Stil

#rochii #reciclare tinute #accesorii rochii #smoking #colier statement cu cristale

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Cum reciclezi o tinuta “de ocazie”

Nu sunt adepta rochiilor de ocazie, oricat de frumoase, glam, stralucitoare sau romantice ar fi. Daca le vei purta o singura data, pretul lor nu este justificabil pentru garderoba ta. In schimb, daca esti genul a carei agenda geme de activitati mondene, premiere, gale, vernisaje, cocktailuri si nunti, discutia se schimba.
 

Dialogul si justificarea cheltuielii sunt cu atat mai diferite in cazul rochiilor de mireasa: le purtam o singura zi si cu adevarat o singura data, si suntem dispuse sa cheltuiem (aproape) oricat. Sau cel putin asa era situatia pana de curand.

Am inceput sa intalnesc viitoare mirese pragmatice, care pleaca in cautarea rochiilor – pentru cununia civila si pentru uniunea religioasa -, cu gandul de a le recicla. Unele cauta in avans siteuri si boutique-uri care inchiriaza, contra unei sume, rochia de mireasa. Altele se gandesc sa le transforme: sa le scurteze, sa elimine un strat de voal, sa descoasa perlele sau dantela, sa inlocuiasca bretelele sau manecile, sa le vopseasca la un atelier specializat… Pot sa inteleg pragmatismul si socotelile, dar uneori par o solutie care elimina emotiile si romantismul asociate acelei rochii unice.

Pe de alta parte, atunci cand suntem doar simple invitate – la o nunta, un botez, un cocktail, o receptie organizata de firma pentru care lucram -, este de preferat sa construim tinutele plecand de la premisa purtarii lor repetate, a reinterpretarii si reciclarii lor. De pilda…

# cum reciclam o rochie de ocazie

Ies din discutie rochiile somptuoase de seara, lungi pana in pamant, acoperite de dantelarii, pene, cristale si broderii, cu decupaje multiple sau transparente, cu fronseuri sau drapaje, bref orice model complicat. Ma refer aici la modele de rochii semi-festive, cu linii simple si un aspect neinzorzonat. Efectul “de seara” este dat fie de textura si tipul materialului (dantela, matase), fie de anumite detalii ale modelului.

Sursa foto: thedecordiaries.com

In versiune de ceremonie, cea mai la indemana optiune este sa asortam rochia simpla (eu am folosit ideea unei rochii bleumarin, in locul unei little black dress, va invit sa va puneti imaginatia la lucru) unei perechi de escarpeni bej-nud din lac, unor sandale metalizate sau colorate, sau sa folosim incaltamintea drept punct focal: alegem o pereche de sandale glam, show-off, spectaculoase, asa nimeni nu isi va aminti rochia!

 

Adaugam bijuterii: un colier lung in care se intrepatrund zale netede aurii, argintii si negre daca stim ce se poarta in acest sezon sau un colier statement cu cristale daca tinem la moda sezonului trecut, cercei supradimensionati la fel de stralucitori, una sau doua bratari-manseta sau un set de 7-8 bratari fine, poate o curea metalica. Suplimentar: o minaudiere sau un plic, machiajul special ales si, pentru cele care isi doresc cu adevarat sa fie elegante, pe umeri un mantou de vara. Voila, e momentul sa felicitati mirii!

In versiune de zi si de saptamana, renuntam la orice fel de accesorii stralucitoare si la incaltamintea glam. Coboram cu picioarele pe pamant: a se citi, incaltam o pereche de escarpeni colorati cu toc de 6-7 cm sau niste sandale cu talpa ortopedica. Optam pentru bijuterii fantezie (pot fi colorate dar de dimensiuni medii) si inlocuim plicul cu o geanta de umar, din piele sau material textil. Daca ploua sau e racoare dimineata, suplimentam cu o geaca din denim sau un cardigan usor. Hai, la treaba!

# cum reciclam un sacou de seara

Cum nu stiati ca exista asa ceva? Smokingul negru sau alb, sacoul din dantela sau din brocart… Este ales, de cele mai multe ori, de catre femeile a caror feminitate cere minimalism, iar sacoul le confera un aer androgin, suprem rafinat.

In versiune de seara, purtam smokingul sau sacoul ultra-elegant cu o bustiera la fel de eleganta sau cu o bluza tuxedo reinterpretata (nu vrem sa aratam chiar ca un barbat in tinuta de ceremonie!), cu pantaloni fluizi sau tigareta cu vipusca, peste o salopeta prinsa usor pe umeri cu bretele subtiri, sau chiar cu o fusta maxi cu trena. Stilul androgin cere fie sa prindem parul intr-un coc strans bine sau, imitand colectiile Gucci si Saint Laurent, facandu-ne o carare laterale si pieptanandu-ne parul in bucle mari, ordonate. Smokey eyes, evident. Apoi este suficienta o bratara aurie lata, complet lipsita de ornamente, ca o fasie de metal. Nici nu mai e nevoie sa spun ca intreaga tinuta se bazeaza pe jocul de alb si negru, atat.

In versiune de zi, pastram sacoul, dar eliminam “decorul” si simplificam silueta. Putem purta un tricou alb sau gri si un jeans (alb, bleu, albastru) sau o fusta oarecare, sandale cu toc gros si jos sau escarpeni cu toc kitten, folosim husa din piele a tabletei pe post de plic, ajustam machiajul, pentru a fi cat mai natural. Coafura rezista pentru o zi intreaga de sedinte, la fel si tinuta…

Sursa foto: pinterest.com

Voi cum refolositi tinutele de ocazie sau piesele pe care le pastrati pentru seara? V-ati gandit sa le oferiti “roluri” pe timp de zi?

 

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea