Stil

#denim #camasi #cardigan # rochii de vara #garderoba de toamna #fuste de vara

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Ce facem toamna cu rochiile si fustele de vara?

Pentru mine, septembrie ramane una dintre cele mai frumoase luni din an. Inca pot simti fierbinteala zilelor de august in miezul zilei, dar diminetile si serile sunt racoroase si placute. Inca port sandale si ma pot bucura de pielea mea bronzata si de parfumul meu cu miros de muson si condimente, inca ma incanta fosnetul unei fuste maxi matasoase si turcoazul unui colier care imi aduce aminte de mare…
 

 

Pe de alta parte, septembrie este si perioada in care programez si fac cele mai multe evaluari de garderoba: triez la greu hainele purtate si raspurtate pana acum, pregatesc garderobele pentru toamna, inventariez ce lipseste, construiesc tinute pentru perioada asta de tranzitie, care nu e nici vara, nici toamna.

De aici si subiectul de azi. In loc de a va impacheta si pune deoparte hainele de vara, invitatia mea este spre a le purta cat mai mult timp, pana la sfarsitul lui octombrie. Gasiti-le noi parteneri, jucati-va cu suprapuneri, inventati noi combinatii! Cine va opreste?

Asadar, iata cateva micute idei de pus in practica, pentru ca rochiile si fustele voastre de vara sa “traiasca” si toamna.

In mod evident, prima piesa de ajutor este cardiganul. In spirit sic-urban sau smart casual, alegeti unul din bumbac, matase sau alte fibre subtiri, cu o linie apropiata de corp si cu o lungime pana in dreptul taliei. Daca are manecile trei-sferturi e si mai bine! Intreaga alura devine mai feminina si mai conturata.

Se va potrivi minunat rochiilor maxi ample, celor care urmeaza cu respect linia siluetei, fustelor creion, clos sau plisate, chiar unei fuste-pantalon cu croiala ’70s.

Sursa foto: fashion.onblog.at

Aceeasi nota feminina poate fi data de suprapunerea unei helanci, a unui pulover subtire cu torsade sau de purtarea unei camasi putin mai groase (sau din denim), innodata in talie.

Ales cu o linie mai lejera si mai lung, cardiganul va face un frumos parteneriat cu o rochie boema, din dantela, cu una in stil romantic (cu imprimeu floral, de pilda) sau cu una chemise, din denim. Se va mai potrivi unei fuste trapezoidale din denim si unei rochii-tricou, din bumbac. Lungi sau scurte rochiile sau fustele, prea putin conteaza – ideea e ca rochiile sunt lejere, de weekend, de timp liber. Aceasta combinatie – cardigan lung si amplu + rochie casual – nu poate fi purtata la birou, nici macar vinerea.

 

In cazul ambelor tipuri de cardiganuri, ganditi-va sa va incingeti talia (pe deasupra cardiganului) cu o curea, un cordon sau o centura.

O a doua optiune evidenta sunt bluzoanele: din piele intoarsa sau alt fel de piele, din denim, din doc kaki (in stilul hainelor militaresti sau gecilor parka).

Daca aveti chef sa inveseliti o rochie neagra sport de vara, suprapuneti-i un bluzon bomber din matase imprimata (de preferat cu detalii negre si cu o captuseala subtire), iar daca rochia are o nota clasic-eleganta, aruncati-va pe umeri o jacheta din tweed, cu guler rotund si croiala inspirata de cea a taiorului Chanel.

Daca garderoba pe care o luati acum la purtare este dedicata strict orelor de munca si se incadreaza mai curand intr-un dress code business, sacourile si blazerele sunt varianta cea mai potrivita. Croiala lor semi-ajustata si linia definita dau oricarei rochii sau fuste de vara o nota de autoritate.

Sursa foto:  Pinterest 

Pe langa aceste variante evidente, aveti la indemana tricouri cu maneci lungi si camasi (de purtat pe sub rochii), esarfe din bumbac, in sau matase, veste din piele, topuri din jerseu, dresuri colorate…

Acordati o atentie speciala culorilor: cautati sa nu purtati nuante incandescente (prea estivale), si nici pasteluri (prea primavaratice). Tranzitia cromatica inseamna adaugare de griuri, tonuri de bej, ocru, caramel, ciocolatiu, ruginiu, nuante de visiniu, verde smarald, galben mustar, albastru petrol.

Cateva ultime cuvinte despre incaltaminte si genti. Inca nu este cazul sa treceti la botine, diminetile de septembrie nu sunt chiar geroase! Acum e momentul in care puteti purta sandale cu barete late si dres semi-gros (sau sosete!), pantofi din piele intoarsa in culori delicioase de toamna, botine decupate in varf si la calcai, mocasini, tenisi si bascheti din panza, sandale cage…  Daca aveti nevoie de inspiratie, studiati fotografiile postate mai sus. Acelasi sfat despre cromatica vestimentatiei se aplica si pentru incaltaminte si, prin extensie, pentru genti.

Bun, acum e randul vostru sa imi spuneti: cum purtati toamna hainele de vara? Pana cand le purtati? Cand va luati “la revedere” de la vara?

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea