Vacante & Calatorii

#cetate Alba Iulia #cetatea Calnic #Calnic #Cetatea taraneasca din Calnic #cetate

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Cetatea taraneasca din Calnic, un monument UNESCO atipic

Daca iubesti istoria, cetatile vechi si misterioase si nu ai ajuns la Calnic, atunci e timpul sa-ti faci drum pe aici si cred ca nu-ti va parea rau. Desi e in patrimoniul UNESCO, este bine conservata, are propriile povesti si o istorie veche si interesanta, nu sunt multi cei care stiu de Cetatea taraneasca fortificata de la Calnic, din apropiere de Alba Iulia si mai putini ii trec pragul.

Impresii de la Calnic

Am ajuns la Calnic intr-o zi torida de vara si micutul sat pierdut intre dealurile line picotea ca un batran dupa ora pranzului. Iar cetatea Calnic nu da niciun semn ca ar avea alte obiceiuri,  statea molesita in soarele arzator care parca ii distorsiona conturul. Cele doua randuri de ziduri de aparare, din piatra batuta de ploi si vant, contraforturile, turnuletele, bastioanele si apoi…portile inchise ii amplifica imaginea usor dramatica, de ilustratie din cartile de istorie medievala pe care i-o inspira Cetatea Calnic.

In afara zidurilor, din sat, cetatea de la Calnic pare destul de neprimitoare, are un gen de sobrietate descurajanta pentru eventualii vizitatori. Insa situatia s-a schimbat odata ce i-am trecut portile si am patruns prin coridorul cu „tavan deschis”,  barbacana cu barne de lemn, lunga si umbroasa, dupa care ma astepta supriza. La capatul… tunelului parca am ajuns brusc intr-un alt film, cu un scenariu din care lipsea arsita zilei, dar intrau in lumina reflectoarelor umbra, racoarea, florile, arborii si arbustii. Am schimbat decorul, dar actiunea se petrecea tot la umbra unor ziduri care deapana istorii misterioase de peste 750 de ani.

Regivorata de umbra si de moliciunea ierbii crude, mi-am dat repede seama ca prima impresie  asupra micutei cetati a fost gresita, si am inceput sa o cercetez mai pe indelete. Mi-au atras privirea fantana, accesoriu vital si nelipsit oricarei incinte fortificate medievale care se respecta, ferestrele micute si tacute si turnul cam stingher de deasupra portii de intrare. Normal ca mai intai de toate am urcat sus in turn. Scarile sunt cam abrupte, intunecoase si foarte stramte, sunt obisnuite sa solicite si atentia si musculatura picioarelor vizitatorilor. E bine sa fii atent si la urcarea si la coborarea din turn, scarile de lemn devin tot mai stramte pe masura ce urci catre varf. Scarile si podeaua din lemn scartaie de zor, dar masivul clopot de sus sta tacut si nemiscat. Oare cum vibra aerul cand clopotul vestea sosirea inamicilor, in cat timp se mobilizau oamenii, cati se strangeau incurtea cetatii cand danganul anunta ceva important? Sus, in turn, nu te asteapta o imagine din cale afara de impresionanta, vezi satul si casele sale micute, dealurile si tot peisajul inconjurator, dar ai cetatea Calnic la picioare si nu e putin lucru, caci aceasta are cel putin 743 ani!

Mai multe impresii si fotografii gasesti pe consilierturism.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea