Stil

#accesorii helanca #helanca mulata #pulover cu gulerul supradimensionat #helanca

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Pot sa (mai) port helanca?

Mult timp ostracizata de lumea modei si avand reputatia unei haine lipsite de personalitate, helanca – acel pulover pe corp, cu guler rulat – cunoaste in sezonul acesta un reviriment neasteptat. Helanca este tratata drept piesa de rezistenta a garderobei minimaliste, moderne si s-a transformat in genul “clasic” care transforma o tinuta banala in una cool.

 

La origine, helanca era un tip de lenjerie intima, purtat direct pe piele, pe sub pulovere mai fine, sacouri sau cardiganuri; se pare ca facea parte din garderobele muncitorilor, marinarilor sau atletilor, iar purtarea ei oferea un strat suplimentar, ca de protectie, pentru a tine de cald – nu presupunea nici un efort stilistic.

Prin anii ’50, helancile negre incep sa fie asociate cu diferite personalitati culturale foarte cerebrale (filosofi existentialisti, scriitori, intelectuali), iar in anii ’60 devin simbolice pentru generatia de actori si artisti in voga: Marylin Monroe, Audrey Hepburn, Yves Montand, Marcello Mastroiani, Bob Dylan, Natalie Wood

 

In sfarsit, abia in anii ’70 helanca devine “piesa de suprafata”: nu mai este purtata pe sub cardigane, sarafane sau alte pulovere, ci in asociere cu jeansii sau pantalonii evazati cu talie inalta. Voila, un truc stilistic care, dupa ce a fost uitat si evitat timp de 3 decenii, revine la viata!

 

Cum purtam acum helanca?

In doua variante: fie helanca clasica, mulata, tricotata dintr-un fir delicat, fie pulover cu gulerul supradimensionat si linie lejera.

In ambele variante, helanca insoteste si face nota buna cu multe dintre piesele forte ale ultimelor sezoane de toamna-iarna. Cele stramte, pe langa corp, sunt ideale pentru a contrabalansa volumele generoase ale unor jupe ample midi sau ale unor pantaloni lejeri, cullotes, masculini sau din piele. Vor merge de minune pe sub salopete, blazere cu silueta dreapta sau ovoidala, ca sa nu mai spun de jeansii evazati sau fustele mini trapezoidale care se vor purta la primavara.

Pentru cele care iubesc spiritul retro al anilor ’70, helanca poate fi purtata pe sub o camasa alba sau din denim, usor descheiata. In sfarsit, varianta cea mai simpla, “one style fits all”: cu jeansi boyfriend, botine negre sau gri cu toc fin sau escarpeni bej-nud.

Puloverul lejer cu guler supradimensionat cere, la randul lui, piese opuse ca structura. Un astfel de pulover se va potrivi unei fuste conice, unor jeansi sau pantaloni tigareta, unei fuste din piele stramte.

 

Oricine poate purta helanca?

Din nefericire, raspunsul este nu.

In varianta fina si mulata sau pulover supradimensionat, helanca este rezervata siluetelor subtiri sau medii, si mai ales femeilor al caror bust nu depaseste cupa C. In caz contrar, totul va parea supradimensionat, umflat, disproportionat.

Pana la urma, proportiile – si nu stilul – sunt cele care conteaza. Helancile si puloverele cu guler inalt se potrivesc mai bine celor cu gaturi de lebada (sau de lungime medie, sa nu exageram…) Totusi, daca stiti ca aveti gatul scurt, alegeti varianta unui pulover de tenismen, cu decolteul in V foarte adanc.

Conteaza cum purtam parul, cand am imbracat o helanca?

In anii ’70 femeile purtau parul despletit, in vant. Astazi, pentru un plus de modernism, helanca este pusa in evidenta de un par strans intr-o coada inalta de cal, o coada impletita lateral, un chignon lejer sau un coc in varful capului – tocmai pentru a elibera zona gatului.

Purtam accesorii?

Cum vreti voi. Ultima moda este purtarea unui colier statement peste pulover, la baza gatului. Niste cercei mari pot juca acelasi rol, insa in nici un caz nu accesorizati o helanca cu un colier fin, delicat, purtat pe deasupra.

 

Ai si alte idei de tinute?

 

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea