Vacante & Calatorii

#creta #vacanta creta #plaje Creta # plaja Matala #Elafonissi # Balos

Expert Acasa.ro, Carmen Neacsu: Creta, insula iubita de zeii Olimpului

Creta este cea mai mare insula a Greciei si are cea mai completa oferta de vacanta, fiind recomandata atat celor carora le place atat marea, cat si muntele, amatorilor de istorie, de gastronomie sau de distractie. Creta are si traditii nealterate si o cultura puternica, care au influentat toata zona Mediteranei. Daca nu v-am convins inca, poate ar fi bine sa stiti ca aceasta insula este un loc care i-a vrajit pana si pe zeii Olimpului, ale caror legende inca dainuie pe aceste meleaguri iubite de soare.

Este plina de mituri si istorie

Creta are o istorie veche, daca luam in considerare faptul ca legendele spun ca Zeus s-a nascut intr-o grota din platoul Lasithi, care poate fi vizitata, pentru ca mai apoi sa o seduca pe Europa, pe plaja Matala (aflata la aproximativ 65 de kilometri de Heraklion, capitala insulei). Povestea Cretei se pierde insa in negura timpului pana pe vremea minotaurului, iar filele sale de istorie s-au scris inca de pe vremea fenicienilor, apoi sub dominatia imperiului roman, al celui bizantin, sub controlul Republicii Venetiene.

Nu lipsesc povestile cu piratii veniti sa se refugieze aici si intamplarile dramatice legate de rezistenta puternica a cretanilor impotriva nazistilor din cel de-al doilea razboi mondial.

Are o istorie si o cultura care a influentat lumea

Dovezile istoriei milenare ale Cretei sunt peste tot, incepand cu palatul Minoan de la Knossos la vechile cetati venetiene Rethymnon si Chania. Principalul site arheologic al Cretei este palatul din Knossos, pe care sigur l-ati vazut in manualale de istorie antica. Cel care a descoperit acest site arheologic, englezul sir Arthur Evans, a fost convins ca a dat peste legendarul palat al regelui Minos, cu peste 1.300 de incaperi, cu depozite de grane si ulei si un sistem complex de alimentare cu apa.


In Chania, un orasel minunat de pe coasta de nord-vest a insulei, ca si in Rethymnon, urmele venetienilor si cele ale otomanilor se vad peste tot.

Un alt oras interesant este si Heraklion, capitala insulei si principalul centru economic, care merita vizitat pentru centrul sau vechi, cu stradute pietonale pline cu terase, buticuri, fantani si biserici bizantine. Orasul este pazit dinspre mare de Castelul Venetian din secolul al XV-lea, cu bastioane si ziduri puternice de aparare. Muzeul de Arheologie este un loc care nu ar trebui ocolit de iubitorii de istorie.

 

Are peisaje diverse, cu munti si mare

Peisajele Cretei sunt variate, au campii si dealuri unde cresc maslini sau vita-de-vie, dar aici gasim si munti impozanti cu altitudini de pana la 2.456 metri, asa cum este muntele Ida, muntele sacru al Olimpienilor. Aici, pe platoul Lasithi din estul insulei, sunt grotele unde s-a nascut si a fost ascuns Zeus de catre mama sa, zeita Rhea, in speranta ca va scapa de furia lui Cronos, tatal care isi devora copiii.



Se pot face asadar drumetii prin niste locuri deosebite precum Cheile Samariei, unele dintre cele mai lungi din Europa sau prin sate vechi cu case din piatra si lemn.

Are unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa

Aici sunt unele dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei si ale Europei, incluse in top 10 la nivel european. Sunt faimoase astfel Elafonissi, Balos, dar puteti gasi si plaje izolate, ascunse in golfulete pitoresti.

Despre plajele din Creta, unele dintre cele mai frumoase din Europa si despre ceea ce emerita vazut in Creta cititi aici.

Este accesibila

Preturile pentru un sejur de opt zile (sapte nopti) la un hotel de patru stele, demipensiune, bilete avion, transferuri si taxe de aeroport pornesc de la 509 euro/persoana, oferta aici.

Carmen Neacsu
Site: consilierturism.ro
Facebook: consilierturism.ro
E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu