Stil

#investitii haine #triere garderoba #decizii stilistice #mantou #garderoba #rochie

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Cum sa treci in 2015 la urmatorul nivel stilistic?

Sa nu mai purtati adidasi in timpul saptamanii? Sa aplicati regula “one in, one out”? Sa renuntati la hainele din facultate? In ultimii doi ani eu am renuntat sa mai scriu o lista cu “rezolutii” la inceputul anului, de orice fel ar fi acestea. Din doua motive. Unul este ca am ajuns, finalmente, la concluzia ca, daca vrei cu adevarat ceva, nu astepti 1 ianuarie. You just do it. Al doilea este ca mi-am ales o alta modalitate a-mi asterne anul; cu cat vreau mai multe, cu atat mi se disipeaza energia, atentia, satisfactia de a fi indeplinit ceva.
 


Asta nu inseamna ca nu am momente de luciditate cand, cu creionul si hartia in mana, imi notez ce vreau sa realizez. In general, inceputul de an (hei, v-am spus ca nu e nevoie sa fie 1 ianuarie! orice zi e buna, atata timp cat simtiti ca e cap-compas) este un bun moment pentru fiecare de a-si face o evaluare de stil si de garderoba. Este un moment in care ne putem reseta stilistic, mental, inspirational si aspirational. Este un moment in care ne reorientam sau, cel putin, ne clarificam.

Nu va incurajez sa va propuneti schimbari de 180 grade intr-un timp scurt, sunt greu de realizat. Eu sunt adepta pasilor mici, baby steps, a perseverentei si consecventei. Ajustarile mici, dar continue va transforma in profunzime, zi dupa zi, astfel incat nici nu va dati seama cand ati devenit alta persoana. Ajustarile mici sunt usor de sustinut la drum lung.

Astea fiind spuse, m-am gandit la cateva sugestii de promisiuni si decizii stilistice pe care le puteti lua pentru voi, in 2015. Recomandarea mea: rezumati-va la o singura rezolutie and stick to it.

1. Reflectati inainte de a cumpara: chiar aveti nevoie de haina asta?

Destinatiile exotice preferate ale oricarei femei se gasesc intr-un mall. Intram in fiecare magazin ca un copil intr-o cofetarie, mai ales in perioadele de reduceri. Nu va spun sa va abtineti de la a intra intr-un magazin, doamne-fereste! Doar sa faceti un efort si fiti mult mai selective. After all, e atat de usor sa cumparati si iar sa cumparati. Obiceiul e periculos: atat pentru bugete, cat si pentru spatiul limitat al dulapurilor voastre. Ganditi-va bine daca aveti cu adevarat nevoie de haina probata sau daca o puteti lasa pe umeras. Chiar ai imbracat absolut toate hainele pe care le ai acum in dulap? Cand v-ati facut ultima oara o triere de garderoba? De ce preferati in continuare cantitatea, in locul calitatii?

2. Planificare, bugetare, investitie

Gata cu jinduitul dupa o pereche de Louboutin, un mantou de la Gerard Darel, o bratara de la Cartier sau o rochie facuta pe comanda. Faceti-va un plan de bataie si la finalul anului, de Craciun, va puteti face cadou obiectul atat de ravnit. Cheia sta in planificare si bugetare. Incepeti prin a afla pretul piesei dorite, apoi impartiti-l la 12. Fiecare poate gasi apoi o solutie creativa de a economisi lunar suma respectiva: pregatiti pranzul de acasa in loc sa iesiti la restaurant, va spalati pe cap acasa si doar vi-l aranjati la salon, renuntati la cafeaua si croissantul baute la Paul in fiecare dimineata, vindeti din hainele nepurtate care stau in dulap… Veti avea nevoie de rabdare si disciplina, dar recompensa va fi pe masura.

3. One-in, one-out

E ca si cum ai spune “easy peasy”. De fiecare data cand cumparati o haina noua, o alta trebuie sa fie eliminata din garderoba. Dulapul nu va deveni mai incapator (desi pe parcurs veti scoate multe haine care nu va mai plac), dar astfel veti pune capat cumparaturilor frivole.

4. Renuntati la incaltamintea sport in timpul saptamanii

2014 a fost anul city sneakers-ilor, I get that. Arata cool si transforma orice tinuta casual intr-una moderat fashionable. Partea proasta e ca sunt atat de comozi, incat pentru multe femei au devenit “default setting” la orice tinuta. Merita sa faceti un minim efort stilistic si sa iesiti din adidasi si trainersi, ca sa nu mai spun ca sigur aveti alte 30 perechi de incaltari pe care le neglijati?!

5. Stabiliti-va o uniforma stilistica

Toate avem preferinte personale si ne simtim bine intr-un anumit gen de haine. Ceea ce nu inseamna ca ne stau si bine. Cum ar fi ca, in 2015, sa treceti la urmatorul nivel stilistic? Nu se va intampla peste noapte, dar 12 luni sunt timp suficient pentru asta.

Incepeti prin a va clarifica ce tip de haine si culori vi se potrivesc, apoi faceti putina introspectie si cautati inspiratie – practic, cautati fotografii in care sunt prezentate tinute construite din haine similare celor potrivite voua. Pinterest este un bun loc de pornire, la fel si siteuri de tipul StyleCaster, WhoWhatWear, Refinery29. O alta directie este sa cautati persoane deja cunoscute, al caror stil este inconfundabil al lor. Emmanuelle Alt se imbraca mai mereu in gri, negru si belumarin, iar uniforma ei standard este jeansi tigareta purtati cu kitten heels, un tricou simplu si un blazer masculin; Susie Bubble se imbraca multicolor, iar modernitatea tinutelor ei vine din asocierile de urat si frumos; Taylor Swift este nedespartita de rochiile scolaresti retro, tinutele preppy si rujul rosu.

Chiar daca pana la finalul lui 2015 nu va veti descoperi stilul, cel putin va veti fi umplut sufletul si ochii de vizualuri frumoase. Iar apoi, nu se stie cand va lovi inspiratia…

Descopera aici si alte recomandari care sa te ajute sa-ti ajustezi stilul anul acesta.

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea