Vacante & Calatorii

# vacanta romania # turism romania #turism alba iulia #cetatea alba carolina

Expert Acasa.ro, Carmen Neacsu: Vizitati Cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia si nu veti regreta!

Acesta cetate medievala impecabil renovata este un loc pe care fiecare roman ar trebui sa-l viziteze, in primul rand pentru ca fiecare coltisor din cele 110 hectare ale Cetatii Alba Carolina “respira” istoria nostra de peste 2.000 de ani. Locul este foarte potrivit si pentru o plimbare in aer liber, intr-o atmosfera medievala autentica si apoi pentru a te relaxa la o cafenea cocheta. 

Intre zidurile cetatii exista chiar si un hotel, unde te poti caza in conditii de lux.

Putina istorie

Alba Carolina este cea mai mare cetate de tip Vauban din Romania, iar numele Vauban provine de la un maresal francez care a inventat dispozitive de supraveghere dispuse in bastioane menite sa evite unghiurile moarte. Ridicata peste doua fortificatii mai vechi, un castru si o cetate medievala (Balgrad, Fehervar sau Weissenburg) cetatea de la Alba Iulia a fost construita in perioada 1715-1738, de catre habsburgi, rolul ei principal fiind de aparare impotriva turcilor. Habsburgii isi doreau sa faca din acest loc cel mai puternic punct de apare din Transilvania, motiv pentru care au aplicat cele mai noi descoperiri ale stiintei si tehnicii militare ale vremii- cele ale arhitectului francez Vauban. Pentru ridicarea cetatii, orasul amplasat pe vatra vechiului Apulum, fondat de romani, a fost "stamutat".

La construtia cetatii s-au folosit atat materiale din zona cat si aproximativ 20.000 de iobagi romani obligati sa muneasca gratis. Detaliile mai fine, precum sculpturile, au fost realizate de arhitecti, ingineri si mesteri italieni si iar lucrarile de tehnica militara din bastioane, ziduri de aparare si canale au fost concepute de expertii de la Viena.

Evenimente importante ale istoriei romanilor

Unul dintre momentele istorice de referinta ale istoriei oraşului si a neamului romanesc este anul 1600, cand Alba Iulia devenea, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, prima capitală a celor trei tari romanesti: Transilvania, Moldova si Tara Romanească. Acesta este si motivul pentru care, la 1 decembrie 1918 a fost proclamata, la Alba Iulia, Marea Unire.

Printre alte file de istorie a locului si a Romaniei este  rascoala din 1784 condusa de Horea, Closca si Crisan, martiriul lui Horea si Closca fiind ultima executie prin metoda "tragere pe roată" din Imperiul Habsburgic.

In Catedrala Incoronarii au fost incoronati ca suverani ai Romaniei Mari, la 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand si Regina Maria.

Cateva cifre impresionante

  • Zidurile exterioare, dispuse in forma de stea cu sapte colturi, insumeaza 12 kilometri;
  • Sidurile sunt aparate de sapte bastioane  (Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano, Sf. Elisabeta).
  • Bastioanele cu o inaltime de 12 metri inaltime erau prima linie de aparare.
  • Intre bastioanele principale si curtinele din a doua linie, se afla santul interior cu o latime de 27 metri.
  • Portile de intrare in cetate, in numar de sase la vremea inaugurarii, sunt impodobite cu basoreliefuri care infateaza personaje antice sau eroi habsburgi, indulcesc, cu al lor stil baroc, atmosfera cazona a locului.
  • Aceste porti ii confera astazi cetatii Alba Carolina stilul sau unic intre fortificatiile de gen din Europa, cetatea fiind ansamblul baroc cel mai important din Romania si chiar de pe Batranul continent.

Ce obiective merita vazute

Sunt mai multe trasee care pot fi parcurse aici Traseul de Nord, Traseul Portilor Cetatii si "Traseul celor trei fortificatii"”, cel din urma fiind mai important. Pe acest traseu se afla vestigiile fortificatiilor  din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeasi locatie, fiecare noua cetate incluzand-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievala (sec. XVI-XVII) si Cetatea Alba Carolina (sec.XVIII). Mai exista si Traseul Portilor, Traseul Eroilor Neamului si Traseul de Nord.

CITESTE SI
Florenta, orasul secret oamenilor romantici

Muzeul National al Unirii, gazduit de cladirea Babilon (construita intre 1851-1853) si Sala Unirii -unde a avut loc adunarea celor 1228 de reprezentanti ai romanilor din Transilvania, care au decis unirea cu Romania pe 1 Decembrie 1918, nu ar trebui ratat daca aveti mai mult timp.

Platforma de artilerie este o alta atractie a Cetatii. Aici sunt trei tunuri de epoca funcţionale ce pot fi vazute "la lucru", fiecare cu o salva de onor in cinstea drapelului municipiului Alba Iulia, arborat pe zidul cetatii Alba Carolina, fiecare sambata, la ora 12:00.

In soclul statuii lui Carol al VI-lea, pe vremea caruia s-a construit Cetatea, care troneaza pe poarta a treia, se afla o mica incapere in care a fost intemnitat, la 2 ianuarie 1785, Horea, principalul conducator al marii rascoale din 1785.

Drum bun!

Carmen Neacsu

Site: consilierturism.ro
Facebook: consilierturism.ro
E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea