Stil

#dresuri #ciorapi #ciorapi femei #dresuri mate #dresuri fantezie

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Marea dilema a femeilor - ciorapii

Pentru mine este incredibil cum, imediat ce se raceste vremea, in inbox-ul meu incep sa curga intrebari despre ciorapi, iar multe dintre intrebarile din timpul cursului de stil se blocheaza in aceeasi zona: “Chiar trebuie purtati doar cei negri? Ce ciorapi alegem pentru o tinuta de seara? Ce facem cand nu e nici frig, nici cald? Cum ramane cu cei subtiri, chiar nu mai avem voie sa ii purtam? Se mai poarta cei colorati? Dar cei ajurati, cu model? Ii asortam la imbracaminte sau la incaltaminte?”

 

Adevarul este ca alegerea gresita a culorii, texturii, grosimii unui ciorap poate strica intreaga armonie a unei tinute altfel draguta. Iar parte din “modul de constructie” al tinutelor” si perspectivele noastre asupra accesoriilor se schimba o data cu moda, ceea ce ingreuneaza lucrurile. Nu ati observat cum dresurile au disparut din majoritatea outfiturilor cu rochii si fuste, fie ca vorbim despre siteuri gen Net-a-Porter sau despre reviste, cum este InStyle?

Atat de multe intrebari, atat de multe dileme… iar solutiile sunt simple. Le-am asternut mai jos in speranta ca poate, o data pentru totdeauna, veti fi lamurite.

Ciorapii foarte subtiri, voal, intre 5 – 15 DEN

Minusul: periculosi, pentru ca pot parea “cheap”, in 2 timpi si 3 miscari (cam cat va ia sa ii rulati pe picior…). De la firele duse foarte usor, pana la luciul artificial si cusatura din varful degetelor, sunt ciorapii care risca sa va demodeze toate tinutele. Da, stiu: cu o jupa midi, care acopera decent genunchiul (sau mai rau, cu o rochie mini sarafan) puteti avea senzatia ca sunteti clasica, eleganta, sobra. In realitate, tinutele care includ dresul-voal sunt depasite de moda. Dresul subtire a ramas in urma, il putem plasa linistite intr-un muzeu.

Plusul: Ii puteti purta seara, in sezonul rece, la o tinuta de ocazie, sub o rochie lunga si cu pantofi – dar numai daca tineti neaparat! Sub nici o forma nu ii purtati cu o rochie care descopera piciorul sau cu sandale. Aveti atat de multe alte alternative! In cazul in care nu am fost clara: ii puteti purta pe cei fumurii mati, de culoarea pielii mati (fara nici un pic de luciu) si pe cei negri, de calitate foarte foarte buna.

Al doilea plus: sunt singurii ciorapi care pot fi inca purtati la port-jartier. Not advisable for daytime 

 

Ciorapii “plumetis”, cu mici buline sau inimioare reliefate

Minusul: cu o fusta clasica, dreapta sau evazata, si escarpeni veti parea decupata din anii ’80. Daca aveti 20-24 de ani, inca merge. Ulterior, pareti ca faceti reclama unui medicament anti-reumatism, chiar daca abia ati implinit 30 de ani.

Plusul: sunt preferati de multe fashioniste doar pentru ca Marc Jacobs i-a readus in lumina reflectoarelor si a supradimensionat bulinele. Asadar, pot fi purtati in outfituri moderne: fie o rochie cu croiala arhitecturala si escarpeni foarte eleganti (toc stiletto, varf modern), fie cu un pantalon scurt si bocanci biker sau pantofi derby.

Ciorapii fantezie, cu diverse modele

Minusul: cei pictati sau cu reproduceri dupa diverse fotografii/ tablouri, modelele cu port-jartier fals (trompe l’oeil), cu dungi verticale, bi-colori (partea din fata negri, cea din spate transparenta), cu romburi… riscanti. Da, sunt amuzanti, iar daca vi se par cea mai buna si singura modalitate de a transmite cat de nostime, cool sau dezinhibate sunteti, go ahead. Modelele cu carouri ecosaise, bulinele colorate, dungile verticale multicolore – greu de gestionat dupa ce ati implinit 22-23 de ani. Sunt adolescentine si cam atat, dar in nici un caz nu denota bun gust.

In cazul celor de peste 30 de ani care insista in a-i purta, ciorapii fantezie va transforma subit in punkerita nostalgica. Cei cu modele florale pe lateralul piciorului – lasati-i matusii voastre de 50 de ani, va rog.

Plusul: raman frumosi si purtabili cei ajurati, texturati si cu aspect dantelat, dar necesita o tinuta minimalista, sobra sau una rock-boema. Dantela si detalii romantice (volane, imprimeuri florale, rochii closate, pantofii cu funde) nu fac casa buna.

Dresurile opace si mate, 80 – 120 DEN

Minusul: evitati-i pe cei de care se lipesc toate scamele si pe cei cu grosimi intermediare (50 -70 DEN). In loc sa acopere perfect piciorul, vor crea efectul unor “vergeturi” false si pot avea aspect lucios.

Plusul: pot fi purtati cu orice tinuta si in orice ocazie. Ii poti asorta cu o rochie business, dar si cu una de cocktail, cu o fusta mini, dar si cu o piesa imprimata, cu o rochie Tshirt si cu una pulover… Dresurile opace si mate permit chiar si unei femei de 77 de ani sa poarte mini.

Va recomand sa alegeti dresuri de cel putin 80 DEN. Pana la aceasta grosime, exista posibilitatea ca ciorapul sa se intinda prea mult pe picior si sa para semi-transparent.

Dresul negru, mat si gros contureaza frumos orice gamba si creeaza iluzia unei glezne fine, chiar si celor care nu poseda asa ceva. De asemenea, este singurul dres care arata splendid seara, asortat cu o rochie sau o fusta stralucitoare (satin, paiete, organza).

In schimb, atentie la culoarea pantofului. Dresurile negre pot fi purtate lejer la incaltaminte neagra, gri inchis, poate chiar visinie sau in alte nuante intunecate: bleumarin si violet). Nu ii asortati cu incaltaminte maro, la aceasta se vor potrivit dresurile gri. Iar daca purtati pantofi foarte colorati, asumati-va ca restul tinutei sa fie all black.

Cititi aici continuarea articolului.
 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea