Vacante & Calatorii

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Top 5 destinatii "naspa" din Romania

„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul” ar putea fi concluzia unui sondaj de opinie online derulat de cluj.travel pe parcursul ultimelor săptămâni. Sondajul și-a propus să indice cele mai dezamăgitoare destinații turistice din România, iar pe primele locuri se situează câteva dintre cele mai populare destinații din țară: Mamaia, Castelul Bran, Litoralul (per ansamblu), Băile Herculane sau Băile Felix.

Top 3 destinatii dezamagitoare: Mamaia – 25,3% Castelul Bran – 12% Litoralul Mării Negre – 11,3%

La sondaj au participat 150 de persoane, posesori de conturi Facebook din toată țara, care au răspuns la întrebarea „Care credeți că este cea mai supraestimată destinație turistică din România?”. Sondajul nu poate avea pretenția de a fi reprezentativ, dar credem că poate surprinde percepția generală a publicului despre aceste destinații.

În  urma celor 150 de răspunsuri primite, clasamentul celor mai dezamăgitoare destinații din România este dominat autoritar de stațiunea Mamaia, care a strâns 25,3 procente din opinii. Castelul Bran este a doua cea mai dezamăgitoare destinație, votată de 12 % din respondenți. Aici, ingredientele dezamăgirii sunt simple: tarife mari și mai nimic autentic, în afara zidurilor.

Mobilierul original a fost mutat în momentul în care familia Habsburg a redobândit castelul, astfel că acum acesta este „populat” cu obiecte care nu au legătură directă cu trecutul său. În plus, comenteaza Traian Almașan, manager al agenției City Tours&Events, „Branul este «vândut» ca și «Castelul lui Dracula», dar, în afară de multele suveniruri, majoritatea, kitsch-uri chinezești, din afara castelului, nimic de aici nu are de a face cu Vlad Țepeș, cu credința populară în strigoi sau cu Bram Stoker… E ca și cum ai duce copiii în Finlanda la satul lui Moș Crăciun și le-ai zice acolo ca el nu există”.

CITESTE SI
Biblioteca Teleki, o vizita cu IQ ridicat 

Podiumul a fost încheiat de Litoralul Mării Negre, în totalitatea sa, indicat de 11,3 procente dintre participanții la chestionar. Pentru a întregi tabloul, trebuie spus ca, pe lângă Mamaia și Litoralul per ansamblu, alte două stațiuni din zonă, Costinești și Vama Veche, au fost nominalizate separat, în proporție de câte 2%. „Ca și o mare parte a stațiunilor din România, Litoralul a fost lăsat în paragină după 1990, multe hoteluri fiind pe urmă vândute pe bani foarte puțini. Serviciile proaste, hotelurile nerenovate, starea plajelor și, de multe ori, prețurile percepute, au dus la scăderea popularității litoralului românesc, în detrimentul Bulgariei, Greciei, Croației, și, mai nou, a Muntenegrului… Totuși, puțini știu de plajele sălbatice de la Corbu, Sulina sau Grua Portiței….”, este de părere Traian Almășan.

Alte destinații care s-au detașat de pluton au fost Băile Herculane (4%), Băile Felix și Cimitirul Vesel de la Săpânța (câte 3,3 procente). În primul caz vorbim de o stațiune aflată într-o stare deplorabilă, ca urmare a unei privatizări dubioase, în al doilea caz, avem o stațiune unde situația este ceva mai bună, dar care nu rezistă comparației cu stațiunile învecinate  din Ungaria.

În ce privește cimitirul de la Săpânța, situația este mai nuanțată, spune Traian Almășan: „Probabil, cei care l-au votat se așteptau să râdă ca la spectacolele Divertis de pe vremuri, la fiecare cruce citită. Când colo, majoritatea au inscripții «normale» sau chiar triste… Probabil că ei au facut și greșeala de a nu întreba de nimeni de la cimitir unde se află crucile cu inscripții hilare, dacă făceau asta, sunt convins că ar fi avut altă părere…”

Celelalte destinații sau obiective turistice indicate de participanții la sondaj – aproape 50, în total – nu au întrunit un număr semnificativ de procente din voturi. Au fost nominalizate, printre altele, Palatul Parlamentului, Rezervația de Zimbri de la Hațeg, Lacul Bicaz, Sfinxul și Babele, dar și vestigiile romane din Piața Unirii din Cluj-Napoca sau Vârful Omu.

Bogdan Stanciu 
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea