Stil

#catifea toamna #tinute catifea #catidea toamna #catifea

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Din turcescul “kadife”sau grecescul “katifes”, catifeaua este o tesatura din bumbac, matase, lana sau amestecuri de acril, cu fire tesute des, egal, cu lungimea mai mica de un milimetru, care-i confera un aspect specific…


Aceasta tesatura pe care-o caracterizam dintotdeauna ca nobila, pretioasa si pretentioasa, a avut o istorie care explica adjectivele pe care i le alipim. Moliciunea si aspectul cu irizatii de culoare, la fel si costurile de productie, au dus la asocierea catifelei cu nobilimea. Catifeaua a aparut in Bagdad sub domnia lui Harun al-Rashid adusa de negustorii din Kashmir. Orasul Cairo era cel mai mare producator de catifea din lume. O mare parte din aceasta era exportata spre Venetia, iar de acolo spre restul Europei.

Bucati de catifea au fost gasite mult in vechime, circa 221-206 i.Hr. in China, insa Irak-ul a fost unul dintre producatori de catifea, dupa cum spuneam mai sus. Procedura prin care lua nastere catifeaua era atat de complexa si consuma atat de mult timp, incat era accesibila doar capetelor incoronate si nobililor foarte bogati.

Italia a devenit apoi centrul catifelei in Europa, iar perioada Renascentista a folosit din abundenta catifeaua, in haine, tapiserii, mobila, tapet etc.

Catifeaua si-a facut manifestata prezenta onctuoasa in toate epocile, insa sigur asociati öpera coats” si rochiile anilor 20 cu aceasta tesatura.

Catifeaua si garderoba ta

Sub vibratia glamour a anilor 70, marile case de moda si-au intors atentia catre catifea si ea a reaparut pe podium si iata… in magazine si la noi in dulap.

Eu o iubesc, vanez si admir piese clasice din catifea: un sacou structurat, o rochie cu taieturi clasice, un pantalon larg, de eveniment, un sal sau o fusta. Si nu, nu vorbesc despre catifeaua reiata, despre care pomeneam aici: Reiat – manevra vestimentara de toamna, ci despre catifeaua pufoasa, onctuoasa, mieroasa, in care lumina se reflecta in ape.

Asadar, cand vedeti catifea, mangaiati-o, treceti-va mana prin ea, inchideti ochii si lasati emotia asta molateca, insinuanta, subtila, rasfatata sa coboare in corp si sa va trezeasca Regina si Diva. Va anunt ca fetitele si printesele nu poarta catifea… cel mult in funde si balerini :).

Catifeaua si viata de zi cu zi

Se impaca, se infrumuseteaza, se completeaza, se suprind reciproc. Daca ati inchis catifeaua intr-o cutie de eveniment, de seara, de ocazie, ii rapiti si va rapiti momente de mare bucurie. Sansele de a atinge o zona de chic, de eclectic, de mix feelings, sunt anulate din start pentru ca nu riscati sa purtati sacoul de catifea ziua in amiaza mare, pentru ca nu va scoateti fusta de catifea alaturi de o camasa simpla, intr-o zi de birou.

Indrazniti, indrazniti!

Secretul este sa lasati piesa de imbracaminte din catifea sa fie vedeta, iar restul elementelor tinutei sa graviteze in jurul ei. Un exemplu ar fi o pereche de jeansi, o camasa sau o bluza neutra, gri, bej, bleumarin, iar peste un sacou din catifea colorata. Nimic nu distoneaza si nu contracareaza efectul catifelei, ci doar il sustine discret si uniform. In acest caz voi iesiti in evidenta prin asa o compozitie echilibrata si creativa!

Probati si purtati catifea, aceasta tesatura nu da impresia ca sunteti mai scunde si grasute. De fapt, croielile si proportiile nepotrivite formei voastre de corp “ingrasa”, in nici un caz catifeaua. Da, efectul sau pufos si irizatiile va pot induce in eroare, insa, daca se aseaza bine pe voi, nu aveti motive sa va ingrijorati.


Descopera aici cum sa porti catifeaua la ocazii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Gabi Urda

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea