Stil

# haine vara #tinute vara birou #haine fibree naturale # rochii chemise #rochii kimono #salopete birou

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Caldura mare, monser…

... ”sau cum ne imbracam la birou pe timp de canicula”, as fi putut intitula acest articol, dar ar fi sunat prea banal. Aceasta e insa tema de azi: o aduc in discutie pentru ca intrebarea s-a repetat, sub diferite forme, in timpul fiecarui workshop corporate pe care l-am tinut in ultima perioada.

 

Am fost intrebata, pe rand, daca la birou ne putem folosi de pantaloni scurti, rochii maxi, maieuri cu bretele subtiri, evantaie… Pe scurt, raspunsul este “nu” – si nu voi detalia motivul. E suficient sa va spun ca atata timp cat o haina pare potrivita pentru orice alt fel de activitati after-work sau de weekend, haina respectiva nu are ce cauta la birou. Different hats, so to speak…

In realitate, modificarea de temperatura nu inseamna si o modificare a codului vestimentar. Canicula nu inseamna ca brusc avem voie sa ne imbracam mai putin profesional, daca asta sunt cerintele acolo unde lucram. We’re staying cool, but looking professional. Si tinem cont de cateva lucruri specifice sezonului.

1. Tesaturile si imprimeurile folosite

Uitam o vreme de poliesteruri (groase sau subtiri) si de materiale 100% sintetice. Fibrele naturale vor lasa transpiratia sa se evapore mai rapid si, cu cat o tesatura este mai lejera (nu transparenta, ci doar subtire), cu atat este mai placuta pe timp de vara. Asadar, ne uitam pe etichete si cautam: bumbac (100% sau in amestec cu o alta fibra), in, matase subtire, vascoza, bambus, bumbac ajurat, poplin, gabardina subtire, muselina.

Sursa foto: eshakti.com

Sursa foto: blog.what2wearwhere.com

Oricat visam la valuri si vacanta, nu aducem la birou rochii cu imprimeuri florale exotice supra-dimensionate, tricouri cu imprimeuri digitale ale unui peisaj marin sau californian, pantaloni cu dungi late ca de pijama sau cu imprimeu foulard… Dar asta nu inseamna ca nu ne putem imbraca colorat, din contra: ar trebui sa luam la purtat intreaga paleta cromatica estivala, doar sa facem totusi diferenta intre piesele pe care le putem purta la birou si cele pe care le rezervam timpului liber.

De pilda, un taior bej caffe latte arata de un milion de ori mai elegant purtat la o intalnire cu un client, decat un banal costum bleumarin.

2. Croieli lejere

Evitam croielile mulate, bluzele foarte stranse la nivelul bratelor sau cu rascroiala foarte apropiata de subrat, fustele si pantalonii cu betelii foarte stranse pe talie. Pe caldura, vrem sa respiram liber, sa nu ni se lipeasca nimic de corp, vrem haine fluide, aerisite!

Nu, asta nu inseamna ca alegem doar croieli-sac sau exagerat de ample, trapez. Putem insa inlocui camasile cambrate – de care oricum toata lumea s-a plictisit, draga mea – cu unele mai lejere, masculinizate, pe care le putem purta impreuna cu un pantalon larg. Sau, in locul rochiilor clasice de business care urmeaza exact linia corpului, imbracam unele moderne – drepte, dar cu un volan deasupra genunchiului, rochii chemise, rochii kimono, rochii petrecute, rochii de inspiratie safari cu buzunare -, avand grija fie la detalii (pense, imprimeuri discrete, decolteu degajat, maneci interesante), fie sa avem un cordon fin in talie.

3. Mai multe rochii? Sau mai multi pantaloni?

The jury is still out on this, ca sa zic asa. Depinde de gustul, conformatia si nivelul de confort al fiecarei femei in parte. Un pantalon nu tine neaparat mai mult de cald decat o rochie, daca este ales intr-un material fluid si cu o croiala dumnezeiasca. Ca sa nu mai spun ca nu este obligatoriu ca pantalonul sa fie lung! La birou putem purta pantaloni pana deasupra gleznei, fuste-pantalon si chiar bermude – cu conditia sa fie intr-o culoare potrivita pentru birou (bleumarin, kaki, nisipiu, griuri sau un imprimeu foarte discret), sa nu fie stramte (mulate pe pulpe si bazin) si sa aiba o croiala tailored. Ah, si sa nu uitam de salopete: cu o croiala simpla, dar eleganta, intr-o culoare uni, cu buzunare si fermoare ascunse… heaven!

Nu imbracati pentru birou bermude cargo (cu multe buzunare laterale si dintr-un bumbac sifonat), pantaloni din in care se sifoneaza rapid, pantaloni scurti de nici un fel si, de altfel, nici fuste mini.

4. Cat de scurt e “prea scurt”?

Aplici “regula celor doua palme”. Dupa ce ai imbracat piesa respectiva – rochie, fusta, pantalon – , verifici in oglinda, stand asezata: daca intre tivul hainei si genunchi sunt mai multe de doua palme, inseamna ca este prea scurta. (De ce asezata si nu in picioare? Pentru ca asa iti petreci majoritatea timpului la birou.)

5. Alte interdictii?

Din pacate, lista e lunga. Fara: bustiere, maieuri cu bretele subtiri, topuri scurte (cropped), topuri cu spatele in intregime din dantela, slapi, balerini transparenti din plastic, sandale de plaja, sandale cu toc inalt si aplicatii stralucitoare (cristale, sticla colorata), fuste mini, fuste si rochii maxi (de tipul celor cu volane sau, ca sa fie mai clar, orice fel de piesa vestimentara cu lungime maxi), pantaloni cu imprimeuri multicolore sau supradimensionate, rochii de plaja, jeansi decupati sau sfasiati, tricouri cu imprimeuri digitale mari, materiale sifonate, maieuri din plasa, materiale transparente, rochii tricou, salopete inflorate, pantaloni scurti… Ati inteles ideea: orice “urla” a vacanta sau weekend ramane acasa.

Pe de alta parte, codul vestimentar al fiecarei organizatii – si managerii de HR, in parte – decide cat de permisiva sau fierbinte devine atmosfera din birou pe timp de vara.

6. Spuneai ceva de un evantai?

Da, e o idee sarmanta, absolut adorabila si retro. Da, functioneaza intr-un birou fara aer conditionat: iti da iluzia unei brize. Dar eventaiul nu e compatibil cu tastatura, iti ocupa o mana! Sprayurile cu apa minerala sunt facute pentru momente de genul asta: invioreaza si racoresc, la fiecare vaporizare. Va recomand doua produse: cel de la Ivatherm este minunat daca aveti tenul sensibil sau daca purtati un parfum puternic, iar Eau de Beaute de la Caudalie este o apa tonica ultra-racoritoare, infuzata cu uleiuri esentiale de citrice, rozmarin si menta.

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea