Stil

#pantone # Irina Markovits # culori pantone #radiant orchid

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Culorile primaverii 2014. Pregateste-te!

Verdele smarald – it’s oh so 2013… In locul lui, Institutul Pantone a decretat drept culoare a anului 2014 o nuanta de roz cu tuse de violet – exotica si poetica, enigmatica si eleganta, expresiva si surprinzatoare. Denumirea ei oficiala: Radiant Orchid.

Interesant este ca, desi e o culoare tehnic complet opusa verdelui de anul trecut, nu pare sa fi fost o alegere previzibila. Nu este un roz obisnuit si nici o culoare primara, ci o nuanta care invita la originalitate, la diferentiere, este asociata spiritualitatii si creativitatii. Ca un atu in plus pentru versatilitatea ei, Radiant Orchid este mai apropiata de violet decat de roz, atribut ce o face sa fie transpusa, in egala masura, in garderobe feminine si masculine.

Va fi interesant de vazut cum, in urmatoarele luni, decizia Institului Pantone se va reflecta in peisajul de retail – imbracaminte si machiaj, marochinarie, decoratiuni interioare, produse electrocasnice si gadgeturi IT, automobile si packaging, papetarie si aranjamente florale.

Din punct de vedere strict stilistic, unii sunt de parere ca este o culoare fascinanta si total versatila, in care se regasesc rosul, purpuriul, violetul si rozul. Alti specialisti o descriu drept energica, senzuala, plina de vitalitate, o culoare regala si aproape magica.

Eu sunt ceva mai rezervata. Nu este o culoare care sa se potriveasca tuturor, ci doar pigmentatiilor reci sau persoanelor carora li se recomanda nuantele laptoase, pudrate. Pe de alta parte, este o frumoasa nuanta de accent – poate fi usor de introdus in garderoba prin intermediul accesoriilor (o esarfa imprimata, o curea, o geanta sau o pereche de sandale.

Cu exceptia celor care o pot purta din cap pana-n picioare, restul o pot prelua asortand-o in functie de sezon cu griuri deschise, bleumarin, bleu sau bej camel (primavara), cu ecru, ivoire, galben, khaki, rosu aprins, nuante metalice sau alb optic (vara), iar in sezonul rece cu ciocolatiu, portocaliu terracota, visiniu, albastru turcoaz inchis, galben mustar sau violet cardinal.

Ce alte culori ne sunt recomandate pentru primavara 2014?

Pantone ne directioneaza spre o paleta modernizata si echilibrata a sezonului, compusa din patru pasteluri delicate (reprezentative pentru dorinta noastra de stabilitate si versatilitate stilistica) si sase culori saturate, puternic pigmentate (sugestive pentru dorinta de experimentare, optimism si innoire). Garderobele noastre vor fi infloritoare, improspatate, energizate, clar conturate, poate chiar neconventionale.

Sand, o nuanta calda si neutra de bej, ne duce cu gandul la nisipul fierbinte din timpul verii, la o cana de caramel machiatto sau la peretii coscoviti ai unei romantice vile toscane.  Max Mara, Christopher Kane, Michael Kors, Delpozo, Alexander Wang, Naeem Khan, Burberry Prorsum si Lacoste sunt cateva dintre colectiile in care a fost folosit Sand.

Hemlock – complet diferit de verdele smarald si cel mentolat din sezoanele trecute – este o varianta noua de verde-deschis cu tuse de cenusiu, descris drept “ornamental” (in traducere libera: va arata frumos in rol de culoare de fundal), iar Rebecca Minkoff, Peter Pilotto, Prabal Gurung, Tadashi Shoji, Iceberg, Temperley London, 3.1 Phillip Lim si Nicole Miller l-au uzitat cu generozitate.

Paloma este chintesenta griurilor neutre – sofisticata si interesanta, usor de purtat pe cont propriu dar si suficient de versatila si sic pentru a fi asortata cu orice alta culoare, la fel de calma sau mult mai aprinsa. Culoare iconica pentru Armani, pentru primavara 2014 au mai folosit griul Paloma si Ashley Williams,  Jenny Packham, Altuzarra, Alexander Wang, Hervé Leger, Krystof Strozyna, J Mendel si Michael Kors.

Placid Blue este cea de-a patra nuanta neutra-deschisa a paletei pentru primavara 2014 – o nuanta redefinita de bleu agreabil, al carui calm si profunzime sugereaza cerul diminetilor de primavara si penumbra dupa-amiezelor de vara. Il vom regasi in colectiile catorva designeri: Emilia Wickstead, Marc by Marc Jacobs, Christopher Raeburn, Preen, Topshop Unique, Jonathan Sauders, M. Patmos…

Cayenne, un rosu-corai fierbinte, adauga caldura si exotismul necesare paletei de culori neutre si a fost creativ folosit de Carolina Herrera, Monique Lhuillier, Paul Smith, Luisa Becaria, Naeem Khan, Holly Fulton, Tom Ford si Apu Jan.  Acelasi lucru il fac si Freesia – un galben torid si solar, care ne va lumina garderobele – si Celosia – o nuanta optimista de oranj, care anunta energie si caldura. Freesia si Celosia – stralucitoare in colectiile Ralph Lauren, Derek Lam, Prada, PPQ, DSquared 2, Christian Siriano, Blumarine, Etro, Roksanda Ilincic si Alberta Ferretti - sunt contrabalansate de Violet Tulip, o delicata, fermecatoare si feminina nuanta de liliachiu. Alaturate ca trio, ele reusesc sa creeze tabloul unui asfintit de soare.

Paleta cromatica este completata de Dazzling Blue – un albastru stralucitor, elegant si viguros, aproape la fel de orbitor cum a fost Cobalt, devenit cea mai folosita nuanta in colectiile pentru primavara 2014 (a aparut in 29 de prezentari, de la Chloe, Ohne Titel, Fendi, Prada si Herve Leger, la David Koma, Vionnet, Saint Laurent , Tata Naka si Bottega Veneta).

In sfarsit, Radiant Orchid – cea de-a zecea culoare – inchide rotund gama de culori propuse de Pantone.

Mai multe despre tendintele anului 2014 si idei pentru tinutele voastre de zi cu zi, pe Style Diary!

Irina Markovits
contact@imagematters.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea