Stil

#trench #trench visiniu #trench smarald #accesorii trench

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: 101 feluri de a purta trench-ul

Iubesc primavara pentru cat de capricioasa este! Trecem, intr-o singura zi, prin patru anotimpuri, si toate simturile ne sunt rasfatate: privirile se bucura de verde crud, de roz si alb, de bleu si auriu, pielea simte soarele si vantul, nici nu mai vorbesc cum e sa gusti prima inghetata a anului…Pentru mine, primavara este si anotimpul tuturor posibilitatilor stilistice. E momentul cand (inca) ne jucam cu suprapuneri si cu esarfe din matase, purtam pe rand cizme de cauciuc si sandale delicate, renuntam la dresurile groase si la paltoane, incercam alte combinatii cromatice si noile trenduri.  Ah da, si scoatem trench-urile la purtare!
 

Am observat ca fiecare femeie, inconstient sau nu, are un reper stilistic legat de piesa asta indispensabila. Nu doar pentru ca e o haina cameleonica a acestui anotimp, ci mai curand pentru ca e clasica, longeviva si neutra. Este de o simplitata rasata, are clasa, este comod, are o eleganta care ii permite sa traverseze anii fara sa ca dezirabilitatea sa ii scada.

Sursa foto: dressmeblog.me

Cele mai multe dintre noi ne imaginam ca, o data ce am imbracat un trench, ne-am transformat intr-o parizianca rafinata, in Ines de la Fressange. Sau in Audrey Hepburn. Sau in Alexa Chung. Dar tot asa, cramponandu-ne de o singura “imagine”, de o singura “style icon”, intram in ceea ce se numeste rutina stilistica. In realitate, exista multe alte moduri in care putem purta un trench in maniera non-clasica.

De pilda…

Sursa foto: imgfave.com

Il porti descheiat peste o rochie colorata, din dantela sau matase, dar cu cordonul innodat. Feminitatea rochiei va fi subliniata de detaliile masculine (epoletii, nasturii, cusaturile vizibile).

Il alegi intr-o culoare si o textura mai putin obisnuita.
Este adevarat ca bejul si kaki-ul, nuante neutre, se vor potrivi oricaror alte culori si imprimeuri. Pe de alta parte, nu ne-am plictisit de bej? Verde inchis sau smarald, visiniu, auriu, bleumarin, cu maneci din piele lacuita, cu insertii din alte materiale…
 

Foloseste-te de linia clasica a trenchului pentru a-l pune in contrast cu o alta piesa sau cu accesorii mult mai moderne: o pereche de sandale inalte gladiator, sneakersi, o rochie asimetrica, pantaloni cropped, o fusta clos midi din tafta colorata samd.

Poarta-l peste fuste midi clos, colanti, pantaloni tigareta, rochii maxi din dantela, jeansi boyfriend, rochii-chemise, helanci, cardiganuri sau hanorace, clasica rochie neagra, pantaloni de piele, peste tinute de birou, de weekend sau de cocktail. Basically, peste orice.

Alege-l intr-un material de grosime medie si fluid, pentru ca sa il poti purta in rol de rochie: incheiat pana in dreptul decolteului sau petrecut, cu cordonul bine innodat.

Pentru un look parizian, ruleaza-i manecile si impinge-le spre cot. Varianta 2 este sa ii ridici putin gulerul.

 

Sursa foto: pinterest.com

Never, ever…

Niciodata, dar niciodata, nu inchide cordonul cuminte, trecandu-l prin catarama. Doar daca esti proaspat iesita de la pension sau dintr-o garnizoana. Altfel, poarta-l cu lejeritate, este o piesa casual, nu o armura.

Idem pentru asortarea cu un twin set, colier de perle, fusta conica si, eventual, o bentita in par. Nu mai suntem in anii ’50. Este genul de tinuta care declara: “bunica mea se imbraca elegant, iar eu nu stiu ce se poarta in 2014.”

In niciun caz, te implor, nu cumpara un trench cu aspect satinat, lucios, ieftin, de poliester. Mai bine fara, decat kitsch.

Ce ar trebui sa mai stii

Trench-urile mai scurte, care se opresc la jumatatea pulpei, sunt considerate sport, casual. Lungimea lor avantajeaza in special femeile mignone. Lungimea clasica, care flirteaza cu genunchiul (putin deasupra, o idee dedesubt) este universal-flatanta si se va potrivi tinutelor smart casual.

Croiala lui bine definita si linia semicambrata il fac asemanator unui blazer: nu in sensul ca poti purta trenchul in loc de sacou, ci doar ca va da tinutei tale o nota de eleganta si iti va contura silueta.

Nu te arunca sa iti cumperi un trench colorat (galben, rosu, verde smarald, mov), daca nu ai in dulap unul intr-o nuanta clasica. E chestiune de investitie vestimentara.

P.S: mai sunt cateva locuri disponibile sambata aceasta, 26 aprilie, pentru Style Conversations #12: Fashion Do’s & Don’ts. Luam in discutie si demolam 50 de “mituri” despre stil: e adevarat ca negrul subtiaza si dungile orizontale ingrasa? Femeile micute de statura pot purta rochii maxi sau fuste midi?  Este kitsch sau modern sa purtam bijuterii aurii si argintii? Mai asortam geanta cu incaltamintea? Stim sa facem diferenta dintre asortare si potrivire? Cat de multe accesorii luam la o tinuta si cate sunt “prea multe”? Daca v-am trezit curiozitatea, astept un e-mail la inscrieri@imagematters.ro!

Mai multe despre tendintele anului 2014 si idei pentru tinutele voastre de zi cu zi, pe Style Diary!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits