Vacante & Calatorii

#destinatii de vacanta #traseu turistic # vacanta romania #expert acasa.ro

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Tura de vara - printre legionari, flori si zmei

A doua „tura de vara” pe care o propunem in acest sezon estival, dupa Aiud-Rimetea-Cheile Turzii, este un pic mai lunga, dar poate fi facuta usor cu masina intr-o zi de weekend si combina, la randul ei, atractiile culturale cu cele naturale: Cluj - Porolissum - Gradina Botanica Jibou - Gradina Zmeilor - Cluj.


Prima parte a turei este anosta, pe drumul national care leaga Clujul de Zalau. Pentru a sparge un pic monotonia, puteti opri in Sanmihaiu Almasului, sa vizitati biserica de lemn de aici, care domina de pe un promontoriu soseaua. In biserica de lemn, din secolul al XVIII-lea, se afla o serie de fresce valoroase.

Ajunsi la Zalau, merita trecut in revista monumentul Wesselenyi din centrul orasului, ridicat in acelasi an si de ce acelasi autor ca si statuia lui Matia Corvin din Cluj. Acesta il reprezinta pe baronul Wesselényi Miklos, pe o stanca, de care se apropie respectuos, dar fara sa fie servil, ciobanul Samson Pop. Nobilului maghiar a fost primul din Transilvania care si-a eliberat iobagii.

Urmati principala artera din oras si indicatoarele spre Moigrad, localitate aflata cam la 10 kilometri de centrul Zalaului. In sat, un panou de mari dimensiuni semnalizeaza intersectia unde trebuie sa o faceti la dreapta pentru a ajunge la castru.

Pentru un roman, Porolissum era sinonim cu capatul lumii. Aici incepea unul dintre cele mai lungi drumuri care duceau la Roma. La doi pasi, dincolo de limesul (frontiera) de pe Meses, se intindea barbaricum. In spate - siguranta si confortul unei civilizatii sofisticate, in fata - o mare de semintii razboinice privind lacom spre bogatiile imperiului.

Locul unde se termina lumea romana este acum unul dintre cele doua puncte din Romania - alaturi de Tampa din Brasov - notate de Ghidul Verde Michelin cu o panorama de trei stele.

Vizita incepe cu ruinele vamei romane, situata chiar pe limes. La cativa metri de vama se vad primele urme ale drumului de piatra, asezat pe pat de nisip, cu rigole de scurgere pe ambele laturi, care unea acest capat de lume cu Roma. Urmeaza, insiruite de-a lungul drumului, ruinele unei serii de case, pravalii, temple si o taberna. Unele case aveau incalzire centrala prin sistem hypocaustum. Dincolo de ele, se ridica Porta Praetoria, imaginea-simbol a castrului, prin care se face accesul in fort. Sunt bine pastrate ruinele celorlalte trei porti (Principalis Sinistra, Principalis Dextra si Decumana) si ale cladirii comandamentului (Principia).

Pe un platou situat mai jos de castru se intinde amfiteatrul cu o panorama splendida asupra muntilor din jur.

De mentionat ca taxa de intrare in situl arheologic, negociabila, depinde de prezenta in zona a unui paznic pisalog. S-ar putea sa apara chiar la intrarea in fort, s-ar putea sa vina dupa tine in orice alt colt al ruinelor sau s-ar putea sa nu apara deloc.

De la Porolissum la Jibou sunt numai 20 de minute de condus. Gradina Botanica de aici este intotdeauna o surpriza placuta prin grija cu care este intretinuta. De la intrare te izbeste aspectul insolit al celor doua pavilioane sferice ale serelor gradinii. La parterul unuia dintre ele se afla cel mai mare acvariu din Transilvania, cu sute de pesti exotici si autohtoni, deasupra caruia se gaseste o sera cu plante amazoniene. Pavilioanele sunt amenajate astfel incat sa te poarte intr-o calatorie prin flora tuturor continentelor - exista chiar si o miniatura a stancii Uluru (Ayers Rock) din Australia.

Spatiul deschis este compus dintr-o gradina clasica romana, una japoneza, un rozarium, o colectie de plante alpine, un sector sistematic, lac de acumulare etc. Interesant este ca aceasta gradina botanica are si un parc zoologic, populat cu caprioare. Acestea sunt atat de blande incat vin la gard pentru a fi hranite de vizitatori.

Gradina botanica din Jibou este de fapt fostul parc al Palatului Wesselenyi din localitate, cel mai mare edificiu baroc ramas in picioare in Transilvania. Recent retrocedat, acesta nu este inca vizitabil.

Ultimul popas al acestei ture este si cel mai spectaculos - Gradina Zmeilor din Galgau Almasului. Este situata la 11 kilometri de Jibou, pe drumul spre Cluj-Napoca, via Sanmihaiu Almasului.

Una dintre legendele Gradinii Zmeilor povesteste despre o fata indragostita de un soldat. Mama vitrega a fetei nu era de accord cu dragostea lor si a blestemat-o pe fata care, astfel, s-a transformat in stana de piatra. Pana la alunecarile de teren din 1971 se putea vedea stanca care a creat legenda. Acesta avea forma unei fete cu parul lung, cu ulcior in mana si cu o donita in spate.

Formatiunile de aici s-au format prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii dintr-un deal invecinat. Aceste formatiuni au alunecat pe argilele de la baza. Ulterior, datorita agentilor modelatori, s-au format cele mai bizare forme: coloane, metereze, poduri, ciuperci, unele avand inaltimi de peste 10-12 metri.

in Galgau Almasului exista un indicator care semnaleaza un drum la dreapta, spre Gradina Zmeilor. Rezervatia a fost recent amenajata, cu poteci pietruite, scari si balustrade de lemn, din fonduri europene. Formatiunile calcaroase care par sa tasneasca spre cer pot fi admirate de pe o platforma de belvedere. Localnicii le-au dat diverse denumiri, precum „Zmeul si zmeoaica”, „Fata catanei” (cea cu legenda de mai sus) sau „Acul Cleoptarei”. O plimbare de o ora - o ora si jumatate, prin padurea stapanita de „zmei” este un excelent moment de respiro dupa o saptamana de munca.

Citeste mai multe articole despre destinatii perfecte pentru o vacanta de vis pe cluj.travel!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea