare pentru perioada in care a fost construit: apa curenta, toalete si sistem de incalzire.

 

Un sfarsit misterios

 

Ludwig al II-lea a murit in 1886, la doar 41 de ani, fara a-si vedea castelul finalizat. A lasat in urma misterul mortii sale: sinuciderea, inecul accidental intr-un lac din apropiere de Munchen sau poate chiar omuciderea.

Speculatiile pe urma mortii sale sunt alimentate de efortul financiar imens al ridicarii acestui castel, care a dus statul bavarez la un pas de faliment. In ultimele zile ale vietii sale, Ludwig a fost declarat iresponsabil de catre o echipa de medici constituita la cererea parlamentului bavarez, apoi a fost luat sub paza de la Neuschwanstein si „exilat” la palatul Berg, amplasat pe malul lacului Stanberg. Dupa o zi, a fost gasit inecat, foarte aproape de malul lacului, apa fiind foarte mica.

 

Cum poti ajunge aici

 

Castelul Neuschwanstein este situat in apropiere de localitatile Schwangau si Füssen, cel mai apropiat aeroport fiind cel din Munchen, situat la 128 kilometri nord-est. Din Munchen se ajunge cu autoturismul pe autostrada A7 (directia Ulm-Kempten-Füssen). Din Füssen urmati drumul B17 spre Schwangau, apoi catre Hohenschwangau. Aici exista doar parcare cu plata, destul de aglomerata pe timpl verii. Daca optati pentru tren, puteti ajunge pana la gara din Füssen, de unde luati apoi autobuzul 9713 catre Hohenschwangau.

 

Cumparati-va bilete inainte de a ajunge la castele

 

Este bine sa stiti ca bilete de intrare la castele se pot cumpara doar de la centrul special din Schwangau (de langa langa parcare) inainte de a incepe sa urci, pentru ca altfel trebuie sa te intorci din drum. Un bilet costa 12 euro pentru un adult, accesul fiind gratis pentru tinerii sub 18 ani, in anumite conditii. Pentru ambele castele, un tichet costa 23 euro, cu 5 euro mai mult decat anul trecut. Detalii privind biletele si orarul aici.

Date de contact

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea