IT

#microsoft #bill gates #windows #windows xp # Arhitectura NT

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Istoria Windows - Arhitectura NT (New Technology)

Continuam astazi seria articolelor despre istoria Windows cu un episod in care vom vorbi despre  Arhitectura NT (New Technology). In 1993, Microsoft a lansat sistemul de operare Windows NT 3.1, care era creat pe o tehnologie oarecum diferita de cea utilizata pentru sistemele 9x. Noutatea era introducerea unor instrumente integrate de retelistica in general, dar si caracteristici avansate administrative si de securitate, precum si multitasking.

Odata cu Windows XP, lansat in octombrie 2001, Microsoft a schimbat radical viziunea asupra sistemelor de operare. A fost primul sistem care includea o combinatie a arhitecturilor 9x si NT. Printre noutatile introduse in aceasta versiune se numara in primul rand cele bazate pe tehnologia NT, anume serviciile .NET Passport si functionalitatea Remote Assistance. Pe langa acestea, Microsoft a mai adus multe noutati, cum ar fi Internet Explorer 6, Windows Media Center, sau suport pentru tablete dotate cu stylus. A fost primul sistem de operare care a fost propus in mai multe variante, in functie de domeniul de aplicativitate.

Desi a atins o popularitate incredibila, in 2006, Microsoft a decis din nou sa faca o schimbare destul de mare, de interfata de aceasta data, si sa lanseze Windows Vista, considerat in clasamente imediat sub Windows Millenium in ce priveste calitatea.

Abia cu lansarea versiunii Windows 7, probabil cea mai popular si mai larg acceptata, a reintrat Microsoft pe fagasul pe care si-l imprimase odata cu lansarea Windows XP. Versiunea Windows 9 a polarizat din nou utilizatorii in pro si contra, in primul rand din cauza transformarii butonului Start intr-o aplicatie de sine statatoare.

O alta varianta de sistem de operare Windows o reprezinta Windows CE, pentru computere minimalistice, precum sistemele de navigare prin satelit sau anumite echipamente mobile, care este, de asemenea, baza din care a fost derivat Windows Phone.

 

Oamenii din spatele sistemului de operare

 

In ceea ce priveste resursele pe care Microsoft ca si companie le-a pus la dispozitie pentru lansarea si mentinerea seriei de sisteme de operare Windows, In primul rand Bill Gates, cel mai celebru dintre toti, cel care a fondat compania alaturi de Paul Allen. Din 2000 s-a retras din postul de Chief Executive Officer, care a fost preluata de Steve Ballmer, care a luat de curand decizia de a demisiona la mijlocul lui 2014. Printre programatori, cei care au adus cele mai importante beneficii pentru Windows,se numara: Dave Cutler, architect al VMS (Virtual Machine Server) si a noii tehnologii Windows NT, Charles Petzold, programator al unei vaste panoplii de aplicatii Windows, sau Quentin Stafford-Fraser, creatorul serverului Windows VNC Server, primul client web-cam.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea