Vacante & Calatorii

#destinatii de vacanta #traseu #expert acasa.ro #cheile turzii

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Cheile Turzii au cam prins rugina

Cea mai cunoscuta rezervatie naturala din judetul Cluj, Cheile Turzii, a fost (in sfarsit) luata in stapanire de primavara, fara drept de apel. Zeci de turisti o viziteaza, deja, zilnic, in ciuda faptul ca sezonul nu a fost inca deschis, iar igienizarea de primavara nu a fost facuta, asa ca PET-urile si alte mizerii purtate de rau sunt inca la ele acasa in defileu.

Drumul spre Cheile Turzii, prin satul Cheia, este destul de prost, dar starea infrastructurii trece pe plan secund in fata unei imagini surprinzatoare: o herghelie de ponei simpatici, care pasc pe un imas de langa drum, scuturand din cand in cand din coama si fornaind sonor, aparent foarte multumiti de ei insisi.

Privelistea e bucolica, fara doar si poate, dar ce cauta poneii langa Turda? Raspunsul vine la cateva sute de metri mai sus, pe drumul spre defileu, unde se gaseste Cheia Pony Park, un parc de distractii pentru copii, la care „lucreaza” circa 60 de caluti. Pana la 1 mai, cand incepe sezonul, poneii sunt lasati sa pasca netulburati pe dealurile din apropiere.

Drumul continua pana la parcarea pentru autocare, de unde se deschide panorama clasica a Cheilor Turzii, asadar o fotografie de aici este obligatorie pentru orice turist care se respecta. De acest lucru profita si cei cativa intreprinzatori care au deschis in zona o mana de tarabe, printre care si una mai razleata, de la care se poate cumpara o excelenta friptura de Turda, pe cat de gustoasa, pe atat de nesanatoasa.

La intrarea in defileu, trecand pe langa cabana aflata in renovare de 15 ani, crangul inverzit, strabatut de o poteca serpuind molcoma, printre copacei inmuguriti, creeaza o atmosfera care ar impresiona orice pictor impresionist.

Frumusetea naturala, care atrage anual zeci de mii de turisti, este pigmentata cu o multitudine de table explicative ruginite, pe care nimeni nu s-a deranjat sa le inlocuiasca. O serie de table noi, trilingve (romana-engleza-maghiara), le dubleaza, ca semn ca rezervatia nu e complet abandonata. Pe rau in jos apar apoi si „binefacerile” societatii post 1989, respectiv cateva zone pline-ochi cu PET-uri, venite pe cursul de apa, din amonte de intrarea in defileu.

Turistii fojgaiesc prin Cheile Turzii, chiar si intr-un weekend de primavara, cand sezonul turistic inca nici nu a inceput. Sunt prezente cam toate tipologiile. De la slaparii de iarba verde, insotiti de companioanele instalate pe tocuri de minim 10 cm, la strainii dezinvolti, cu aer de oameni rataciti, dar volubili si afabili, sau de la posesoarele de mini-caini latosi la montaniarzii nebarbieriti, in echipamente high-tech, care se uita la restul lumii ca la o rasa inferioara. Grosul vizitatorilor il reprezinta insa clujenii simpli, insetati de un pic de primavara, dupa aproape cinci luni de vreme rea.


Salvamontistii nu vad PET-urile, turistii, da

Cheile Turzii le ofera tuturor o evadare facila din spatiul urban, de-a lungul unui curs de apa care si-a taiat spectaculos drumul prin munti. Micile accente de gospodarire romaneasca parca nici nu mai conteaza. „Stau in Cluj de multi ani, dar nu am ajuns pana acum sa vizitez Cheile Turzii. E un peisaj uluitor, chiar nu ma asteptam la asemenea frumusete salbatica! Pacat doar ca nu pare ingrijit deloc, mi se pare strigator la cer sa ai o rezervatie vizitata de sute de turisti si sa ai o toaleta nefunctionala, iar pe malul raului sa fie plin de PET-uri!”, spune Ioana Santajudean, o clujeanca de 35 de ani, venita in defileu alaturi de prietenul sau, pentru a se bucura impreuna de sosirea primaverii.

Reprezentantii Consiliului Judetean (CJ) Cluj, care administreaza rezervatia, cred insa ca situatia nu este asa de grava. „Salvamontistii spun ca nu e plin de PET-uri. Oricum, angajatii CJ Cluj au organizat actiuni de ecologizare in zona in fiecare an. Cel mai probabil dupa sarbatorile de Pasti va avea loc o noua asemenea actiune”, a declarat purtatorul de cuvant al CJ, Cornelia Trif.

Potrivit acesteia, media anuala a turistilor care viziteaza Cheile Turzii este cuprinsa intre 30 si 50.000. „Anul trecut a fost un an foarte bun, probabil ca si vremea calduroasa a avut contributia sa, iar numarul celor care au venit in rezervatie a depasit 50.000. Pentru 2013 speram sa avem cel putin tot atati ca in 2012, desi, daca tinem cont de proiectele in derulare, cel mai important vizand drumul de acces, este posibil sa depasim cu mult cifra de 50.000”, a mai spus reprezentantul CJ.

Citeste despre destinatiile perfecte pentru o vacanta de vis, pe cluj.travel.

„Avem un plan de dezvoltare a turismului in zona. Am amintit de modernizarea cailor de acces, respectiv reparatii capitale la drum”, a incheiat purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, Cornelia Trif.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea