Stil

#bronz #vacanta #plaja #sutien #plaja topless #slipi

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Pot sa (mai) fac plaja topless?

Prin anii ’70, femeile nici macar nu-si puneau problema daca sa se bronzeze cu sau fara sutien. Toata lumea era in monokini, nu in bikini! Toata lumea profita de valul de libertinaj: mare si soare, fara tabu-uri, fara zone ramase albe pe corp, fara restrictiile catorva centimetri patrati de material textil. Astazi, vederea unui san gol la plaja provoaca unora grimase si comentarii rautacioase, altora priviri furisate peste ochelarii de soare sau complimente soptite.  Astazi, suntem constiente de efectele negative ale expunerii prelungite la soare, stim foarte bine cum razele ne distrug sau ne ard pielea, decolteul si totusi…
 

Pe de alta parte, mi se pare ca traim intr-o lume de paradoxuri. Rochiile sunt din ce in ce mai mulate, dar femeile nu mai au curajul sa poarte tricouri fara sa aiba sutien. Slipii sunt din ce in ce mai minusculi, dar sutienele sunt din ce in ce mai colorate, mai umflate, mai provocatoare. Avem pantaloni atat de scurti incat vizita la ginecolog devine redundanta, dar un sfarc intarit ne face sa rosim. Pe plaja suntem despuiate – iar editiile cu celebritati pe plaja se vand ca painea calda!-, dar cum suntem in intimitate? Cum ne imbracam cand suntem acasa? Ati observat cu cata naturalete ne dezbracam la vestiar, la sala de sport? Mai exista femei pudice?

Sunt curioasa daca, in urma cu 30 de ani, fotografiile unei celebritati surprinse topless la plaja ar fi provocat la fel de multe comentarii ca astazi? Ar fi interesat pe cineva?

Credeti ca bronzatul topless are o limita de varsta? Dar o limita de “cupa”?

Este o chestiune de generatii, de cultura (pentru ca lucrurile difera de la o tara la alta, de la o plaja la alta), dar mai ales este vorba de raportul personal cu propriul corp. Este o chestiune de echilibru intre naturalete si senzualitate autentica, intre relatia sanatoasa cu fizicul nostru si dezinhibarea in fata privirilor celorlalti. Cele mai tinere si cele mai frumoase nu sunt neaparat si cele care se expun, nud sau semi-dezbracate, pe plaja. Care sa fie motivul pentru care celelalte femei se ascund?

Sursa foto: huffingtonpost.com

 

O eleganta si cocheta doamna de vreo 60 de ani, intalnita recent, mi s-a confesat: “Am cunoscut dictatura bronzatului fara sutien, era insuportabil! Am fost intotdeauna pudica, ma simteam ingrozitor de stanjenita la plaja cand eram tanara! Astazi, fiecare face ce vrea, fiecare este liber sa aleaga cat se acopera la plja sau cat se dezbraca…”

Partea cea mai interesanta este sa observi cine studiaza femeile, cine este amuzant, cine este stanjenit. Femeile sunt cele care le studiaza pe celelalte, le cauta defectele. Barbatii sunt usor amuzati si le poti ghici zambetul ascuns dupa o pagina de ziar, dupa un brat indoit. Le ghicesti si privirile, evident… Rusinati sunt adolescentii, fortati sa gestioneze o situatie in care nu se pot descurca: o mama fara sutien intinsa langa ei pe prosop, o matusa lungita pe sezlong, o vecina pe o saltea…

 

Pentru ca sa nu ramaneti cu linii albe pe corp, am doua sfaturi: folositi multa lotiune de corp cu SPF puternic si schimbati zilnic modelul costumului de baie.

In sfarsit… voi cum faceti plaja, top sau topless? Cat de pudice sau cat de libere sunteti la plaja? Ati trait vreodata senzatia de libertate de a inota fara costum de baie?

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits