Vacante & Calatorii

#Manastirea Snagov #lac Snagov #mormant Vlad Tepes

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Manastirea Snagov - un loc plin de istorie, credinta si mistere

Va propun astazi o destinatie aflata foarte aproape de Capitala, un loc plin de istorie, linistit si relaxant, numai bun de vizitat intr-o zi libera: Manastirea Snagov.


Aflata la aproximativ 45 de kilometri de Bucuresti, Manastirea Snagov este amplasata pe o insulita a lacului Snagov, fiind legata de mal de un podet destul de recent construit. Chiar daca odinioara a fost ascunsa intre paduri si izolata cumva in mijlocul lacului, Manastirea nu a fost scutita de intamplari tragice. A fost folosita, pe parcursul existentei sale drept ascunzatoare de catre fugari sau ca inchisoare.

O controversa

Unii cercetatori dar si legendele locale spun ca aici este mormantul lui Vlad Tepes, Domnitorul fiind ucis in 1476 de catre boierii valahi in Padurea Cocioc, care inconjura si proteja Schitul Balteni, aflat nu foarte departe. Astfel ca este posibil ca sub lespedea de piatra situata chiar in fata altarului Bisericii Manastirii Snagov sa odihneasca trupul temutului Domnitor, al carui cap a fost trimis turcilor ca dovada a decesului. Indiferent daca e sau nu inmormantat trupul lui Vlad Tepes aici sau la Manastirea Comana, locul este bogat in istorie, insemnat pentru romani incat merita vizitat. Aici s-au tiparit carti care au dus faima locului in lume intr-o perioada in care cititul si scrisul era privilegiul celor bogati, s-au batut monezi, s-au dus lupte crancene, s-au pus dorinte, s-a trait, s-au inaltat rugi catre cer si s-a murit.

Un “colt” de istorie

Manastirea Snagov are o istorie lunga, fiind atestata din anul 1453, cand Vladislav al II-lea zideste aici un paraclis care s-a scufundat in lacul Snagov in jurul anului 1600. In 1456, Vlad Tepes a ordonat construirea pe ostrov a unei inchisori pentru a-i “cuminti” pe cei considerati tradatori, precum si a unui a unui zid de aparare si a unui pod.

 

Actuala bisericuta a fost rezidita de domnitorul Neagoe Basarab in anul 1521, locasul de cult afirmandu-se in timp ca un centru important ortodox, mai ales in vremea carturarului Antim Ivireanu, cand sunt tiparite aici carti in latina, greaca, slava si araba.


Faima de care s-a bucurat Snagovul in epoca feudala printre carturari s-a datorat si tipografiei instalata aici in vremea lui Matei Basarab. Insa, timp de cateva secole, pana in 1856, pe insula a functionat si o inchisoare, aici fiind inchisi si apoi inecati in lac, cel putin 54 de pasoptisti. Urmele celulelor in care au zacut detinutii se vad si astazi in curtea din spatele bisericii. Acum sute de ani, pe insulita se putea ajunge pe un pod de lemn, care a fost ars de catre turci, apoi mai tarziu a fost instalat un pod mobil. De pe acest pod mobil, acum peste 160 de ani, zeci de soldati au cazut in apele lacului s-au inecat, ceea ce a alimentat bineinteles povestile locale funeste despre acest loc.

Prima atestare, in anul 1408

Sapaturile arheologice au scos la lumina, pe insulita pe care se afla manastirea, unelte si vase din epoca bronzului, monede romane si bizantine, care fac dovada unei locuiri vechi si neintrerupte pe aceasta insula.

Prima atestare documentara sub numele de Snagov apare in anul 1408, intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran, dar sunt pareri ca aici exista un locas de cult inca din vremea lui Vladislav I (1364-1379). Ansamblul manastiresc Snagov, ridicat din caramida, era inconjurat de ziduri puternice pentru aparare, strajuite de un turnul clopotnitei care servea si ca punct de observare si paza. Manastirii i se da forma atuala la dorinta domnitorului Neagoe Basarab, ea fiind un insemnat loc de convergenta economica si sociala al timpurilor de atunci.
Bisericuta in care incap cateva zeci de oameni a suferit numeroase transformari si restaurari, in timp fiind afectata si de nenumarate cutremure. Se mai pot vedea insa fresce din secolul al XV-lea, precum si portretele lui Neagoe Basarab si Mircea Ciobanul.

Cum ajungi aici

Ajungeti aici pe DN1 dinspre Bucuresti catre Ploiesti, facand dreapta la Ciolpani. De aici sunt aproximativ 4 kilometri pana in satul Silistea Snagovului. Din pacate, exista prea putine indicatoare care sa-i ghideze pe turisti pana la Manastirea Snagovului, sunt atat de rare incat trebuie sa fii foarte atent dupa ele pe marginea drumului. Ajungi la micul locas de cult dupa ce parcurgi podetul pietonal de fier, de pe care poti admira in zare vilele construite chiar pe malul lacului Snagov. Este un loc unde te poti simti bine, te poti relaxa in mijlocul naturii si reaminti cate ceva din istoria noastra.

Citeste despre alte obiective turistice din tara noastra si destinatii perfecte pentru o vacanta de vis pe  consilierturism.ro.

Date de contact:

 

Carmen Neacsu

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea