Stil

#garderoba noua # accesorii trendy #garderoba #sacou #piese vestimentare #tricouri #pulovere #jeansi boyfriend

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Sa cream spatiu

Cu multi ani in urma, in perioada mea de shopping exagerat si cheltuieli nebunesti, se intampla frecvent sa imi cumpar haine (sau accesorii, sau incaltaminte!) pentru un “spatiu” care inca nu exista in garderoba mea. Nu ma refer doar la spatiul fizic – adica la o garderoba organizata si relativ aerisita, in care umerasele au loc sa se clatine – , ci la o absenta sau o lipsa care inca nu se intamplase. Sa va explic…
 

Cand observam ca o jacheta sau o pereche de jeansi aveau oarece semne de uzura, imi cumparam rapid altele noi, inainte sa fi decis ce fac cu cele existente. In scurt timp, rezultatul a fost o garderoba in care aveam mai multe haine decat puteam purta sau decat as fi avut nevoie in 10 ani – adica prea multe, sufocant de multe!

E interesant ce inveti si ce vezi cand faci un pas inapoi, ati observat?

“Pasul” respectiv este distanta si detasarea pe care o puneti intre voi pe “pilot automat” si realitate. Este momentul de respiro care va permite sa va re-asezati gandurile si prioritatile. Este spatiul vostru personal, in care puteti sa “locuiti” cu naturalete, nu cu incrancenare. Daca as fi intr-o dispozitie filozofica, as spune ca ce urmeaza sa va povestesc se aplica si unei garderobe, si unei relatii…

Dupa ce am facut un pas inapoi si mi-am evaluat si triat garderoba ca la carte, iata ce am invatat:

1. “Nimic nu ma forteaza sa umplu imediat golurile create. S-ar putea sa descopar ca nu mai am nevoie sa umplu acel spatiu!”

De cele mai multe ori, ne grabim sa umplem un loc, cand poate decizia mai buna este sa lasam lucrurile sa se aseze putin, sa lasam lucrurile asa cum sunt. Cat timp asteptam? Well, who knows? Durata de asteptare este o decizie personala, depinde de cata rabdare aveti, de disponibilitatea pe care o aveti de a purta la maximum tot restul garderobei, de disciplina cu care tineti o lista de shopping.

Insa va pot spune, din proprie experienta, ca prin crearea acelui spatiu din garderoba lasati loc unor noi posibilitati, nebanuite si nelimitate!


2. “Cand a venit momentul sa umplu acel gol din garderoba, voi incerca ceva nou.”

Daca ar fi fost vorba de o piesa de imbracaminte absolut esentiala stilului si tinutelor voastre, nu v-as fi recomandat sa asteptati si sa va roadeti unghiile. Aici vorbim despre haine si accesorii care, desi fac parte din coloana vertebrala a identitatii voastre stilistice, le purtati mai rar sau le aveti multiplicate.
 

Asadar…

  • incercati o versiune diferita a aceluiasi stil. Spre exemplu: o pereche de jeansi boyfriend in locul celor clasici, pe care ii purtati de 7-8 ani incoace.
  • incercati o piesa vestimentara complet diferita. Spre exemplu: o fusta moderna, daca pana acum ati purtat doar pantaloni sau o fusta cu imprimeu in locul celor uni.
  • asteptati pana gasiti piesa “de nota zece”, de care v-ati indragostit nebuneste – in locul uneia de nota 7, dar la indemana si care trezeste in voi doar senzatii de “eh, merge si asta…”
  • treceti la nivelul urmator (superior, evident!) de calitate si cumparati un obiect (geanta, palton, sacou, rochie, accesorii…) in cea mai buna calitate pe care v-o puteti permite. Da, sunt constienta ca asta ar putea insemna sa asteptati putin mai mult sau sa cumparati doar o singura piesa, cand inainte cumparati trei (pe tiparul: trei pulovere jalnice din poliester, in locul unuia din lana cu casmir). Dar stiti vorbele acelea cu “good things come to those who wait” si “calitate, nu cantitate”? Va garantez, pe termen lung va veti simti mai bine si veti ajunge sa aveti o garderoba mai frumoasa.
  •  constientizati-va si exersati-va stilul personal. Alegeti o haina sau un accesoriu care sa arate lumii exact cine sunteti, o piesa care sa exprime ceea ce nu puteti pune in cuvinte, nu una banala, oarecare,cvasi- invizibila.


3. “Ma folosesc de evaluarea vestimentara si de spatiile create pentru a intelege cum imi functioneaza garderoba.”

Am mai spus-o si o repet: nu purtam ceea ce nu vedem. Cu cat avem mai multe haine la care nu avem acces – umerase pe care se inghesuie trei camasi, doua sacouri si doi pantaloni, sertare in care am pierdut numarul puloverelor si tricourilor, cutii in care zac incurcate coliere, bratari, cercei si brose -, cu atat uitam de ele, nu le folosim sau traim o senzatie de stres la gandul ordonarii lor.

Cand propria garderoba nu ne creeaza sentimentul de “flow” si nu observam cat de multe optiuni avem, inseamna ca acolo sunt prea multe haine. In acest caz, mai mereu vom prefera sa cumparam alte haine, mai multe si mai multe, in loc de a invata sa le purtam pe cele pe care deja le avem, iar cercul vicios continua la nesfarsit.

Atunci facem “pasul” inapoi: ne imaginam cum ar arata garderoba noastra organizata si cat de calme si placute ar fi diminetile noastre, eliminam din haine, facem curatenie si speram ca, in timp, sa traim un catarsis stilistic cand deschidem usile dulapului.

Stiti ce veti imbraca in aceasta toamna? Care sunt ?

Te invit
sambata, 4 octombrie, la Style Conversations #16, sa afli care sunt piesele, culorile si accesoriile cu care merita sa-ti actualizezi garderoba, stilul, tinutele. E-mail la inscrieri@imagematters.ro.

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea