Vacante & Calatorii

#Castelul Hunedoarei #castelul huniazilor #castelul corvinilor

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Impunatorul Castel al Corvinilor, o locatie de film

Castelul Corvinilor este infricosator si romantic in acelasi timp, iti trezeste admiratia dar si respectul, pentru ca, desi a trecut prin mainile a zeci de proprietari, a fost asediat, cucerit, a ars, a fost inchis, “umbrit” si “afumat” de furnale, renovat si iar renovat, te asteapta astazi neclintit si maiestuos de parca nu ar fi trecut peste el peste 550 de ani.

Castelul Corvinilor este plin de “farmece” pentru turisti: are o istorie veche de peste cinci secole din care nu lipsesc personajele importante precum Vlad tepes sau Mihai Viteazul, intamplari sangeroase cu ostatici pusi la munca silnica, incarcerari si executii in chinuri. Fapte si legende care au alimentat povestile cu stafii care-i bantuie turnurile si scarile. Ca in orice castel vechi, si in Castelul Corvinilor existau stalpul infamiei, locul de executie publica, coridoarele si trapele secrete.

Castelul Corvinilor are si sali imense, demne de petreceri domnesti si de condus treburile regatului, turnulete crenelate si geamuri cu vitralii multicolore, ceea ce-i ofera si o aura mai romantica. Oricum l-ai numi, Castelul Corvinilor, Corvinestilor, Castelul Huniazilor sau Castelul Hunedoarei, acesta te asteapta impunator, ca o adevarata citadela medievala, o silueta misterioasa, crenelata, cu ziduri groase de aparare si santuri cu apa. Pe scurt, parca este desprins din cartile de povesti.

 

Un loc celebru

Castelul Corvinilor te priveste cumva de sus, de aproape oriunde ai fi in modestul oras Hunedoara. si e mandru nevoie mare caci, de cativa ani, este nu doar scena unor filme celebre ci si vedeta a topurilor internationale, in care ori e prezentat ca fiind ori de vis, ori infricosator. Oricum ar fi, a reusit sa se situeze inaintea celebrelor castele bavareze Newschwanstein sau a Hohenschwangau.

Desigur, nu este perfect acest loc, nici pe departe, se lucreaza de ani buni la castel si inca nu este gata, informatiile prezentate sunt “subtiri”, sunt multe sali goale, in care nu ai ce vedea, unele sunt inchise publicului, din diferite motive, inclusiv ca se renoveaza un corp intreg. Apoi, drumul catre el este aproape nesemnalizat in oras, ca sa ajungi la castel treci pe langa o zona industriala dezolanta, pe langa furnale parasite, iar drumurile nu sunt nemaipomenite. Dar Castelul Corvinilor merita vizitat pentru ca este o bucatica din istoria noastra si a locului si pentru ca are darul de a-ti trezi sentimente si de a te face sa-ti pui intrebari, sa te gandesti la el si sa le povestesti si altora despre el. Pur si simplu merita vazut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea