IT

#evaziune fiscala #internet #scandal #kim dotcom #fisiere #trafic internet #inchisdoare

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Saga Kim Dotcom

19 ianuarie 2012. Unul dintre cele mai mari site-uri de pe Internet era inchis de catre Departamentul de Justitie al SUA, iar administratorii lui erau incarcerati in Noua Zeelanda in numele guvernului SUA. Acest eveniment avea sa porneasca unul dintre cele mai mediatizate si controversate scandaluri de pe Internet. Firul evenimentelor este, intr-adevar, surprinzator.

Kim Schmitz, cunoscut in intreaga lume drept Kim Dotcom, cetatean german (s-a nascut in Kiel, Germania, in 1974) si finlandez si rezident in Noua Zeelanda, a infiintat in 2003 in Hong Kong compania Data Protect Limited, careia i-a schimbat numele in Megaupload Limited in 2005 si care administra site-ul megaupload.com, precum si site-urile adiacente.

La vremea aceea, Kimble, cum ii spun cunoscutii, avea la activ doua condamnari cu suspendare, pentru acuzatii de frauda pe Internet, spionaj si tranzactionare privilegiata, printre altele.

Kim Dotcom a trait in Hong Kong pana in 2010, cand, in urma unor donatii financiare si a implicarii sale in activitatile publice din Auckland, Noua Zeelanda, a primit cetatenie neozeelandeza.

Intre timp site-ul Megaupload ajunsese sa aiba 50 de milioane de vizitatori pe zi, ceea ce il facea responsabil de 4% din traficul de pe Internet.

In data de 5 ianuarie 2012 au inceput sa apara problemele, atunci cand in statul Virginia din SUA a fost deschis un rechizitoriu cu numele administratorilor site-ului pe el.

Bunuri de 17 milioane de dolari confiscate

La data de 19 ianuarie, la petrecerea pe care Dotcom o dadea pentru a-si serba ziua de nastere, 76 de politisti inarmati, insotiti de doua elicoptere au dat buzna in luxurioasa vila in care acesta traia impreuna cu sotia sa, Mona, si cei 5 copii, arestandu-i pe Kim Dotcom, pe Finn Batato, pe Mathias Ortmann si pe Bram van der Kolk sub multiple acuzatii, inclusiv evaziune fiscala, spalare de bani si escrocherie, fiind confiscate, in timpul perchezitiei, bunuri in valoare de 17 milioane de dolari.

Incarcerat in inchisoarea Mount Eden Prison, a fost eliberat pe cautiune in data de 22 ianuarie. La momentul respectiv, Megaupload era acuzat ca adusese daune imense unor companii din showbiz din SUA. Se vehiculau sume de aproximativ jumatate de miliard de dolari, aceasta scazand, aproape imediat, la mai putin de 200 de milioane de dolari.

Imediat, Dotcom a inceput sa-si creeze apararea, si prima victorie reala a avut loc pe data de 28 iunie, cand judecatoarea Helen Winkelmann a decis ca bunurile confiscate trebuiau sa-i fie returnate din cauza unui viciu de procedura.

Urmatorul eveniment de anvergura a fost dezvaluirea faptului ca Departamentul de Comunicatii al Guvernului Noii Zeelande (GCSB) l-a spionat pe Kim Dotcom in mod ilegal, monitorizandu-i comunicatiile in saptamanile dinainte arestarii sale. Ilegalitatea acestui act rezida din faptul ca GCSB nu are dreptul sa spioneze rezidentii neozeelandezi, ceea ce Kim Dotcom era deja din 2010. Acest lucru l-a facut pe primul ministru John Key sa-si ceara public scuze fata de Kim Dotcom. Toata aceasta istorie i-a permis lui Dotcom ca, in Martie 2013, sa intenteze proces Agentiei de Spionaj din Noua Zeelanda.

Avand inclusiv sustinerea cetatenilor neozeelandezi care s-au simtit lezati de actiunile GCSB, Kim Dotcom este optimist cu privire la procesul Megaupload, in special avand in vedere procedurile abuzive prin care a fost pus la punct rechizitoriul.

Fisierele care incalca drepturile de autor, sterse

In data de 19 ianuarie 2013, la exact un an de la inchiderea Megaupload.com, Kim Dotcom a lansat portalul Mega, gazduit in Noua Zeelanda, care insa nu pare sa aiba aceleasi probleme ca si predecesorul sau, in special datorita metodei de management pe care administratorii o aplica, prin care, spre exemplu, sunt sterse imediat fisierele despre care exista suspiciuni ca ar incalca drepturi de autor.

Declarat persona non-grata in Tailanda, avand titulatura de cel mai bun jucator de Modern Warfare din lume pana pe 23 ianuarie 2012, Kim Dotcom este una dintre cele mai insolite personalitati de pe Internet, iar procesul Megaupload pare sa-i fi adus, in final, mai multe beneficii decat daune (printre altele, din cauza interdictiei de a calatori pentru o perioada mai mare de 12 luni, i se va permite sa achizitioneze vila in care locuieste fara a mai trece prin Comisia de Investitii Straine, care anterior ii refuzase permisiunea aceasta).

Saga Kim Dotcom va continua si va fi, probabil, spectaculoasa in continuare, considerand ca procesele de acest gen tind sa se intinda pe ani de zile.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea