Vacante & Calatorii

#destinatii de vacanta #roma #audrey hepburn #calatorie la roma

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu recomanda: La plimbare prin Roma, cu Audrey Hepburn

Unele filme te fac sa razi cum n-ai mai ras vreodata, altele sa iesi din sala dupa 15 minute, parandu-ti rau de banii dati, o parte te fac sa le vezi iar si iar, pana ajungi sa le sti replicile pe de rost, altele te intristeaza pana la a-ti taia venele, iar cateva iti provoaca un imens dor de duca. Despre acestea din urma vorbim aici.


Roman Holiday (1953, R: William Wyler)

Povestea romantica dintre ziaristul american Joe Bradley (jucat de chipesul Gregory Peck) si Printesa Ann (rol care a lansat-o pe Audrey Hepburn la Hollywood si i-a adus si un Oscar) e atat de savuroasa si de bine realizata incat, acum cativa ani cand l-am vazut, m-am si inchipuit in Roma, indragostita de un expat destept, frumos si amuzant si plimbandu-ma fermecata pe strazile orasului etern.

Faza cu indragostitul si-a pierdut din magie, dar a ramas dorinta de a cutreiera un weekend in Roma, pentru a cauta locurile in care regizorul William Wyler a ales sa filmeze pelicula nominalizata la 10 premii Oscar (din care a si castigat trei). Pentru a intra si mai bine in atmosfera anilor ’50, as imbraca o rochie vintage, cu un cordon lat in talie, mi-as pune o esarfa coloarata la gat si niste balerini in picioare, dupa care as lua orasul la pas.

in fapt, potrivit turului „Roman Holiday” pus la dispozitie de agentiile de turism italiene, nu mi-ar lua mai mult de cinci ore sa strabat pe jos cei 11,2 kilometri de-a lungul carora sunt dispuse minunatele locuri in care a filmat Wyler.

Mi-as incepe periplul la fel ca Audrey/Ann, savurand o inghetata in timp ce as lenevi la soare pe una din cele 138 de Trepte Spaniole care coboara de la Biserica Trinita del Monti in Piazza di Spagna. Ar fi bine ca weekendul meu sa fie undeva prin luna mai, caci atunci scarile (construite pe la 1725 din cei 20.000 de scuzi lasati mostenire de diplomatul francez Étienne Gueffier) sunt pline de azalee de toate culorile si totul arata precum in povesti.

Dupa ce mi-as termina inghetata, as porni sa ma zgaiesc, asemeni printesei, in vitrinele extravagante de pe Via Condotti, una dintre cele mai cunoscute si aglomerate strazi romane. si, daca nu mi-as permite sa imi cumpar o geanta Bulgari (prima firma de lux care si-a deschis, in 1905, un magazin pe Via Condotti), cu siguranta o cafea tot as putea bea in celebra Caffé Greco, veche din 1760, si care i-a avut clienti printre altii pe Casanova, Stendhal, Gogol, Byron, Goethe, List si Keats.

Mi-ar fi greu sa ma desprind de acolo la cat de fermecata sunt de astfel de locuri „cu poveste”, dar m-as duce totusi sa stau la rand cu toti turistii care vor sa se fotografieze langa Bocca della Verita. Nimeni nu stie cu certitudine ce a fost Bocca asta la vremea ei, dar se spune ori ca era parte dintr-o fantana, ori ca era un capac de canal din Roma antica. Indiferent de ce-o fi fost, ideea ca Bocca della Verita este un „detector de minciuni” care a aparut undeva prin Evul Mediu si prinde de minune si azi, la turiști.

De tuns, nu m-as tunde ca Audrey/Ann in frizeria de langa Fontana din Trevi pentru ca am alte planuri cu freza mea. De fapt, nici nu as avea unde pentru ca frizeria in cauza nu mai exista, fiind inlocuita de un magazin de pielarie. N-as rata in schimb sa beau un pahar de sampanie la un mic dejun tarziu, pe care l-as lua intr-o cafenea de pe langa Pantheon. Nu as sari nici peste ocazia de a vizita imobilul in care se afla apartamentul studio al lui Peck/Bradley de pe Via Margutta nr. 51, chit ca nu as avea parte de prezenta sarmantului actor.

Una peste alta, as face totul ca la carte sau, mai bine zis, ca Audrey/Ann, chiar daca nu as lua un Oscar pentru asta. Important e ca, pentru un weekend, m-as simti un fel de printesa. Ce poate fi mai bine de atat?

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea